Calonge

Calonge es troba a la província de Girona, en plena Costa Brava. Té dos nuclis de població: Calonge, centre cultural i històric del municipi, i Sant Antoni, en el front marítim, nucli turístic de gran vitalitat econòmica.

El seu paisatge abasta des del Massís de Les Gavarres, amb una vegetació d’alzines, alzines sureres, arboços, brucs i altres espècies típiques del bosc mediterrani, fins a les platges i cales aïllades del litoral, amb una àmplia zona de cultiu entre elles.

Els nombrosos dolmens i menhirs del municipi són testimoni de l’ocupació de Calonge en la prehistòria, que es manté amb els poblats iber i romà. En el segle IX s’inicia la construcció del Castell de Calonge, una de las majors fortaleses de la comarca, per protegir la zona dels atacs sarraïns, habituals en aquell temps. La mateixa funció complia la torre de vigilància Torre Valentina, situada en el litoral. Al llarg del temps, el castell creix en volum i importància fins la seva configuració actual, meitat castell i meitat palau.

En el segle XIX, el municipi va viure una àpoca de canvi i creixement econòmic degut a l’esplendor de la indústria surera, que durarà aproximadament fins la Guerra Civil. Després d’un període difícil, amb l’arribada de la democràcia i l’expansió del turisme, Calonge torna a créixer econòmicament i socialment, sobre tot a partir dels anys 60, en els quals es desenvolupa de forma específica el nucli marítim de Sant Antoni.

 

municipio-calonge-1
Vinyes a la conca del Tinar de Calonge. Foto: Jordi Mas

 

EL SURO I CALONGE

Situat entre la muntanya i el mar, en plena zona de producció surera, a cavall dels segles XIX i XX, Calonge viu l’apogeu de la indústria surera catalana.

Actualment aquesta activitat té poc pes en l’economia del municipi. Tot i així, els extensos boscos d’alzina surera es segueixen explotant, essent a la vegada un important recurs turístic.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 10.596 habitants (2013)
  • Extensió: 33,57 km²

municipio-calonge-2
Muralla del Castell de Calonge. Foto: Jordi Mas

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

municipio-calonge-3
Vista aèria de Calonge amb Les Gavarres al fons. Foto: Jaume Figueras

  • Espai d’Interès Natural Les Gavarres

    El massís de Les Gavarres constitueix l’extrem septentrional de la serralada litoral catalana. Té la forma d’un gran arc que s’obre cap al nord, a cavall entre les comarques del Baix Empordà i el Gironès, i una extensió prop dels 350 km2, repartits per una vintena de municipis.

    El territori de Les Gavarres, ara i com ha passat sempre amb qualsevol altre espai habitat, és el reflex de les activitats i de les formes de vida dels diferents col·lectius humans que l’han poblat. Les cases assenyalen la importància de l’organització de la societat en famílies; les parets en forma de terrassa per al cultiu, les regues, els molins, els forns, etc. indiquen les maneres en què aquestes famílies han pogut subsistir; les esglésies i els camins recorden la manera en què les famílies s’han organitzat; i els noms dels llocs i les llegendes reflecteixen una manera de pensar i de percebre el món.

    L’alzinar, d’un verd fosc tot l’any, és presidit per l’alzina, acompanyada d’alzina surera i roure martinenc, i presenta un sotabosc atapeït amb una gran quantitat d’arbustos i lianes. Els conjunts d’alzines més ben conservats es concentren en els cims més elevats i zones profundes ombrívoles.

    Per les seves condicions d’humitat i clima temperat, l’alzinar és molt ric en fauna invertebrada, que passa molt desapercebuda als nostres ulls i és, malgrat tot, poc coneguda. Aquests boscos alberguen també una gran diversitat de vertebrats. Així, a les zones més humides, prop de punts d’aigua, viuen amfibis com la granota pintada, el tritó palmat o el gripau comú. Les aus més freqüents observades són el gaig i el tudó, però els ocells més abundants són els petits, com el pit-roig, els mosquiters o el cargolet. També estan representades les rapinyaires diürnes, com l’esparver comú, o nocturns com el gamarús i el duc.

Si bé ens serà difícil observar mamífers salvatges en els alzinars, passejant per les senderes tindrem oportunitat de sentir els moviments entre la fullaraca del ratolí de bosc o de trobar rastres d’animals més grans, com la femta de guineus i genetes, les petjades i barrinades dels senglars i teixons, espècies totes elles amb poblacions importants en el massís.

Més informació

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

  • El vi

    Molt a prop de les platges, Calonge–Sant Antoni té un paisatge més amagat, un paisatge autèntic que durant segles s’ha conservat al voltant del món del vi. Les masies i les cases de pagès han mantingut aquest paisatge de vinyes que grimpa cap a la faldilla de les muntanyes, una de les visites recomanades per entendre l’ànima del municipi.

    Durant tot l’any s’aconsella el recorregut per les senderes i camins que envolten les vinyes i també la visita als cellers on podrem conèixer més a fons com es fa el vi. Un dels atractius remarcables de Calonge–Sant Antoni és que conviuen dues maneres de fer vi molt diferents que ens obren la porta a dos mons, a dues maneres d’entendre la vinya i el vi.

 

 RECURSOS TURÍSTICS

  • Patrimoni històric construït:
    • Dolmen de Puigsesforques

      Un dels grans megàlits catalans i un dels més propers al mar, demostra la preferència que van tenir les cultures prehistòriques per aquests enclavaments.
       

    • Poblat preromà de Castell Barri

      És un dels jaciments més importants de l’època. El descobriment de varis tipus de fang ibèric han demostrat que aquest poblat té un origen no posterior al segle IV a.C.
       

