Parc Nacional de Cabañeros

El Parc Nacional de Cabañeros, situat a les Muntanyes de Toledo, està íntimament lligat a la història de Toledo que, des del segle XIII al XIX va ser de la seva propietat. El manteniment d’unes estrictes Ordenances d’Ús va ser un factor decisiu en la conservació del mitjà natural fins a mitjans del segle passat. Al juny de 1987, el Ministeri de Defensa va comprar una finca d’unes 16.000 hectàrees, amb la intenció d’instal·lar a la zona un camp de tir, la qual cosa va desencadenar nombroses protestes.

L’11 de juliol de 1988 Cabañeros va ser declarat Parc Natural, passant a ser Parc Nacional el 28 d’abril de 1995, amb una extensió superior a les 40.000 ha i en 2005, es va aprovar l’ampliació dels seus límits, amb la incorporació de 1.836 ha.

Les serres d’aquest Parc, paleozoiques i de naturalesa càrstica, estan molt erosionades i presenten un aspecte ondat. Estan generalment disposades en alineacions est-oest. L’altitud oscil·la des dels 620 metres en el nivell basal, fins els 1.500 en els cims del Rocigalgo.

El Parc ocupa part de les províncies de Ciudad Real i Toledo, i és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC).

espacio-natural-cabaneros-1
Torres d’Estena. Foto: Parc Nacional de Cabañeros

 

HÀBITATS

En el Parc Nacional de Cabañeros podem trobar els següents tipus d’hàbitats:

  • Boscos al•luvials d’Alnus glutinosa i Fraxinus excelsior
  • Bruguerars humits de zones temperades d’Erica ciliaris i Erica tetralix
  • Zones subestèpiques de gramínies i anuals de Thero-Brachypodietea

 

VEGETACIÓ, FLORA I FAUNA SINGULAR

Aquest Parc compta amb 1.000 espècies catalogades de plantes vasculars, de les quals 98 són arbres i arbustos. Gal·lers, aurons, alzines i sureres originen un bosc de caràcter mixt amb dominància d’unes o altres espècies segons la zona. Estepes, brucs, arboços, romaní, mallols, tomanyí, aladerns, llentiscles i romegueres conformen el matoll que cobreix vessants i muntanyes. Aquestes velles alzines, sureres i l’aromàtic matoll mediterrani, són el més genuí paisatge ibèric.

En zones d’ombria és possible trobar algun grèvol. Llacunes i basses es cobreixen de ranuncles, mentre que en els trams d’aigües tranquil·les i profundes del riu Bullaque són habituals els nenúfars grocs.

La vegetació de ribera d’aquestes zones aconsegueix cert espessor en forma de boscos-galeria que, ombrosos i humits, estan formats principalment per salzes, verns i freixes. Als seus peus, els barretets de capellà, la murta, el bruc, l’esbarzer o algunes lianes com el lligabosc i la sarsaparrella formen un sotabosc que dóna recer a nombroses aus.

Entre les espècies contemplades al Catàleg Regional d’Espècies Amenaçades de Castella-la Manxa que podem trobar a l’interior del Parc, cal destacar les següents considerades vulnerables: el teix, el lloro, l’espirant estival i el jonc blanc. En la categoria d’interès especial es troben recollides 23 espècies i entre els endemismes d’àrea més reduïda, restringits a Muntanyes de Toledo, destaquem: la digital, la labiada, la brassicàcia i el bedoll berrugós.

espacio-natural-cabaneros-2
Senders amb alzines. Foto: Parc Nacional de Cabañeros

 

espacio-natural-cabaneros-3
Milà. Foto: Parc Nacional de Cabañeros

La fauna d’aquest Parc és molt rica i compta amb algunes espècies endèmiques i moltes altres amenaçades. Aquí viuen prop de 200 espècies d’aus, entre les quals ressalten les rapaces de gran grandària, com el voltor negre, l’àguila ibèrica i l’àguila daurada. Les planes entre les ondulacions de la serra acullen aus de zones obertes, com el pioc salvatge, el sisó i la cogullada. Les aus de les vores dels rius com el blauet, l’oriol i el pica soques blau passen més desapercebudes.

Cabañeros és també terra de grans mamífers, podrem veure al cérvol, el senglar i el cabirol. L’herpetofauna té també una bona representació així com les espècies de peixos que viuen al Parc són diverses.

Segons el catàleg d’espècies amenaçades, Cabañeros alberga 4 espècies de fauna en perill d’extinció i 8 espècies de fauna vulnerables.

 

 FAUNA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Aquila adalberti  Àguila imperial
 Ciconia nigra  Cigonya negre
 Circus pygargus  Esparver cendrós
 Chersophilus duponti  Alosa becuda
 Milvus milvus  Milà reial
 Neophron percnopterus  Aufrany
 Nyctalus noctula  Nòctul gros
 Rhinolophus ferrumequinum  Ratpenat de ferradura gros
 Anaecypris hispanica  

 

PATRIMONI

La presència de l’home al Parc és molt antiga. Les restes dels primers pobladors que s’han trobat en l’entorn es remunten al Paleolític Inferior. També s’han localitzat petits poblats de l’Edat de Bronze. L’home, des de temps immemorial, ha viscut en barraques, cabanyes de forma cònica cobertes amb vegetació de l’entorn. Precisament de les cabanyes de pastors i carboners ha pres el nom el paratge i el propi Parc. Avui únicament queden les cabanyes que s’han restaurat.

En els pobles que formen part del Parc Nacional de Cabañeros podem trobar una gran quantitat de monuments i elements del patrimoni històric construït de gran importància, com el castell i la torre de Malamoneda de Hontanar, així com el jaciment arqueològic del mateix nom.

