GRÂNDOLA

El municipi de Grândola, dins de la NUT III – Alentejo Litoral, en relació a la Nomenclatura de la Unitat Territorial a efectes estadístics, té una superfície aproximada de 825,94 km², un extens litoral amb prop de 45 km, i limita al nord amb el municipi d’Alcácer do Sal, a l’est amb Ferreira do Alentejo, al sud amb Santiago do Cacém, a l’oest amb l’Oceà Atlàntic, i al nord i nord-oest amb el riu Sado, que el separa del municipi de Setúbal (Seu del Districte).

En termes geològics, el seu territori es caracteritza per tres grans àrees: la Serra de Grândola, la plana i la franja litoral, que presenten marcades diferències en la composició del sòl, el relleu, la flora i el paisatge en general.

La Serra de Grândola, d’uns 20 quilòmetres de longitud i amb el seu punt més alt en el turó d’Atalaia, amb 326 metres d’alçada, també s’estén pel municipi de Santiago de Cacém. A diferencia de la majoria de les muntanyes portugueses, obliqües a la costa, la de Grândola és paral·lela a aquesta, és a dir, té una orientació nord-sud, el que dificulta la penetració de l’aire marí, encara que contribueix a la condensació dels núvols.


Costa de Grândola. Foto: Município de Grândola

 

Amb una superfície total de 82.594ha, incorpora prop del 22% de la seva superfície en boscos de suro en forma de massa, que es composen únicament d’alzines sureres, centrant-se fonamentalment en la zona de la Serra de Grândola. El criteri de massa forestal, que apareix en el VI Inventari Nacional Forestal defineix que bosc és “terreny, amb una superfície major o igual a 0,5 hectàrees (…) on hi ha presencia d’arbres (…) i grau de cobertura major o igual al 10%.” No obstant, també es considera la sureda des d’una perspectiva més global, és a dir:

• Sureda en forma de massa (amb major densitat d’arbres)
• Sureda en forma no poblacional (amb menor densitat d’arbres) en sistema silvo-pastoral
• Formada per alzines sureres i altres espècies, en concret el pi pinyoner

La sureda ocupa prop del 48% de l’àrea total del municipi, aproximadament 39,645ha. D’aquesta manera, Grândola representa, a nivell regional (NUT II Alentejo) el 6,4%; a nivell nacional el 5,4%; i a nivell mundial prop de l’1,8% de l’àrea total d’alzines sureres.

Empíricament, el suro produït a les suredes de la Serra de Grândola és moltes vegades considerat, pels més diversos professionals del sector surer, com un dels millors suros de Portugal i inclús del món.

L’alzina surera i el suro han tingut sempre una gran importància econòmica per a la regió. Actualment només hi ha unes poques indústries petites que operen al municipi, no obstant, activitats com la pela, l’emmagatzematge i la càrrega segueixen essent responsables de centenars de llocs de treball.

El segle XX fou el període de major desenvolupament de la indústria surera al municipi, concretament entre els anys 30 i 60. Desenes d’indústries de diverses dimensions tenien la seva activitat aquí, la més gran va arribar a tenir més de 200 treballadors. A la segona meitat del segle XIX va sorgir a Grândola la primera Societat de Compra, Venta i Fabricació de Taps de suro.

 


Serra de Grândola. Foto: Município de Grândola

QUÈ VISITAR I QUÈ FER?

 

CURIOSITATS…

  • Grândola té la 1a ruta homologada de Portugal: PR 1 Rota da Serra.
     
  • L’artesà que va obtenir la 1a llicència d’artesà de Portugal, viu a Grândola.
     
  • Els llacs àcids de Mina do Lousal són d’un color extraordinari.
     
  • El municipi de Grândola té 45 quilòmetres de costa ininterrompuda.


Lousal. Foto: Município de Grândola

 


Serra de Grândola. Foto: Município de Grândola

OFERTA TURÍSTICA

www.visitgrandola.com

 

MÉS INFORMACIÓ

Câmara Municipal de Grândola
Rua Dr. José Pereira Barradas
7570-281 Grândola
T. 269 450 000
geral@cm-grandola.pt

Turismo de Grândola
Praça Marquês de Pombal, n.º 1 n.º 3
7570-139 Grândola
T. 269 750 429
turismo@cm-grandola.pt