Tordera

Tordera es troba situat al nord de la província de Barcelona, a la comarca del Maresme, i deu el seu nom al riu que travessa la població.

Té una extensió considerable, amb més de 84 km², una part important de la qual és muntanyosa, poblada de bosc mediterrani, amb alzines, alzines sureres i pins, on destaca la zona d’Hortsavinyà, part del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. També són de gran importància ecològica les zones d’aiguamolls. El municipi està format per diversos nuclis de població, incloent-hi veïnats de masies i urbanitzacions, com el ja citat Hortsavinyà, Sant Pere de Riu i Vallmanya.

Va ser habitat pels ibers i posteriorment pels romans, de la presència dels quals ha quedat part d’un aqüeducte com a element més significatiu.

Durant segles, l’agricultura va ser la principal forma de vida a Tordera. La indústria suro-tapera, amb els petits tallers que van proliferar, va ser un dels primers elements d’industrialització, que es va veure afavorida per la presència del riu i el seu ús com a recurs hidràulic.

La indústria tèxtil i de materials de construcció ha tingut una importància decisiva en el desenvolupament del municipi, juntament amb la producció càrnica, el comerç i l’activitat logística, ja que Tordera està molt ben comunicada per carretera.

municipio-tordera-1
Pont de ferro, Tordera. Foto: Ajuntament de Tordera

 

EL SURO I TORDERA

Situada en una zona de producció surera, Tordera ha compaginat l’activitat extractiva al voltant del suro amb l’activitat manipuladora d’aquest material en indústries de diversa mida.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 16.363 habitants (2013)
  • Extensió: 84,1 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • Riu i estanys de Tordera

    El Riu Tordera forma a la seva desembocadura una llacuna aïllada del mar per un braç de sorra i còdols, i constitueix un espai d’elevat interès, especialment per les aus migratòries que utilitzen la zona com punt de repòs i refugi.

    Aquesta zona humida es troba situada a l’espai de la Xarxa Natura 2000.

     

  • Parc Natural del Montnegre i el Corredor

    Els massissos del Montnegre i el Corredor són dues unitats de relleu ben definides que es disposen alineades en paral·lel a la costa, formant part de la Serralada Litoral, i constitueixen una barrera natural entre la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès i La Selva.

    Tots dos conjunts muntanyencs estan bàsicament formats per una massa granítica travessada per roques filonianes. No obstant això, a la part alta del Montnegre, més abrupta, destaca una zona de material metamòrfic més resistent a l’erosió: les pissarres.

    La situació geogràfica, el relleu i les variacions climàtiques entre les vessants interiors i les que miren al mar condicionen i donen diversitat d’ambients al Parc. 

    La proximitat al mar, que proporciona un grau suplementari d’humitat ambiental, especialment a l’estiu, afavoreix el desenvolupament d’una vegetació exuberant enriquida amb nombroses espècies de caràcter centreeuropeu i, fins i tot, atlàntic. La superfície de l’àrea protegida és de 15.010 ha; de la qual, 2.241 ha són de sureda pura i 5.876 ha de sureda amb pi.

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

  • Mongeta del Ganxet

    La mongeta del Ganxet és una varietat de mongeta, típica de la zona del Vallès, Maresme i algunes zones de La Selva. La sembra es fa el mes de juliol, de forma habitual després del cereal. La collita arriba el mes de novembre, amb un cicle aproximat de 120 dies.

    Importada des del continent americà, l’entrada d’aquesta mongeta a Catalunya és avui encara motiu d’estudi. La seva principal característica alimentària és l’elevada proporció proteica, mentre que a nivell gastronòmic, destaca per la seva pell, molt poc perceptible, gran cremositat i persistent, i sabor extremadament suau i característic.

    El 23 d’abril de 2007, la Generalitat de Catalunya va adoptar la decisió d’inscriure-la en el registre de Denominació d’Origen Protegida i el 2012, la Unió Europea li va atorgar la denominació d’origen protegida a nivell europeu.

    Actualment, la mongeta del Ganxet es comercialitza sota les presentacions de seques, cuites per al consum el mateix dia i envasades. A diversos comerços de Tordera podem trobar aquesta especialitat gastronòmica.

 

RECURSOS TURÍSTICS

  • Patrimoni històric construït:
    • Església de Sant Esteve

      Edifici construït entre els anys 1780 i 1817 sobre l’antiga església romànica de Sant Esteve, documentada des de 977, i de la qual només queda la part baixa del campanar. És un temple de tres naus amb planta de creu llatina. La façana, de coronament ondulat, és centrada per un portal barroc, presidit per una fornícula on està la imatge del sant, sota la qual es veu l’escut de la vila i la data de 1803.
       

    • Ermita de Sant Vicenç

      Sant Vicenç sembla la més antiga de les ermites, possiblement dels segles XI o XII. Existeix documentació del 1201 en la qual ja es parla d’aquesta. Està situada a uns 3 quilòmetres del casc urbà, en el veïnat que porta el seu nom. Té una sola nau amb absis circular i campanar col·locat a l’absis. A l’altar hi havia un retaule de fusta policromada del segle XVII que representava la vida de Sant Vicenç. L’ermita va ser cremada durant la Guerra Civil i s’ha restaurat fa relativament poc.

municipio-tordera-2
Vistes des de Roca-Rossa, Tordera. Foto: Xavier Llop

    • Ermita de Sant Andreu

      L’ermita de Sant Andreu, situada al barri que també porta el seu nom, antigament conegut com a Veïnat de Casellas, està dins de la propietat de Can Bofí. Es tracta d’una construcció dels segles XI o XII i es conserva la volta de canó i l’absis circular amb un finestral. Ha estat molt restaurada, sobretot la façana.
       

