CHAMUSCA

El municipi de Chamusca està compost per cinc nuclis i integrat al districte de Santarém, Regió de Lisboa i Vale do Tejo i Sub-Regió de Lezíria do Tejo. Essent la seva localització geogràfica privilegiada en el mapa de Portugal, el municipi destaca per la seva centralitat. En un futur, el municipi i els seus territoris seran travessats per la IC3, i passarà a comptar també amb un nou pont sobre el riu Tajo, constituint així una important via de comunicació amb els municipis veïns, així com amb el nord i sud del país. Destacar també, especialment, l’enllaç als grans centres urbans i industrials, oferint un major accés a recursos humans, matèries primeres i béns.


Arripiado. Foto: Câmara Municipal de Chamusca

 

QUÈ VISITAR I FER?


Festa taurina. Foto: Câmara Municipal de Chamusca

Íntimament lligada a la historia de Portugal per nombroses efemèrides, la vila de Chamusca és, des d’un punt de vista urbanístic, una població interessant de cases blanques, on les humils vivendes rurals es creuen amb les cases senyorials que han sobreviscut al pas del temps, i en les seus tranquils carrers allotja un ampli patrimoni arquitectònic i artístic, exemple del qual són les múltiples esglésies erigides: Esglésies Matriz de São Brás (segle XVI, la més antiga de Chamusca) i da Misericórdia (segle XVII), les Esglésies de São Francisco i de São Pedro (segle XVII), les Ermites de Nossa Senhora do Pranto (segle XVIII) i la del Senhor do Bonfim.

Chamusca conserva alguns edificis i detalls significatius, així com un traçat urbà atractiu que mereix una visita a peu. Les vistes sobre el paisatge i prats que es descobreixen des dels turons són de les més àmplies i enlluernadores de Portugal. Van ser famosos els seus vins, produïts a les terres de Rainha i molt apreciats a la Cort. Quan el Marquès de Pombal va ordenar arrencar les Vinyes do Ribatejo, les de Chamusca van ser salvades. Chamusca comptava amb barques de pas en diferents ponts al llarg del riu Tajo, de les quals encara subsisteix la que enllaça Arripiado amb Tancos.

Encara la principal connexió entre els dos marges del riu està assegurada pel Pont da Chamusca, des del 4 de novembre de 1909, essent aquest construït per iniciativa del gran benefactor del municipi, el Dr. João Joaquim Isidro dos Reis (1849-1924), a principis del segle XX. Chamusca és, actualment, un bonic indret portuguès, en el cor del Ribatejo, on el Tajo impera i el caracteritza.

En efecte, la història del municipi està intrínsecament lligada al riu, via de comunicació i producció, com es pot comprovar des del més alt dels bonics Miradors de la Senhora do Pranto i del Senhor do Bonfim, especialment a l’alçada en que el Tajo es desborda i inunda la plana circumdant. Amb paisatges molt diversos, des de les seves riques terres, de les més fèrtils d’Europa, fins a la Charneca quan comença l’Alentejo, predominantment ocupada per bosc. Municipi profundament lligat al treball al camp i a la ramaderia, Chamusca celebra la “Semana da Ascensão” i la festa taurina, dues de les més significatives i belles expressions de la seva identitat rural.

En el municipi existeixen varis punts d’interès a visitar, ressaltant la pintoresca Aldea do Arripiado, construïda en pendent, i amb miradors que ofereixen una vista fantàstica sobre la Lezíria Ribatejana. Ben a prop trobem també el Mirador do Almourol, amb una agradable Terrassa i l’escultura “Guerreiro Templário” de João Cutileiro; la Casa da Forca, a Ulme, antiga seu del municipi; a Pinheiro Grande, l’Església de Santa Maria, així com un mirador i la Quinta dos Arneiros, o els vestigis romans a Vale dos Cavalos. El Jardí Municipal és també un agradable espai per a qualsevol visitant al qui li vingui de gust passejar una estona.

Terra de forta tradició Ribatejana, la seva artesania, fires i festes populars tenen una gran importància a la regió, essent exemples la Fira da Ascensão, la bonica Processó dos Fogaréus, el Carnaval i, és clar, les festes taurines, que tenen lloc a la Plaça de Toros.

 

CURIOSITATS…

Futur Centre d’Interpretació del Paisatge – Casal do Gavião do Meio

El Casal do Gavião do Meio s’ubica a Gaviãozinho, que pertany al municipi de Chamusca. Es tracta d’una finca d’explotació agro-forestal de prop de 550 hectàrees, localitzada en el bosc de sureda i que es confon amb el paisatge rural característic de la Charneca Ribatejana.

Es pretén dinamitzar des d’una perspectiva cultural i paisatgística, possibilitant vàries activitats i esdeveniments capaços de promoure la divulgació dels valors locals i del patrimoni rural com:

  • Realització de trobades tècniques i científiques sobre el paisatge, la sureda i els recursos endògens locals;
  • Realització de workshops, estàncies artístiques i exposicions d’arts plàstiques, trobades culturals, de paisatge literari, etc.;
  • Integració en camins i rutes culturals, gastronòmiques i esportives que recorrin el territori de la Charneca i zones properes;

Realització de trobades i visites per a grups de la comunitat local.


Parc Municipal. Foto: Câmara Municipal de Chamusca

 


Gastronomia. Foto: Câmara Municipal de Chamusca

OFERTA TURÍSTICA

 

MÉS INFORMACIÓ

Câmara Municipal de Chamusca – Oficina de Turismo
Rua Direita de S. Pedro
2140-098 Chamusca
T. 249 769 100
comunicacao.turismo@cm-chamusca.pt
www.cm-chamusca.pt

 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Chamusca.