CORUCHE

Territori de patrimoni natural inspirador i paisatge humanitzat, en construcció des de fa 7500 anys. Es desconeix l’origen de la població, però es sap que aquí van viure les primeres comunitats campestres conegudes a la Península Ibèrica gràcies als vestigis i conjunt megalític que es troba a l’extrem sud-est del municipi.

Coruche marca el límit sud de la regió del Ribatejo, el municipi més extens del districte de Santarém i el desè més gran de Portugal. Ofereix vàries opcions de carreteres i accés privilegiat amb la veïna Espanya i entre capitals: la de Portugal, Lisboa, la capital del Ribatejo, Santarém; i la capital de l’Alentejo central, Évora.

Del Ribatejo es diu que és pura emoció, i Coruche combina el privilegi de lo bell i lo bo. Prop del 50% del municipi és bosc, un bosc mix d’alzina surera i pi; territori d’excel·lència pels productes que genera, la fusta, el suro i els pinyons, de qualitat i gran valor econòmic, així com la riquesa de fauna i flora, sense oblidar l’alta contribució ambiental i el valor ecològic que combina.


Panoràmica de la devesa. Foto: Município de Coruche

Visitar Coruche és una experiència que no oblidaràs. El paisatge està marcat per les estacions de l’any, amb un color intens; el bosc i la Lezíria (prat) fertilitzada pel riu Sorraia, afluent del Tajo, és on creix el millor arròs de Portugal. Aquest és un territori essencialment agrícola que té com a base de riquesa la seva terra fèrtil, l’aprofitament de l’aigua del riu Sorraia, així com els tradicionals cultius de regadiu, arròs, blat, tomata i, recentment, verdures. Tots aquests productes es comercialitzen a nivell internacional.

El bosc de sureda és un exemple clar de renovació i explotació sostenible, fent molt especial aquest territori. Degut a la concentració de devesa, indústria i investigació i desenvolupament en el sector surer; perquè en el municipi s’extrau prop del 8% del suro de Portugal, país líder mundial en el sector; i perquè des de Coruche surten cap a tot el món 5 milions de taps de suro al dia… Per tot això, Coruche demostra perquè s’ha atorgat el títol de la Capital Mundial da Cortiça.

 

 

QUÈ VISITAR I FER?


Lezíria, vall de Sorraia. Foto: Município de Coruche

Entre la Charneca do Montado de Sobro i la verda plana, Coruche ofereix excel·lents condicions per a la pràctica del turisme de natura, complementat per experiències enogastronòmiques i l’allotjament en espais rurals, a masies típiques del Ribatejo, o en espais més moderns. Explorant l’ambient de desconnexió i convivència amb la natura, us suggerim passejar pels camins rurals senyalitzats, recórrer el riu i riberes, rutes per camins amplis o més serpentejants, fer una excursió en globus, a cavall, BTT, esports motoritzats, o la pràctica d’activitats recreatives i nàutiques: el descens en canoa o esquí aquàtic en el llac artificial de Quinta Grande.

En relació al patrimoni cultural edificat, és necessària una visita a l’Observatório do Sobreiro e da Cortiça i al conservat centre històric del municipi. Aquí, es recomana començar pel promontori i l’Ermita de Nossa Senhora do Castelo, el temple de la misericòrdia, l’església Matriz, la de São Pedro i l’església de Santo Antonio, entre moltes altres que s’ubiquen als diferents nuclis.

El visitant tampoc es pot perdre el Museu Municipal i els seus nuclis museològics especialitzats en tauromàquia i temes rurals; l’Escola Museu Salgueiro Maia a la localitat de São Torcato; i finalment, no deixeu de passar per l’Oficina de Turisme i la Botiga del Montado, on trobareu peces d’artesania úniques i productes locals que defineixen el municipi.

Coruche acull un conjunt d’activitats i festes anuals que destaquen pel seu potencial cultural i turístic: al maig, l’esdeveniment gastronòmic “Sabores do Toiro Bravo” i la fira d’activitats econòmiques “FICOR (Feira Internacional da Cortiça)”; el mes de juny, les 24 hores de BTT CCH; del juny a l’agost, el cicle “Sons de verão”; a l’agost, les “Festas em Honra de Nossa Senhora do Castelo”; a l’octubre, la Fira del Llibre, les “Jornades de Gastronomia” i els “Sabores do Arroz”.

Aquí es respira. Deixa’t inspirar per Coruche!

 

 

CURIOSITATS…

  • L’entrada sud a Coruche es realitza a través de 7 ponts en tan sols 3 km, una experiència única de color, entre el groc i el vermell fosc, sobre el riu Sorraia.
  • Capital Mundial da Cortiça, on s’extreu el 8% de tot el suro a nivell nacional (Portugal). La producció diària és de 5 milions de taps de suro.
  • L’Observatório do Sobreiro e da Cortiça és un monument nacional únic, revestit en suro tot el seu exterior i l’interior de l’auditori. Fou dissenyat per l’arquitecte Manuel Couceiro com a homenatge a l’alzina surera, arbre de Portugal.
  • Coruche té la campana més antiga de Portugal, que data del segle XII, i es pot visitar en el Museu Municipal de Coruche.
  • Aquest és un territori de molts mussols. Diu la llegenda que el primer rei de Portugal, en passar per aquestes terres, va dir: a partir d’ara es dirà Coruche (que en portuguès deriva de la paraula mussol-coruja).


Observatório do Sobreiro e da Cortiça a Coruche. Foto: Município de Coruche

 


Perspectiva aèria, viatge en globus. Foto: Município de Coruche

 

MÉS INFORMACIÓ

Câmara Municipal de Coruche
Praça da Liberdade
2100-121 Coruche
T. 243 610 200
Fax. 243 610 201
geral@cm-coruche.pt
www.cm-coruche.pt

Turisme de Coruche
Galeria do Mercado Municipal
Coruche
T. 243 619 072
turismo@cm-coruche.pt
www.corucheinspiraturismo.pt

 

 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Coruche.