    • Canònica de Santa Maria de Roca-Rossa

      Aquest monestir està situat dins de l’antic terme d’Hortsavinyà, avui dia agregat a Tordera. En estar situat a la part alta de la muntanya i durant molts anys aïllat enmig del bosc, s’ha anat deteriorant. El temple era d’una sola nau, amb absis rodó i volta ogival. Estava habitat per una comunitat de 6 monjos de l’ordre dels agustins. El temps de màxima esplendor d’aquest monestir ho situem a la fi del segle XII fins a la meitat del segle XIII.

  • Patrimoni natural:
    • Hortsavinyà

      Hortsavinyà és un indret que pertany al municipi de Tordera. L’església parroquial de Sant Llop, de façana barroca, amb la rectoria i un hostal, formen el seu nucli principal.

      D’un temps enrere fins ara, un grup de veïns que viuen en masies han fet renéixer la vida en aquest paratge de gran bellesa. S’ha de destacar a la plana la bonica església de Sant Llop, l’església de Santa Eulàlia d’Hortsavinyà, l’ermita de l’Erola i Sant Miquel de Vallmanya.

      Es poden admirar les alzines gegants de Can Portell i el roure de Santa Maria, catalogat per la Generalitat com un dels arbres més espectaculars de Catalunya (eren necessàries 4 persones per abraçar-lo). Aquest últim va caure el 10 de gener de 2010 per una nevada i, actualment, només es poden visitar les restes caigudes.

      Des de Pineda de Mar es pot anar caminant per Quatre Camins, o bé pel Camí de les Costes, pujant la riera cap amunt. Els dos trajectes són preciosos i passen per boscos d’alzines, pinedes i castanyers impressionants.

municipio-tordera-3
Hortsavinyà, Tordera. Foto: Xavier Llop

 

municipio-tordera-4
Sant Ponç, Tordera. Foto: Xavier Llop

  • Patrimoni cultural:

    A més de tot el patrimoni construït en el nucli de Tordera, cal destacar la seva vinculació al Parc Natural del Montnegre i el Corredor, i tot el patrimoni cultural associat. Entre aquest, les restes més antigues són els dòlmens de Pedra Gentil (prop de Vallgorguina) i de Pedra Arca (entre Llinars del Vallès i Vilalba Sasserra), i les restes iberes de Turó del Vent i Puig del Castell.

    Altres construccions d’interès que trobem al Parc són l’església de Sant Cristòfol, documentada el 1025, la masia de Can Bordoi, documentada el segle XIII, i l’església de Sant Andreu del Far, de 1164. En el punt culminant d’aquest sector es troba el Santuari del Corredor, que fou ermita l’any 1544 i reconstruïda més tard amb l’estil gòtic tardà. A la vessant marítima destaca l’església preromànica de Sant Martí de Mata, restaurada el segle XVI.

 

  • Festes i tradicions:

    Tordera és un poble que viu molt activament les seves festes i tradicions. La Festa Major de Tordera es celebra en honor a Sant Bartomeu (24 d’agost) i al voltant d’aquestes dates s’organitzen multitud d’activitats d’oci i festives.

    L’11 de maig, Tordera celebra la trobada en honor de Sant Ponç. Aquest dia, els habitants es desplacen a l’entorn natural que envolta l’ermita per honrar al Sant i celebrar activitats populars i de caràcter molt tradicional.

    Coincidint amb el cap de setmana de Rams, la ciutat celebra des de fa més de 100 anys la Fira Mercat del Ram. Inicialment, la fira es celebrava a la plaça de l’església, com a lloc d’intercanvi i comerç de bestiar i productes de camp. Amb el pas dels anys, aquesta s’ha anat redimensionant i des de fa 
    aproximadament quaranta, es celebra al Parc de Prudenci Bertrana. Any rere any, gira al voltant del producte artesà, de qualitat i proximitat.

    A més, entitats, col·lectius i empreses locals fan possible que es mantinguin activitats tradicionals com la festivitat dels pagesos per Sant Antoni, Sant Jordi, les processons de Setmana Santa i Corpus, el festival La Peixera, etc.

     

  • Gastronomia:

    Tordera es troba a la província del Maresme, molt prop del mar però amb una àmplia zona muntanyenca en el seu terme municipal. Aquesta dualitat es transmet a la seva gastronomia, la qual es nodreix de productes de proximitat, de l’horta i el mar.

    Al llarg de l’any i en el marc de fires i mercats, els restaurants i botigues gastronòmiques solen col·laborar amb demostracions i altres activitats.

    Actualment, podem destacar que cap a finals d’any, es solen celebrar les Jornades Gastronòmiques del Fesol de Ganxet, moment en que els restaurants de la zona preparen menús específics per degustar aquest llegum.

 

OFERTA TURÍSTICA

El municipi disposa d’allotjaments, sobretot de tipus rural, així com de diversa oferta de restauració.

A més de tota aquesta oferta, Tordera ofereix una multitud de rutes i senderes per gaudir a peu, en bicicleta, a cavall, etc.

Les 4 principals són les següents:

  • Ruta del Convent de Roca Rossa
  • Ruta de Sant Pere de Riu
  • Ruta de Vallmanya
  • Ruta Hortsavinyà, naturalesa i història

Més informació

municipio-tordera-5
Bosc de Sant Ponç, Tordera. Foto: Xavier Llop

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Tordera
Plaça de l’Església 2
08490 Tordera, Barcelona
T. 937 643 717
tordera@tordera.cat
www.tordera.cat

 

Oficina d’Informació i Turisme
C. Puigverd / Plaça Concòrdia
08490 Tordera, Barcelona
T. 937 642 816
promocioeconomica@tordera.cat

Fonts: Informació extreta de www.tordera.cat i Viquipèdia.