Eslida

Eslida està situat a la província de Castelló, en ple centre del Parc Natural de la Serra d’Espadà. A 30 minuts es troba Castelló de la Plana i en menys d’una hora s’arriba a València, capital de la comunitat autònoma. La Serra d’Espadà, d’abrupta orografia, ofereix un entorn de frondosos boscos de pi i alzina surera, encara que el paisatge inclou també horts, ametllers i oliveres.

Si bé hi ha proves d’ocupació des de l’Edat de Bronze i el castell que singularitza la població és d’origen romà, és en l’època de l’ocupació àrab quan Eslida aconsegueix el seu apogeu, amb un notable desenvolupament en tots els àmbits: importants millores agrícoles, ampliació de les muralles i el castell, creació d’una escola d’alfaquí, etc., amb el consegüent augment de població. La reconquesta va arribar tard a la Serra d’Espadà a causa del seu difícil accés. El 1242, Jaume I li atorga la primera carta puebla, que dotava d’autonomia a tota la zona i el poble prospera fins a principis del segle XVI, quan amb el final de les institucions musulmanes perd habitants i prestigi.

municipio-eslida-1
Vista d’Eslida. Foto: José Vicente Salvador Daròs

A partir del segle XVIII, Eslida viu un nou auge, sobretot amb la producció d’oli d’oliva, fins a principis del segle XX, en què s’abandonen els cultius tradicionals i la població es desplaça a les ciutats. A partir de 1950, s’inicia una nova època de prosperitat, a través d’una economia basada en el suro i que s’orienta cada vegada més al turisme, amb un important pes de segones residències, que multipliquen els habitants d’Eslida a l’estiu.

 

municipio-eslida-2
Molí d’aire. Foto: José Vicente Salvador Daròs

EL SURO I ESLIDA

L’aprofitament del suro s’ha mantingut com una activitat fonamental en el desenvolupament econòmic del municipi fins a l’actualitat, amb quatre fàbriques de manipulació, tractament del suro i fabricació de taps en actiu.

Encara que anteriorment es treballava exclusivament amb suro de les suredes d’Espadà, avui també s’importa des d’Andalusia i Extremadura, a causa de la disminució de la producció local degut a l’abandonament de les muntanyes i els incendis forestals.

Cal destacar que en la comunitat existeixen altres tipus d’empreses que centren la seva activitat en productes diferents al tap per a vi i espumós: a València es situa l’empresa Corcho Manipulado, especialitzada en la fabricació de tot tipus de taps de suro per a aliments, destil·leria, olis, etc.; a Alacant, trobem Corchos Dols, dedicada a la fabricació de productes d’aglomerat de suro; i a Castelló, l’artesà Ximo Segarra, el qual treballa a partir de suro natural de la Serra d’Espadà, crea testos de suro com ja es feia antany en aquesta regió. El projecte d’aquest últim es diu ARTISURO.

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 885 habitants (2013)
  • Extensió: 18,1 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • Parc Natural de la Serra d’Espadà

    El Parc Natural de la Serra d’Espadà, amb les seves 32.000 hectàrees, és el segon espai més extens de la Comunitat Valenciana. Aquest massís muntanyenc, amb nombroses fonts, barrancs frondosos i masses boscoses, forma part del Sistema Ibèric i separa les conques dels rius Palancia, al sud, i Mijares, al nord. Aquesta serra és una de les poques a la comunitat en la qual es troben afloraments d’arenoses, anomentas rodenos, que originen un relleu abrupte i fraccionat, amb muntanyes de fins a mil metres d’altitud.

    Posseeix un clima mediterrani i els vents són canalitzats pel relleu, que produeix un efecte barrera per la seva disposició, afavorint la penetració de corrents d’aire humit. Les precipitacions es veuen influenciades també pel relleu, i és notable el gran contrast entre les vessants d’ombria i solana, donada l’orientació de la serra. Les nevades són esporàdiques però les gelades bastant freqüents.

    El Parc Natural va ser declarat l’any 1998.

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

  • La mel
    Eslida és un referent en apicultura, en elaboració i producció de mel artesanal, i actualment existeixen vuit apicultors donats d’alta en l’Impost d’Activitats Econòmiques del 2013. D’aquests vuit, tres tenen establiments de venta i comercialització al municipi.

