MONTEMOR-O-NOVO

Localitzat a l’Alentejo, el municipi de Montemor-o-Novo, amb una àrea de 1.232 km², on el bosc de sureda ocupa una àmplia zona, s’estén per muntanyes i turons, rius i preses i extensos camps de cultiu i ramaderia.

El paisatge a Montemor-o-Novo està marcat profundament pel bosc de sureda, pur o mixt, d’alzina surera i alzina, destacant les extenses i ben conservades suredes dels Llocs d’Importància Comunitària (Xarxa Natura 2000), on podem observar taques amb exemplars adults de diferents varietats de roure, ja poc comuns en el territori. La importància de la sureda a la socioeconomia és innegable, ressaltant el sector surer, amb empreses de transformació, però sense oblidar els productes derivats d’aquest bosc com la producció de llenya, mel, la caça o l’artesania. La biodiversitat és elevada, allotjant espècies de fauna i flora d’interès comunitari. Recentment, l’activitat turística, associada al patrimoni i els productes de la sureda, guanya importància, destacant la Ruta de la Sureda i una Xarxa de Camins, on s’inclou l’ecopista de la Sureda.


Municipi de Montemor-o-Novo

 


Municipi de Montemor-o-Novo

Es coneix el municipi a través de la seva diversitat de paisatges entre la part nord i sud. Així, a la zona nord predominen llacs i preses, i el sud ostenta abundància de colors i vegetació única, només possible gràcies als cursos d’aigua i fonts subterrànies que existeixen.

Testimoni d’un passat prehistòric, els monuments megalítics es troben distribuïts per tot el municipi. Esglésies i ermites allotgen sorprenents treballs de pintura mural d’important valor històric i artístic. Els diferents nuclis del municipi respiren un temps propi: saludar-se pel carrer i mirar als que vénen de fora, conservant l’hospitalitat característica dels pobles de l’Alentejo.

 

QUÈ VISITAR I FER?

Montemor-o-Novo posseeix un patrimoni ric i molt ampli. D’entre una variada gamma de monuments i indrets a visitar, podem mencionar els següents:

En el camí cap a l’Escoural, podrem observar l’Església de São Mateus (molt anitga, ja constava l’any 1210); a uns 4 km de Montemor, encara podem visitar la façana de l’Ermita de S. Luís da Mougueira (segles XVII – XVIII), el Convent dos Monges o de N.ª Sr.ª do Castelo das Covas de Monfurado (segle XVIII) i la Quinta da Torre do Carvalhal.

En el camí de l’Escoural cap a Évora, trobem les Grutes do Escoural (amb un Centre d’Interpretació en el mateix nucli), descobertes el 1963. Aquestes grutes, monument nacional, són cèlebres per les seves pintures i nombroses gravats rupestres.

A São Brissos, es situa l’Església Parroquial de la localitat (segle XVIII), i en el camí d’accés, podem admirar la capella de S. Brissos o de N.ª Sr.ª do Livramento, estrany exemplar de monument megalític transformat en temple cristià, probablement en el segleXVII.


Municipi de Montemor-o-Novo

 


Municipi de Montemor-o-Novo

A São Cristóvão es pot visitar l’Església Parroquial i tornant a Montemor, prenent el camí pels Baldios, Casas Novas i Safira, trobareu les runes de l’església d’aquest últim indret.

A l’entrada de la ciutat es situa l’Ermita de São Pedro da Ribeira (segles XVI – XVIII), on es poden apreciar les pintures murals i, fonamentalment, el fresc descobert per darrera de l’altar.

En un altre sentit, podem apreciar l’Anta Grande da Comenda da Igreja, prop de S. Geraldo, localitat on també es pot visitar l’església. A Ciborro trobareu la Presa da Atabueira, lloc molt agradable per passejar, i seguint cap a Lavre, podeu visitar la Mina das Pedras Pintas.

A Lavre, assentament molt antic i habitat per D. Dinis en el segle XIV, es situa l’Ermita de S. Sebastião i l’Església Matriz de N.ª Sr.ª da Assunção, reconstruïda en el segle XVIII. El Parc Zoològic Monte Selvagem és una parada obligatòria per tot aquell visitant que arribi a Montemor-o-Novo.

 

CURIOSITATS…

Montemor fou des de fa mil·lennis un lloc de trobada i testimoni de cultures. L’home del Paleolític passà per l’Escoural i aprofità la gruta per deixar la seva empremta a través de pintures i gravats dels seus aspectes quotidians.

Alguns milers d’anys més tard, en el Neolític i Calcolític, comunitats de pastors i agricultors s’establiren en el territori marcant el seu paisatge mitjançant la construcció de grans dòlmans i menhirs. També els romans i els àrabs passaren per aquí deixant vestigis més tènues, però no per això menys significatius.

Fou, de totes maneres, en plena Edat Mitja, quan Montemor s’afirmà com a territori autònom. El municipi, en l’època limitat a l’interior de les muralles del castell, es va anar desenvolupant i va aconseguir el seu moment més alt en el segle XV i inicis del XVI, moment en el que rebia les corts generals del regne i el propi rei passava temporades allà. Aquest auge es va reflectir sobretot a nivell monumental amb la construcció i remodelació de la ciutat, amb esglésies, convents i altres edificis que, en gran mesura, encara avui poden ser admirats.

 

OFERTA TURÍSTICA

Per conèixer millor el que Montemor-o-Novo pot oferir, visita:

 

MÉS INFORMACIÓ

Oficina Municipal de Turisme
Lgº Calouste Gulbenkian
7050-127 Montemor-o-Novo
T. 266898103
turismo@cm-montemornovo.pt
www.cm-montemornovo.pt

Municipi de Montemor-o-Novo

 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Montemor-o-Novo.