MAUREILLAS-LAS ILLAS

Maureillas-Las Illas és un extens municipi de 4.210 hectàrees, situat als peus dels Pirineus, a pocs quilòmetres de Perpinyà i que va des de Vallespir fins les Albères. És fronterer amb Espanya i la seva altitud oscil·la entre els 78 metres (Tech) i els 1.320 metres (Pic de Les Salines).

El riu La Rome travessa el seu territori d’est a oest, i el riu Las Illas de sud a nord. Ambdós es converteixen en un en el « pont rouge » per desembocar al Tech a l’alçada de Boulou.

La seva població augmenta progressivament de manera controlada (2.591 habitants en el cens de 2017) per arribar aviat als 3.000 habitants.

Maureillas-Las Illas forma part de la Communauté des Communes du Vallespir.


Maureillas-Las Illas. Foto: Lluís Català

 

QUÈ VISITAR?


Maureillas-Las Illas, plaça del poble. Foto: Mairie de Maureillas-Las Illas

El Musée du Liège. El municipi de Maureillas-Las Illas es troba al cor de la historia del suro i a través d’aquest pintoresc museu podreu endinsar-vos al sector surer. Trobareu més informació sobre el museu a l’apartat Museus i Centres d’Interpretació.

A més, Maureillas-Las Illas acull nombrosos monuments històrics que donen testimoni de la riquesa de la seva història:

La Capella Saint Martin de Fenollar, petita església d’arquitectura preromànica situada prop de l’antiga Via Domitia i que data del segle IX. Està decorada amb magnífics frescos que presenten la història de l’Encarnació. Es tracta de la decoració pintada més important del Rosselló. Aquesta capella està catalogada com a monument històric des de l’1 d’agost de 1967.

La Capella Saint Michel de Riunoguès és una petita església preromànica excepcionalment ben conservada construïda entre els segles IX i X. Acull obres destacables: un “banc de justice” i un curiós retaule esculpit que representa a Saint Michel matant al dimoni. Està catalogada com a monument històric des del 14 de febrer de 1989. 

La Capella Notre Dame du Remède de Las Illas és una petita església que ha estat restaurada i remodelada moltes vegades. És venerada el 15 d’agost, dia de la festa de Las Illas.

L’església Saint Etienne de Maureillas és molt més recent. La seva configuració actual data del segle XVII. Conserva una verge del segle XIII, un llenç restaurat de Saint Michel del segle XVII i mobiliari del segle XVIII.

 

QUÈ FER? 

El territori de Maureillas-Las Illas ofereix nombroses possibilitats d’oci a l’aire lliure i compta amb rutes conegudes a tota Europa:

La Ruta en Bicicleta Via Verda n° 8 “eix pirinexus”, que uneix Atenes amb Cadis travessa aquest territori durant 12 quilòmetres i creua la frontera a Col de Panissars per entrar a la Catalunya sud.

El GR 10, sender de gran recorregut que uneix Hendaye i Banyuls/Mer, travessant tots els Pirineus, passa també per Maureillas-Las Illas durant 18 quilòmetres.

El Camí de Santiago de Compostela recorre el municipi durant més de 10 quilòmetres.

Les Vies Verdes: El municipi de Maureillas-Las Illas, la Communauté des Communes du Vallespir i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, s’han compromès a crear una xarxa de vies verdes en els eixos de proximitat per potenciar els desplaçaments casa-feina. Aquests itineraris ciclistes són grans eines pel territori, permetent valoritzar el patrimoni i els paisatges i el desenvolupament turístic i d’activitats locals. A més, es busca oferir una alternativa als desplaçaments amb automòbil.

 


Maureillas-Las Illas. Foto: Lluís Català

Més enllà d’aquests grans eixos que ofereixen un atractiu natural a aquest territori, existeixen molts més senders senyalitzats per descobrir altre patrimoni:

 • El Dolmen de la Siureda situat a la sureda a 6 quilòmetres de Maureillas fou descobert el 1986. Caminada de 12 km/4 hores des de l’àrea recreativa de Prat de la Farga.
 • La Tour de Bel Œil, domina Maureillas a una altitud de 308 metres. Es creu que és una torre de senyals que data de l’Edat Mitjana. Caminada de 8 km/2.30 hores des de l’àrea recreativa de Prat de la Farga.
 • Le Col de Porteille, caminada de 10 km/3.30 hores des del llogaret de Riunoguès fins al pas històric dels exèrcits espanyols durant la Batalla de Boulou (1794).
 • Rere les petjades dels Trabucayres, caminada des del llogaret de Las Illas de 15 km/5 hores/780m D+ per excursionistes experimentats. La sortida es troba junt a l’Hostal dels Trabucayres.

 


Maureillas-Las Illas, « La Maison Pour Tous » i « La Pila ». Foto: Mairie de Maureillas-Las Illas

OFERTA TURÍSTICA

 • Com arribar-hi?

  • A 9 sortida Le Boulou a 5 km de Maureillas-Las Illas: direcció Le Boulou/Espanya per D90, després de Thermes du Boulou, girar a la dreta per D618
  • D900 per Le Boulou: direcció Maureillas, després de Thermes du Boulou, girar a la dreta per D618
   D900 per la frontera a Le Perthus: direcció Perpignan, després de Les Cluses, girar a l’esquerra per D618
  • Estació de Perpignan a 25 km de Maureillas-Las Illas
   Estació de Figueres a 35 km de Maureillas-Las Illas
  • Aeroport La Llabanère de Perpignan-Rivesaltes a 35 km de Maureillas-Las Illas
   Aeroport Girona Costa Brava a 75 km de Maureillas-Las Illas

Coordenades GPS
Latitud: 42°29’29’’ Nord
Longitud: 2°48’39’’ Est

 

MÉS INFORMACIÓ

MAIRIE DE MAUREILLAS-LAS ILLAS
14 Avenue du Vallespir
66480 MAUREILLAS-LAS ILLAS
T. 04 68 87 52 52
Fax. 04 68 83 14 66
maureillaslasillas66@orange.fr

HORARI
De dilluns a dijous de 9h a 12h i de 14h a 18h
Divendres de 9h a 12h i de 14h a 17h

MAISON POUR TOUS
Place de la République
66480 MAUREILLAS-LAS ILLAS
T. 04 68 21 61 27
maisonpourtous66@orange.fr

HORARI
De dilluns a divendres de 9h a 12h i de 14h a 18h

 

 

Font: Mairie de Maureillas-Las Illas