També cal destacar l’altar major de l’Església de Sant Sebastià, de Los Navalucillos, tallat el 1702, obra de l’Escola de José de Churriguera.

A Retuerta del Bullaque, trobem el museu de la Fauna de Cabañeros, Zoorama, espai on es mostra al visitant les espècies animals que habiten al Parc, així com les seves gents i les seves tradicions.

Activitats tradicionals com el carboneig, la ramaderia i l’agricultura de subsistència han tingut molta importància a la zona. Actualment, en alguns llocs de l’interior del Parc Nacional es segueix practicant la pela de les sureres i l’apicultura. És objectiu del Parc la conservació i divulgació dels valors culturals del seu entorn i dels usos tradicionals compatibles amb la conservació de la naturalesa.

Més informació

espacio-natural-cabaneros-4
Cornises del doll. Foto: Parc Nacional de Cabañeros

MUNICIPIS A L’ÀREA PROTEGIDA

Dins l’àrea protegida trobem els municipis de Alcoba de los MontesHorcajo de los MontesNavas de Estena i Retuerta del Bullaque a la província de Ciudad Real; i Hontanar i Los Navalucillos, a la província de Toledo.

 

RUTES I CAMINS

Per poder descobrir el Parc Nacional de Cabañeros existeix una llarga llista de senders i recorreguts a realitzar, tant de manera individual como en companyia d’un guia. A més es poden realitzar a peu, en bicicleta o bé en un vehicle 4×4.

  • Rutes a peu i/o bicicleta
    • Sendera del Boquerón del Estena

      Aquesta sendera a peu es pot realitzar per lliure o bé amb un guia (gratuït). Consta de 8 km i transcorre pels marges del riu Estena.
       

    • Sendera de Gargantilla

      Aquest itinerari de fins a 9 km es realitza a peu i ha de fer-se amb un guia (gratuït). Ideal para descobrir el paisatge típic de Cabañeros.
       

    • Sendera de Los Navalucillos

      Aquesta sendera es realitza a peu i pot fer-se per lliure o amb un guia (gratuït). La ruta permet gaudir de bonics paisatges, de boscos típicament mediterranis i de les cascades del Chorro i de la Chorrera Chica.
       

    • Sendera de la Colada de Navalrincón

      Aquesta sendera es pot realitzar a peu o bé en bicicleta i també es pot reservar un guia. Transcorre per una via pecuària i es pot observar el paisatge típic de les Muntanyes de Toledo.
       

    • Senda botànica i etnogràfica Casa Palillos

      Dues sendes d’un quilòmetre, aproximadament, amb panells interpretatius de la flora i fauna de Cabañeros. Són de dificultat baixa i es realitzen per lliure.
       

    • Senda botànica fluvial Torre de Abraham

      Ruta d’un quilòmetre, aproximadament, lliure o amb guia, sobre passarel·les elevades per l’interior d’un bosc de ribera junt a la conca del riu Bullaque.
       

    • Sendera de la Plaza de Moros

      Ruta de 3,5 km aproximadament, de dificultat mitja-baixa i que es realitza per lliure.
       

    • Ruta Sierra Castellar de los Bueyes

      Aquesta ruta de 5 km pot realitzar-se a peu o en bicicleta i és ideal per descobrir la flora del Parc Nacional.

  • Rutes en vehicle 4×4
  • Rutes a cavall

    Una altra opció que ofereix el Parc és la ruta d’1,30 hores a cavall per l’entorn fluvial del Parc. També per infants.
     

  • Turisme actiu i agroturisme

    El Parc ofereix  a més la possibilitat de gaudir l’aventura d’anar amb kaiaks pel riu Bullaque així com activitats, rutes i tallers per gaudir l’elaboració de productes como el formatge, l’oli d’oliva i el vi.

 

SERVEIS I EQUIPAMENTS

  • Activitats d’educació ambiental
  • Aparcament
  • Àrea de pícnic
  • Centre de visitants
  • Itineraris adaptats
  • Itineraris senyalitzats
  • Material divulgatiu
  • Plafons informatius
  • Visites guiades

Oficina del Parc Nacional de Cabañeros
Crta. Abenójar-Torrijos s/n · 13194 Pueblonuevo del Bullaque, Ciudad Real
T. 926 783 297 · cabaneros@mma.es

Poden trobar un Centre de Visitants a Alcoba de los Montes, Museu Etnogràfic i Informació a Alcoba i Horcajo i punts d’informació a Navas de Estena i Los Navalucillos.

espacio-natural-cabaneros-5
Cérvols. Foto: Parc Nacional de Cabañeros

 

ACTIVITAT ECONÒMICA

Les activitats econòmiques principals que es desenvolupen en el Parc Nacional són:
 

  • Apícola
  • Forestal
  • Recol·lecció d’aliments silvestres

PUBLICACIONS

  • Publicacions puntuals destacades
    • Catálogo y Atlas de los ropalóceros del Parque Nacional de Cabañeros. Publicaciones BOE.
    • El Parque Nacional de Cabañeros, GeoPlaneta.
    • Guía de visita del Parque Nacional de Cabañeros
    • Parque Nacional de Cabañeros. VV.AA. Editorial Ecohábitat.

Fonts: Informació facilitada per ACER. Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca; i extreta de www.alcobadelosmontes.es, www.turismocastillalamancha.es, www.navasdeestena.org, www.retuertadelbullaque.com, www.los-navalucillos.com, www.visitacabaneros.es, www.diputoledo.es, www.magrama.gob.es i Viquipèdia.