    • Monestir de Santa Maria del Mar o del Collet

      És una de les edificacions significatives de Calonge, construït en el segle XII.
       

    • Castell de Calonge

      Es va començar a construir en el segle VIII. És una de las fortaleses més grans del Baix Empordà, situat en el nucli del municipi. Aquest castell va ser fundat pels comtes de Girona amb la finalitat de vigilar incursions sarracènies. Durant els segles posteriors, el castell va anar creixent tant en volum com en importància, essent, actualment, meitat fortalesa i meitat palau.
       

    • Torre Valentina
      És una altra de les construccions defensives que encara avui perdura, la torre de guaita coneguda com Torre Valentina. Situada al costat del mar, es va aixecar amb l’objectiu de vigilar qualsevol atac dels pirates. Per accedir a ella, s’havia de fer amb una escala, ja que la torre no té ni porta ni escales interiors.

municipio-calonge-4
Platja de Sant Antoni de Calonge. Foto: Jordi Mas

municipio-calonge-5
Platja i passeig de Sant Antoni de Calonge. Foto: Jordi Mas

  • Patrimoni natural i rutes:
    • Camins de mar i muntanya

      Existeixen diferents rutes senyalitzades per poder descobrir el municipi de Calonge, tant a peu com en bicicleta. Aquestes senderes ofereixen al visitant un paisatge únic on gaudir de vistes espectaculars al mar, recorreguts per vinyes o camps que ens apropen a cultures llunyanes on es poden observar restes megalítiques

      Les rutes més conegudes són:

      • El camí de ronda
      • La conca del Tinar
      • Els arbres singulars
      • La vall dels Molins
      • El Collet
      • Castellbarri
         
    • Platges i cales

      Calonge–Sant Antoni presumeix de tenir cales precioses així como platges àmplies com la de Sant Antoni, amb serveis que fan les vacances més agradables tant a adults com a infants, tot això en un entorn de qualitat, un paisatge encantador i divers on gaudir de l’estiu.
       

  • Patrimoni cultural:

    Un dels encants de Calonge es el seu nucli urbà. Els seus carrers són una mostra de l’historia mil·lenària del municipi. Els jardins i les muralles medievals del Castell són una visita imprescindible. És recomanable visitar-lo durant el Mercat Medieval o bé en la Festa del Vi Nou.

  • Festes i tradicions:
    A Calonge es viuen una gran quantitat de festes i fires al llarg de tot l’any i que es mantenen fidels a les seves arrels i tradicions al llarg de la història:
     
    • Mercat Medieval

      Aquesta activitat, que s’organitza per Setmana Santa, és un viatge al passat medieval de Calonge. El Mercat emplena durant el cap de setmana el nucli antic del municipi i l’entorn del castell d’espectacles ambientats en l’Edat Mitjana: parades d’artesans, lluites de soldats, animacions i espectacles infantils, etc.
       

    • Festa del Vi Nou

      La relació de la vinya amb el municipi ve de fa centenars d’anys. Aquesta Festa emplena el casc antic d’activitats, exposicions, tallers i espectacles que tenen como eix principal el vi.
       

    • Festivals de Música

      El pati d’armes del castell de Calonge és l’escenari on, des de fa més de quatre dècades, es por veure en directe un repertori variat de concerts durant els mesos de juliol i agost.
       

    • Fires i Festes Majors

      El poble ha mantingut les seves arrels i tradicions en el transcurs dels anys. Les festes majors i fires s’organitzen al Pavelló de Fires, un espai de més de 2.000 m², que fa gaudir al visitant descobrint les particularitats de l’entorn.
       

  • Gastronomia:
    La gastronomia de Calonge és fruit de la barreja de cuina de mar i muntanya. Productes de qualitat que poden gaudir-se, per exemple, a les terrasses dels restaurants que es troben al costat del mar. Las tres campanyes gastronòmiques de més prestigi són:
     
    • El Menú de l’Olla de Peix: es pot degustar en els restaurants de l’Associació de la Badia El Plat Blau des de principis del mes de març fins finals del mes d’abril.
       
    • El Menú de la Gamba: aquest menú es realitza des de mitjans de maig fins mitjans de juliol, aproximadament.
       
    • El Menú de l’Escamarlà: l’escamarlà es presenta a vegades sol y d’altres es presta a la cuina de mar i muntanya. El menú pot trobar-se de mitjans d’octubre fins a mitjans de desembre.

 

OFERTA TURÍSTICA

El municipi, amb una economia basada en el turisme, disposa d’una oferta molt variada tant d’allotjaments com de locals de restauració.
 

A més de tota aquesta oferta, Calonge ofereix la possibilitat de practicar tot tipus d’esports i activitats aquàtiques: patí de vela, caiac, cicloturisme, equitació… 

D’altra banda, el municipi pretén ser una destinació turística dirigida a famílies, per la qual cosa s’organitzen cada estiu més de 500 activitats a través del programa Estiu Actiu. Així, podeu anar al club infantil de platja, gaudir d’espectacles infantils, aprendre a fer collarets i polseres, participar en el concurs de castells de sorra, fer esport a la platja a primera hora del matí o veure una pel·lícula tombat a la sorra en fer-se fosc.

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Calonge
Plaça de la Concòrdia 7
17251 Calonge, Girona
T. 972 660 375
ajuntament@calonge.cat
www.calonge.cat

Oficina de Turisme Calonge-Sant Antoni
Av. Catalunya 26
17252 Sant Antoni de Calonge, Girona
T. 972 661 714
turisme@calonge.cat
www.calonge-santantoni.com

 

Fonts: Informació extreta de www.calonge.cat, www.calonge-santantoni.com i Viquipèdia.