 

RECURSOS TURÍSTICS

  • Patrimoni històric construït:
    • Aqüeducte de la Rambla

      L’Arc de la Rambla és un conjunt hidràulic molt proper al poble alimentat per una font situada a la part alta d’aquest. L’aqüeducte té cinc arcs rebaixats, un d’ells tapat amb pilastres reforçades amb tallamars i esperons semicilíndrics. Actualment serveix al reg de la zona coneguda com l’Horta dels Banys. La no existència de materials arqueològics o de qualsevol altra notícia fa impossible la seva datació cronològica, encara que la tècnica no sembla romana sinó medieval o fins i tot moderna.
       

    • Ermita del Calvari

      L’ermita està dedicada al Santíssim Crist del mateix nom i es va començar a construir el 24 de febrer de 1704. Està adossada a un aljub on es custodia un retaule ceràmic de la Verge de la Cova Santa. Aquesta estructura arquitectònica pertany a l’estil barroc valencià.

municipio-eslida-3
Aqüeducte de la Rambla. Foto: José Vicente Salvador Daròs

    • Molí d’Aire i alqueries dels Corrals

      El Molí d’Aire és un antiquíssim molí de cereals, que forma part del subconjunt de molins de farina de vent dels voltants de la Serra d’Espadà, dels segles XVIII i XIX.

      Es situa a la part alta d’una petita muntanya, de forma cònica i de fàcil accessibilitat. Als seus peus, cap a llevant, s’obre la petita vall del riu d’Eslida.

  • Patrimoni natural:
    • Fonts mineromedicinals

      Eslida compta amb cinc fonts dins del seu terme municipal:

      - Font de San Josep
      - Font de Fosques
      - Font de Fonillet (única deu d’aigua potable de tota la Comunitat Valenciana)
      - Font de Matilde
      - Font de Castro
       

    • Coves d’Oret, la Ferrera i Matilde

      Belles coves inunden el terme municipal d’Eslida, les quals es ramifiquen al llarg de les serres del Parc Natural de la Serra d’Espadà.

  • Festes, tradicions i cultura:

    Durant tot l’any, podem trobar diferents festes i tradicions en el municipi d’Eslida, però és a l’estiu, quan la seva població es multiplica en motiu de les segones residències, on podem observar una major activitat al poble.
     

  • Gastronomia:

    La gastronomia d’Eslida és comuna a la qual es pot trobar a la zona de la part baixa dels pobles de la Serra d’Espadà, destacant les seves saboroses carns, olles i la seva rebosteria.

    En els plats calents, són famoses les olles: olla de poble, olla de col o de diju. Quant a carns, trobem plats de gran qualitat com els llorigons, que són cries de conill.

 

municipio-eslida-4
Eslida. Foto: José Vicente Salvador Daròs

OFERTA TURÍSTICA

Com s’ha esmentat anteriorment, Eslida multiplica els seus habitants en períodes de vacances degut a les segones residències així com els visitants que rep a través del Parc Natural, per això disposa d’una àmplia varietat d’allotjaments rurals així com establiments de restauració.

A més de tota aquesta oferta, destacar l’auge que ha despertat el turisme de naturalesa, ja que tot el terme municipal d’Eslida es troba al Parc Natural de la Serra d’Espadà. Existeix una extensa xarxa de senderes per realitzar rutes a peu, amb bicicleta, a cavall

Més informació

D’altra banda, no dubtin en contactar amb l’empresa Ocio Eslida Aventura.

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament d’Eslida
Plaza del Ayuntamiento 1
12528 Eslida, Castelló
T. 964 628 000
info@eslida.es
www.eslida.es

Centre de Visitants del Parc Natural
de la Serra d’Espadà

Av. Francisco Mondragón, 2
12528 Eslida, Castelló
Tel. 964 629 112 – 679 196 294
parque_espadan@gva.es

Ocio Eslida Aventura
Crta. Aín 32, bajo
12528 Eslida, Castelló
T. 696 738 890
info@eslidaventura.es
www.eslidaventura.es

 

Fonts: Informació extreta de www.eslida.es, http://parquesnaturales.gva.es i Viquipèdia.