COM DESCOBRIR
ELS TERRITORIS
SURERS?

Els territoris surers, rics en patrimoni natural, històric i cultural, ofereixen un ampli ventall de possibilitats adequades per a tots els públics.

 

Els amants de l’ecoturisme i la natura, els més aventurers, els gourmets i selectes, els històrics i tradicionals, les famílies i nens, els grans… trobaran en ells una multitud d’ofertes i productes per gaudir d’un ecosistema únic i singular del Mediterrani Occidental.

Turisme actiu

Tots i cadascun dels municipis surers ofereixen una amplíssima oferta de turisme actiu, la majoria lligat al patrimoni natural i els espais que els envolten, ideals per a tot tipus d’activitat a l’aire lliure.

El senderisme, la bicicleta de muntanya o l’equitació, cobren un paper protagonista ja que aquests territoris disposen d’una extensa xarxa de camins i itineraris senyalitzats que permeten, a més de descobrir el paisatge característic de cada zona, endinsar-se al patrimoni històric, cultural i etnològic d’aquests espais. També es poden realitzar esports d’aventura com l’escalada, el parapent o rutes amb vehicles a motor, ja siguin 4×4 o quad.

Altre tipus d’activitats molt esteses són les aquàtiques. Es poden realitzar al mar, per exemple als municipis de Calonge, Palafrugell i Los Barrios; o a rius i pantans, als pobles d’interior. L’oferta és molt àmplia: patí de vela, kayak, piragüisme, paddel surf, kite surf, etc., a més de les interessants rutes fluvials del Vaixell Balcón del Tajo, al Parc Natural Tajo Internacional.

Així mateix, existeix també la possibilitat de contemplar unes panoràmiques inigualables a través de viatges en globus, es pot practicar l’observació astronòmica, el golf i Pitch&Putt; i el municipi de Sestrica és ideal pels amants de l’espeleologia.

Ecoturisme

Els territoris surers ofereixen una experiència única lligada a la interpretació dels hàbitats i recursos naturals dels seus municipis i entorns. Mitjançant activitats programades, ens podem fondre amb la naturalesa així com descobrir la realitat rural d’aquestes poblacions.

Tres de les activitats més destacades són:

L’albirament d’aus o birdwatching

La sureda alberga una gran riquesa biològica, i a més dels grans mamífers, les aus són la joia faunística d’aquests espais naturals.

En aquests hàbitats viu l’àguila imperial ibèrica, l’àguila daurada, el voltor negre, la cigonya negra, el duc, la grua, etc., entre moltes d’altres.

Espais com la Sierra de San Pedro, el Parc Nacional de Cabañeros o el Parc Natural de Los Alcornocales ofereixen rutes ornitològiques per l’albirament d’aus.

La brama del cérvol

Es coneix de manera comú com la brama al període de cel del cérvol, degut al so gutural que emeten els mascles.

Aquesta època s’inicia a començaments de la tardor, normalment a finals de setembre.

És un gran atractiu turístic i, per exemple, el municipi de Los Barrios realitza visites organitzades.

 

La pela del suro

És l’activitat per excel·lència dels territoris surers i es du a terme a l’època d’estiu, normalment. Es tracta del procés manual d’extracció del suro de l’arbre, un espectacle únic al món al que van associades altres activitats com la traginaria. Els traginers, amb les seves mules, són el nexe d’unió entre l’indret de treball i la zona on s’emmagatzema el suro. En alguns llocs, on l’orografia no permet que altres mitjans mecànics entrin a l’espessor del bosc, perviu aquest híbrid equí.

Espais naturals com la Sierra de San Pedro, el Parc Nacional de Cabañeros, o municipis com Eslida, San Vicente de Alcántara o Palafrugell, ofereixen visites així com realitzen festes específiques per mantenir viu aquest patrimoni rural.

A més d’aquestes activitats, també podem trobar passejades micològiques, rutes programades segons els temps de floració, etc. Cal destacar que els espais naturals estan gairebé sempre dotats d’Aules de Naturalesa així com descobrim multitud d’empreses dedicades al turisme actiu i l’ecoturisme.

Turisme etnològic

Els municipis surers solen ser de tipus rural i, per això, alberguen un gran ventall de tradicions, costums i cultura, en definitiva, lligades a aquest territori.

Ofereixen noves experiències al visitant que li permeten endinsar-se a una realitat desconeguda fins el moment.

A través de rutes i itineraris podrem trobar bancals, pous de gel, masies, forns d’obra, molins tradicionals d’aigua, neveres, mines, etc., que possibiliten comprendre la relació de l’home amb el medi rural i les seves formes d’aprofitament.

Per conèixer aquest patrimoni, els recomanem que es dirigeixin a equipaments que funcionen com a centres d’informació o museus etnològics.

