Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners és la capital de la comarca de la Selva i està situada en ple centre d’aquesta, a la línia fronterera entre la plana i les muntanyes de Les Guilleries.

Cap el 1497 Santa Coloma ja comptava amb uns 350 habitants. El creixement es va anar afirmant durant els següents anys, fins que la mort de l’agutzil real a l’abril de 1640 va ser contestat pel virrei incendiant la majoria de les masies i cases del poble: dies més tard esdevenia el Corpus de Sang, i la Guerra dels Segadors era ja una realitat.

L’any 1718, la població era de 823 habitants, que en poc més de 70 anys es va triplicar gràcies a saber aprofitar el seu enclavament geogràfic. La segona meitat del segle XIX és testimoni d’un important creixement en l’activitat econòmica, que es tradueix en l’expansió urbanística de la pròpia ciutat. A principis del segle XX, Santa Coloma compta ja amb 4.600 habitants, i molt aviat se li atorga el títol de ciutat en reconeixement a la seva rellevància econòmica, cultural i política a la comarca.

municipio-santa-coloma-de-farners-1
Parc de Sant Salvador, Santa Coloma de Farners. Foto: Josep Solà

Sens dubte però, són els voltants de la ciutat els que la defineixen com a centre de repòs: el Parc de Sant Salvador, amb les seves fonts, la riera i els passejos, o el balneari Termes Orion i el centre lúdic termal Magma.

 

municipio-santa-coloma-de-farners-2
Farners. Foto: Ajuntament de Santa Coloma de Farners

EL SURO I SANTA COLOMA DE FARNERS

Els alzinars i les suredes són els boscos naturals en turons i vessants assolellades de la Selva. Les suredes van ser molt afavorides, sobretot els segles XVIII i XIX, per a l’aprofitament del suro. Actualment segueixen abundant i d’elles s’obté el suro que es treballa a fàbriques de la Selva, el Gironès i, per descomptat, el Baix Empordà.

No obstant això, avui dia, en aquestes suredes és necessari un treball més intens per al seu manteniment i bon rendiment econòmic, ja que en els últims anys han sofert un abandonament a causa de la dedicació a altres activitats en auge en el municipi.

Cal destacar que Santa Coloma és seu del Consorci Forestal de Catalunya, propietaris forestals molt vinculats al sector surer.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 12.448 habitants (2012)
  • Extensió: 76,68 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

La Selva, coneguda també per ser la Comarca de l’Aigua, presumeix de tenir un elevat nombre de fonts d’aigua mineral, rius i brots termals. Aquesta riquesa ha donat lloc a tota una xarxa de camins senyalitzats i adequats per a la pràctica del senderisme, anomenats Grans Camins de l’Aigua. Són antics camins de bandolers que acompanyen les rieres i senderes que van al Mediterrani.

Aquest element clau per la Selva, l’aigua, ha donat lloc també al museu a l’aire lliure anomenat Territori Museu de l’Aigua, que abasta tota la comarca i que l’explica a través d’àrees temàtiques.

El paisatge natural i cultural de la zona fa que sigui el lloc ideal per a la pràctica de senderisme, cicloturisme i BTT, a través d’un ampli ventall d’itineraris i rutes.

 

PRODUCTE LOCAL

Molts són els productes artesans que es poden trobar a Santa Coloma de Farners, com la Coca o les Flors de Farners, la ratafia, feta de manera casolana, o les Galetes Trias, elaborades amb ingredients naturals.

Per més informació, consultin l’apartat de Gastronomia.

2013 Santa Coloma de Farners. FOTO: PERE DURAN
Parc de Santa Coloma. Foto: Ajuntament de Santa Coloma de Farners

 

RECURSOS TURÍSTICS

municipio-santa-coloma-de-farners-4
Museu Casa de la Paraula. Foto: Ajuntament de Santa Coloma de Farners

  • Patrimoni històric construït:
    • Església Parroquial

      Quan l’any 942 una invasió de tropes hongareses va destruir l’església existent, es va decidir aixecar un nou temple que va ser consagrat l’any 950. A la fi del segle XV es va ampliar amb estil gòtic rural, senzill i auster. L’any 1750 se li va adossar la capella dels Dolors. L’església actual és fruit de les obres d’ampliació de l’any 1832. Consta d’una nau central, dues naus laterals, creuer amb absis presbiteral, dues capelles absidals i una capella lateral adossada, la dels Dolors, esmentada anteriorment.
       

    • La Plaça Farners

      L’actual Plaça Farners es va aconseguir quan l’any 1874 les tropes carlines del general Savalls van cremar la casa Farners, i l’Ajuntament va comprar el solar per destinar l’espai a l’oci i al mercat setmanal. Adossades a l’església es van construir unes porxades de pedra i reconstruïdes de ferro. Les actuals porxades van ser construïdes l’any 1953 de granit del país. L’espai està dominat pels 36 metres del campanar amb els seus finestrals, campanes i les quatre esferes que marquen les hores de la vila.

      L’any 1344 el rei Pere IV, el Cerimoniós, va concedir a la vila el dret de celebrar mercat els dimecres. Actualment, es celebra els dilluns a la Plaça Farners, i els dissabtes a la plaça del Firal, convertint-se en el mercat de referència de la comarca. Es poden trobar productes tèxtils, alimentaris i artesans, entre d’altres.

