Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche

El Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche es localitza al nord de la província de Huelva, a la franja més occidental de Sierra Morena, formant part de la comarca natural denominada La Sierra. Es caracteritza per posseir una extensa massa forestal, una alta pluviositat, un clima suau i un interessant patrimoni natural i cultural.

Limita al nord amb la província de Badajoz, a l’oest amb la frontera de Portugal, al sud amb la comarca natural de l’Andévalo i la Cuenca Minera i a l’est amb la província de Sevilla. És també limítrof amb el Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla, essent el límit natural de tots dos el riu Rivera de Cala.

El Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche, juntament amb els parcs naturals de la Sierra Norte de Sevilla i Hornachuelos, presenta un gran interès com a corredor ecològic, conformant la Reserva de la Biosfera Dehesas de Sierra Morena.

El Parc, de 186.827 ha, va ser declarat com a espai natural protegit el 18 de juliol de 1989 i, actualment, designat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus, forma part també de la Xarxa Natura 2000. A més, es troba inclòs en la proposta de la comunitat autònoma d’Andalusia de Llocs d’Importància Comunitària (LIC).

espacio-natural-sierra-aracena-picos-aroche-1
Alájar. Foto: Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche

 

HÀBITATS

En el Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche podem trobar els següents tipus d’hàbitats:

  • Aigües estancades
  • Bruguerars i matolls de zona temperada
  • Matolls termo mediterranis i preestèpics
  • Formacions herboses seques seminaturals i fàcies de matolls
  • Boscos d’esclerofil•les de pastura (deveses)
  • Pendents rocoses amb vegetació casmofítica
  • Boscos de l’Europa temperada
  • Boscos mediterranis caducifolis
  • Boscos d’esclerofil•les mediterranis

 

VEGETACIÓ, FLORA I FAUNA SINGULAR

espacio-natural-sierra-aracena-picos-aroche-2
Linares de la Sierra. Foto: Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche

La vegetació d’aquest Parc es distribueix seguint les formacions geomorfològiques en direcció nord-oest sud-est, i es caracteritza per un clar domini de les deveses amb espècies del gènere Quercus, principalment l’alzina i l’alzina surera, amb algunes taques de roure. També es poden trobar rodals aïllats de roure andalús i reboll.

El bosc de castanyers, considerat una de les formacions característiques d’aquest espai, ocupa un 2,75% de la superfície i es localitza principalment en la part central del Parc Natural. Altres formacions presents són les pinedes de pi negral, resultat de les repoblacions.

Pel que fa a la vegetació de ribera destaquen els boscos d’alisos, les freixenedes  i alberedes, especialment les del riu Múrtigas, Rivera de Huelva, rierol Guijarra, Rivera del Chanza i el Barranco del Colgadizo.

Cal destacar la gran diversitat florística d’aquest Parc, tant en abundància d’espècies com en importància, atès que es presenten diversos endemismes peninsulars i iber nord africans.

 

Respecte a la fauna, s’han citat 216 espècies de vertebrats, sense comptar amb la fauna invertebrada, no quantificada de moment. D’aquest total d’espècies, 14 són peixos, 10 amfibis, 18 rèptils, 130 aus i 44 mamífers, amb multitud d’elles catalogades d’una o una altra manera per la legislació vigent o per organismes internacionals per a la conservació.

Destaca la diversitat de peixos, amb espècies com el Luciobarbus comizo i l’Anaecypris hispanica, ambdós indicadors de la qualitat de les aigües. Entre els rèptils cal anomenar la tortuga d’estany i la de rierol, la colobra de ferradura i l’escurçó ibèric.

Els quiròpters estan ben representats amb diferents espècies de ratpenat de ferradura, el ratpenat de cova i el ratpenat de musell llarg. Entre els carnívors destacats es troben la llúdria, la mangosta i possible presència de linx ibèric.

D’altra banda, les aus recollides en la directiva europea són nombroses; destaquen la cigonya negra, el voltor negre, l’aufrany i les rapinyaires  com l’àguila calçada, la pescadora i el mussol reial.