Turisme cultural

El patrimoni cultural d’aquests territoris és ric i divers. La majoria dels municipis compten amb restes arqueològiques com monuments funeraris, megàlits, etc. També trobem poblats ibèrics, castells, muralles, masies, molins medievals, restes arquitectòniques de l’ocupació àrab, preses, aqüeductes, etc. El patrimoni religiós compta amb restes d’esglésies preromàniques, ermites i monestirs. El millor de tot és l’entorn en el que es troben, envoltat la majoria de vegades d’un paisatge gairebé verge.

A partir del segle XVIII, amb la implantació de la indústria surera, els municipis viuen una època de creixement i esplendor, dotant els seus carrers de cases senyorials i modernistes.

D’altra banda, cal destacar que disposen de tot tipus d’equipaments culturals que ens ajuden a entendre la seva realitat i d’on venen, a través de rutes, visites guiades i col·leccions úniques i molt vinculades a la població local.

Turisme gastronòmic

A més de tot l’exposat anteriorment, els territoris surers poden presumir d’una àmplia oferta gastronòmica i de gran qualitat, seguint la dieta mediterrània i apostant per productes de proximitat.

A gairebé cada zona trobem especialitats culinàries i plats singulars. Els municipis d’interior gaudeixen d’una gastronomia selecta en relació a la carn de caça i els embotits, amb plats com el buche, a San Vicente de Alcántara, i tot tipus d’especialitats com la sopa de tomata calenta o formatge de cabra elaborat artesanalment. A la costa, no falten els plats de peix i de tradició marinera.

Els visitants descobriran als territoris surers alguns dels aspectes de la gastronomia mediterrània:

Apicultura

L’apicultura, activitat ancestral a aquests territoris, ofereix encara avui una font d’ingressos pels seus habitants i, pel visitant, la possibilitat de conèixer un ofici artesanal. Al Parc Nacional de Cabañeros, a la Sierra d’Hornachuelos i el Parc Natural de la Serra d’Espadà, existeix una gran activitat i inclús, ofereixen la possibilitat de realitzar tallers per descobrir tots aquells productes que deriven d’aquest ofici.

Rutes de l’Oli

L’olivera i els seus fruits han estat presents a la història dels homes i han ocupat un lloc rellevant a les antigues civilitzacions mediterrànies. Actualment, l’oli d’oliva és un ingredient bàsic de la dieta mediterrània.

D’aquesta manera, al llarg dels territoris surers, s’ofereixen rutes per mostrar de prop el patrimoni cultural i natural lligat a aquest excel·lent producte, destacant, per exemple, la Ruta de l’Oli a la província de Toledo, amb la DO Montes de Toledo; la Ruta de l’Oli de la part nord de la Serra de Cadis; o altres denominacions d’origen com la DO Protegida de l’Empordà d’oli d’oliva verge.

Enoturisme

Què millor que descobrir el suro de la mà del vi? Són dues cares d’una mateixa moneda i uns paisatges que es fonen. El turisme enològic està realment implantat en aquests territoris i a través de rutes enològiques, tallers, degustacions i visites a bodegues i vinyers, es descobreix una riquesa gastronòmica, cultural i, perquè no, de salut i bellesa, mitjançant la vinoteràpia, sense igual.

Jornades gastronòmiques

Un altre gran atractiu turístic són les jornades gastronòmiques que realitzen els municipis surers al llarg de l’any.

Aquests esdeveniments són una manera molt interactiva d’apropar els productes de proximitat i típics de la zona a tots els seus visitants.

 

Municipis com Calonge, Llagostera, Palafrugell, Santa Coloma de Farners, Sant Celoni i Tordera, ofereixen campanyes de diferent format per degustar per exemple el Menú de la Gamba, la cuina dels Manaias, d’inspiració romana, la Garoinada (eriçó de mar), la ratafia (licor elaborat a partir de la maceració de diferents fruits, herbes i espècies), la mongeta del Ganxet, etc.

 

Touring

Una altra forma de descobrir l’encant d’aquests territoris és la combinació d’itineraris en cotxe amb la visita a elements d’interès del seu patrimoni i la realització de recorreguts a peu, a cavall, en bicicleta…

La major part dels municipis surers estan integrats en rutes temàtiques que profunditzen en algun aspecte relacionat amb la seva història, activitat econòmica, producte local, patrimoni natural, etc. És el cas, per exemple, de la Ruta dels Pobles Blancs, a Andalusia, o la Ruta de la Plata, que uneix Andalusia amb Astúries, passant per Extremadura i Castella i Lleó.

Existeixen també circuits de tipus més local, com la Ruta del Toro, a la província de Cadis, els itineraris que proposen des del Parc Natural del Montseny o la comarca del Baix Empordà, a Catalunya.