       

    • El Castell de Farners

      A uns 4,5 km del nucli urbà de Santa Coloma, sortint des del Parc de Sant Salvador, es troba el Castell de Farners. Els seus orígens es remunten als segles X i XI, encara que va ser reformat els segles XIV i XV. Es tracta d’una construcció trapezoïdal, elevat uns 50 metres sobre el plànol de Farners i l’ermita, i s’aixeca sobre la mateixa roca. El castell té dos accessos, i a les diferents muralles es troben les espitlleres i sageteres, i culminen amb merlets quadrats que envolten la fortalesa. L’interior del castell conserva la torre sobirana, de 12 metres d’alçada i 8,5 metres de diàmetre. Va ser restaurat el 2002.

  • Patrimoni natural i rutes:
    • Ruta de l’Aigua

      Sense cap dificultat, aquesta ruta travessa el parc amb les seves fonts seguint el curs de la riera. Si ens fixem bé, mentre resseguim la Ruta de l’Aigua, trobem tres indicadors de la Ruta del Rocar, que corresponen a les tres vies d’ascensió a la muntanya.
       

    • Ruta del Rocar

      Podem descobrir moltes formacions granítiques esculpides amb formes curioses fruit de l’erosió soferta al llarg del temps, així com unes vistes panoràmiques de la ciutat a mesura que grimpem per la muntanya.
       

    • Parc de Sant Salvador

      El Parc de Sant Salvador va ser creat per a ús públic a la fi del segle XIX. Es localitza al llarg del curs de la riera de Santa Coloma, a la qual s’uneix també la riera dels Frares o de Castanyet. Al parc es troben dues fonts importants: la Font de Sant Salvador i la Font Picant. Les diverses espècies arbòries, les escultures i la mateixa riera, fan del lloc una visita obligada en qualsevol època de l’any.
       

  • Patrimoni cultural i rutes:
    • Ruta de les 10 ermites

      Aquest itinerari és un recorregut que es duu a terme a peu, en tres dies, pel sector nord-oest de la comarca i comprèn els municipis de Sant Hilari, Riudarenes, Anglès, Santa Coloma de Farners i Osor. En aquest recorregut es troben les 10 ermites, així com altres punts d’interès històric, artístic i, especialment, l’entorn natural, en un camí poblat per nombroses fonts.

      Les ermites que trobem per l’itinerari són: Mare de Déu de Farners, Argimon, Sant Pere Voltada, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, Sant Miquel de Cladells, Santa Margarida de Vallors, Mare de Déu del Pedró, Sant Jaume de Santa Creu d’Horta, Santa Bàrbara i Sant Andreu de Castanyet.

       

    • Ruta del romànic

      Proposada per descobrir els exemplars més importants del romànic del municipi de gran valor històric, amb els màxims exponents del Castell de Farners, el monestir de Sant Pere Cercada i Santa Victòria de Sauleda.

      El Castell de Farners conserva les gruixudes parets de granit del segle XII i la magnífica torre cilíndrica que presideix el recinte. En aquest itinerari també es poden conèixer pedres forjades per la naturalesa i contemplar un paisatge de muntanya de gran valor ecològic.

       

    • Museu de les Galetes Trias

      Des de 1908, el treball en el món de les galetes de la família Trias ha generat un pòsit d’objectes i documents, que actualment es poden visitar en el seu museu.
       

    • Museu Casa de la Paraula

      Espai que ensenya les aportacions que la vila ha fet al llarg de la història en tots els camps, però des d’un punt de partida diferent, original, que supera l’enfocament estrictament local, i que posa l’èmfasi en aquest concepte tan potent que és la paraula.

  • Festes i tradicions:

    Moltes són les festes i fires que al llarg de l’any es celebren en el municipi de Santa Coloma, fent que els carrers s’emplenin de visitants. La majoria d’aquestes festes fan gaudir d’activitats gastronòmiques com la Fira de la Ratafia o la Fira del Pa amb Tomàquet.
     

  • Gastronomia:

    La gastronomia de Santa Coloma es la típica tradicional catalana: cargols a la llauna, carn a la brasa, esqueixada, botifarres, calçots, etc. Com receptes típiques del municipi, elaborades sobre tot en festes i fires de la ciutat, destaquen:
     

    • Flors de Farners

      S’elaboren artesanalment i de forma totalment natural, a partir d’ametlles, sucre, ou i farina.
       

    • Coca de Farners

      Coca basada en un bescuit, farcit de crema de sucre i recobert de rovell d’ou i sucre cremat.
       

    • Ratafia

      Licor elaborat a partir de la maceració de diversos fruits, herbes i espècies en alcohol de base, generalment aiguardent.

 

OFERTA TURÍSTICA

Les aigües termals de Santa Coloma de Farners fan de la ciutat el lloc perfecte per passejar i descansar. Per això, la ciutat ha anat ampliant l’oferta d’allotjament i de restauració. Compta amb diferents allotjaments de tipologia variada, des d’un hotel de 4 estrelles fins a cases de turisme rural, així com una llarga llista de restaurants on gaudir de la gastronomia tradicional.

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Santa Coloma de Farners
Plaça de l’Ajuntament 1
17430 Santa Coloma de Farners, Girona
T. 972 840 808
ajuntament@scf.cat
www.scf.cat

Oficina de Turisme de Santa Coloma de Farners
Plaça de l’Ajuntament 1
17430 Santa Coloma de Farners, Girona
T. 972 840 977
promocio_economica@scf.cat

Museu de les Galetes Trias
Ctra. de Sils 36
17430 Santa Coloma de Farners, Girona
T. 972 841 213
trias@triasbiscuits.com
www.triasbiscuits.com

Territori Museu de l’Aigua

 

Fonts: Informació extreta de www.scf.cat, www.triasbiscuits.com, www.casadelaparaula.cat, www.laselvaturisme.com i Viquipèdia.