 

 FLORA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Erica andevalensis

 Bruguerola de les mines

 Quercus canariensis  Roure andalús
 Quercus pyrenaica  Reboll
 Corylus avellana  Avellaner
 Silene mariana  
 Prunus avium  Cirerer silvestre
 Prunus insititia  Cirerer silvestre
 FAUNA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Euphydryas aurinia  
 Barbus comiza  
 Anaecypris hispanica  
 Cobitis taenia  
 Rutilus lemmingii  
 Squalius alburnoides  
 Chondrostoma polylepis  Voga de riu
 Alosa alosa  
 Triturus marmoratus  Tritó verd
 Pelodytes punctatus  
 Alytes cisternasii  Tòtil ibèric
 Mauremys leprosa  Tortuga de rierol
 Emys orbicularis  Tortuga d’estany
 Neophron pernocterus  Aufrany
 Hieraaetus fasciatus  Àguila cuabarrada
 Circus pygargus  Esparver cendrós
 Pyrrhocorax pyrrhocorax  Gralla de bec vermell
 Gyps fulvus  Voltor comú
 Rhinolophus mehelyi  Ratpenat de ferradura mitjà
 Rhinolophus hipposideros  Ratpenat de ferradura petit
 Rhinolophus ferrum-equinum  Ratpenat de ferradura gran
 Rhinolophus euryale  Ratpenat de ferradura mediterrani
 Miniopterus schreibersii  Ratpenat de cova
 Myotis myotis  Ratpenat de musell llarg
 Lutra lutra  Llúdria
 Lynx pardinus  Linx ibèric

PATRIMONI

Pel que fa al patrimoni arqueològic, ressaltar la presència de més de 200 jaciments. Quatre d’ells han estat declarats Bé d’Interès Cultural: els Dòlmens de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche i les zones arqueològiques de Santa Eulalia, El Castañuelo i La Ladrillera, que daten la presència humana des d’època molt primerenca.

Destaquen les restes romanes vinculades a l’explotació dels recursos miners i les manifestacions arquitectòniques de tipus militar i religiós pertanyents als estils mudèjar, gòtic tardà i renaixentista.

És també rellevant el patrimoni castramental, del que formen part els castells, dels quals 10 estan catalogats en l’Inventari del Patrimoni Cultural Europeu (Almonaster la Real, Aracena, Aroche, Cala, Cortegana, Cumbres de San Bartolomé, Cumbres Mayores, Encinasola i Santa Olalla del Cala), així com els nombrosos baluards i torres que es troben disseminats per la comarca.

espacio-natural-sierra-aracena-picos-aroche-3
Zufre. Foto: Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche

 

De gran interès turístic són els nuclis antics dels municipis que formen part del Parc, alguns dels quals estan declarats Conjunts Històrics, com és el cas d’Alájar, Aroche, Zufre, Cortelazor, Higuera de la Sierra, entre d’altres, que mereixen un passeig pels seus carrers i places.

El ric patrimoni natural de la zona alberga també coves com la Gruta de las Maravillas a Aracena, de gran bellesa, o la Peña de Arias Montano el Alájar, una impressionant formació rocosa on, al seu cim, es troba l’Ermita de los Ángeles i que és a més un espectacular mirador.

 

MUNICIPIS A L’ÀREA PROTEGIDA

Dins l’àrea protegida, tots a la província de Huelva, trobem els següents municipis: Alájar, Almonaster la Real, Aracena, Aroche, Arroyomolinos de León, Cala, Cañaveral de León, Castaño del Robledo, Corteconcepción, Cortegana, Cortelazor la Real, Cumbres de En medio, Cumbres de San Bartolomé, Cumbres Mayores, Encinasola, Fuenteheridos, Galaroza, Higuera de la Sierra, Hinojales, Jabugo, Linares de la Sierra, Los Marines, La Nava, Puerto Moral, Santa Ana la Real, Santa Olalla del Cala, Valdelarco i Zufre.

 

RUTES, CAMINS I ALTRES

La Junta d’Andalusia proposa uns 20 itineraris senyalitzats, en els que podrem observar la fauna i flora del Parc entre àmplies extensions d’oliveres, deveses, castanyers, muntanya mediterrània…

Més informació

Existeixen diverses empreses que ofereixen rutes de senderisme, a cavall o bicicleta, així com visites guiades i culturals.

Més informació: Alma Natura i Finca La Suerte.

Una altra ruta interessant és la Ruta del Agua, a Aracena. Tot un recorregut per les fonts del poble, que es troben enclavades en raconets de gran bellesa.

Una de les activitats, també molt interessant, en el Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche, és degustar dos dels productes més típics del Parc: els bolets i el pernil. Al novembre es realitzen les Jornades Micològiques on descobriran les diferents varietats de fongs i a l’octubre es realitza la Feria Regional del Jamón. Ambdós productes els poden trobar en els  restaurants de la zona així com a les empreses gastronòmiques dels municipis del Parc.

El Museo del Jamón els endinsarà en el ric patrimoni etnogràfic d’Aracena vinculat al porc ibèric i tots els seus derivats.

Gaudir de les festes i romeries dels pobles els farà gaudir de la vestimenta típica de la zona i la seva música. Exemple d’això són les Fiestas de la Cruz d’Almonaster la Real, declarades d’Interès Etnològic i incloses en el Catàleg General de Béns Patrimonials d’Andalusia. Destaquen també les Danzas del Pandero i del Fandango d’Encinasola.

 

SERVEIS I EQUIPAMENTS

  • Activitats d’educació ambiental
  • Aparcaments
  • Àrea de pícnic
  • Àrea infantil
  • Centre d’educació ambiental
  • Centre de visitants
  • Itineraris adaptats
  • Itineraris senyalitzats
  • Material divulgatiu
  • Observatori de fauna
  • Plafons informatius
  • Visites guiades

Parc Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche
Conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia

Delegació provincial de Huelva
Plaza Alta, Edificio Cabildo Viejo
21200 Aracena, Huelva
T. 959 129 539

Centre de Visitants Cabildo Viejo
Edifici històric situat a la pujada de l’Església del Cerro del Castillo
21200 Aracena, Huelva
T. 959 129 553 / 4
cabildoviejo@gmail.com

 

ACTIVITAT ECONÒMICA

Les activitats econòmiques principals que es desenvolupen en l’espai protegit són:
 

  • Activitat cinegètica: caça major
  • Agricultura: pasturatges sota la devesa
  • Aprofitament forestal de la fusta: pi i eucaliptus
  • Aprofitament forestal diferent de la fusta: suro i recol·lecció de productes
  • Ramaderia: porcina, ovina, bobina i caprina
  • Turisme: allotjament hoteler

PUBLICACIONS

  • Publicacions puntuals destacades
    • Conociendo la Naturaleza – Mapas guías de senderos e hitos de interés
    • Cuaderno Didáctico del Parque Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche
    • Cuaderno de visitas de Cabildo Viejo
    • Cuadernos de Senderos de los Parques Naturales de Andalucía
    • Folleto-guía del Parque Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche
    • Horario del Centro de Visitantes Cabildo Viejo
    • Horario del Punto de Información El Charcón
    • Mapa topográfico 1:75.000 Parque Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche
    • Mapa Uso Público del Parque Natural de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche
       
  • Fonts on obtenir les publicacions

Fonts: Informació facilitada per ACER. Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca; i extreta de www.zufre.es, www.alajar.net, www.almonasterlareal.es, www.aracena.es, www.aytoaroche.es, www.arroyomolinosdeleon.com/ayuntamiento, www.ayuntamientodecala.es, www.cañaveraldeleon.org, www.castanodelrobledo.es, www.ayuntamiento.es/corteconcepcion, www.cortegana.org, www.cortelazor.com, www.cumbresdeenmedio.org, www.ayuntamiento.es/cumbres-de-san-bartolome, www.cumbresmayores.es, www.encinasola.genia.es, www.fuenteheridos.org, www.galaroza.org, www.higuerasierra.com, www.hinojales.org, www.jabugo.es, www.mancomunidadribera.com/localidades/linares.htm, www.marines.es, www.lanava.es, www.puertomoral.org, www.santaanalareal.es, www.ayuntamientosantaolalladelcala.com, www.valdelarco.com, www.juntadeandalucia.es, www.fincalasuerte.com, www.almanatura.es, http://enmipueblo.org/2013/12/03/ruta-del-agua-por-las-fuentes-de-aracena/ i Viquipèdia.