El suro i San Vicente de Alcántara han estat companys inseparables des de mitjans del segle XIX. Des de llavors, el suro s’ha integrat a tots els àmbits de la vida local, des de l’esfera econòmica, la més important, fins l’àmbit més íntim i quotidià. El Museu del Suro presenta la identitat de San Vicente a partir de la seva vinculació amb aquest producte natural.
Per apropar al visitant al món del suro, el Museu, integrat a la Xarxa de Museus d’Extremadura, compta amb una sala, dividida en diferents espais, per la seva exposició permanent. Tot això explicat d’una manera entretinguda mitjançant peces, plafons i audiovisuals.
En primer lloc, el diccionari del suro mostra vàries paraules clau del món surer. A continuació, ens trobem amb l’alzina surera i el seu entorn, la sureda, que constitueix una vertadera llar per espècies animals amenaçades. A més, s’expliquen les característiques d’aquest arbre i la seva escorça, tan valuosa per la vida de San Vicente de Alcántara.
Per descriure què és el suro, comptem amb una peça fonamental en aquest sentit, és una llesca del tronc d’una alzina surera a la que anomenem anells d’experiència. Es tracta del tall transversal de l’alzina, l’anell situat entre el suro i la fusta rep el nom de capa mare, pel qual circula la sàvia elaboradora.
D’altra banda, en aquest espai també podem contemplar un audiovisual adaptat, sobretot pels més petits ja que és una presentació en tres dimensions. Mostra el creixement de l’alzina surera des de l’aglà, a partir del qual, enterrat a terra, l’alzina va creixent poc a poc fins que es converteix en arbre gran i li surt el primer suro. A continuació, se li desenganxa el suro, per demostrar com és el procés.
En el següent espai podem endinsar-nos als primers usos del suro, que es remunten a fa uns 3.000 anys, i conèixer a més els primers assentaments de la indústria surera a Espanya i Extremadura, i la seva arribada a San Vicente de Alcántara l’any 1858. També coneixerem les manifestacions culturals i festives en torn al suro a la població, com són el dia del Corpus Christi i el dia de San Vicente Mártir.
El suro a la llar. Foto: Lluís Català
A l’espai expositiu de l’àmbit de la llar i l’economia familiar es mostren peces dels usos del suro d’ahir i que en algunes ocasions encara s’utilitzen avui. El suro ha estat utilitzat per fabricar peces d’ús quotidià com eines de matança, carmanyoles, seients, etc.
A partir d’aquí comença l’espai que ens mostra en què consisteix la preparació i transformació del suro, des de l’explicació de la pela del suro, passant per la fàbrica on es prepara el material, fins l’elaboració del tap, els diferents taps i els seus usos pels diferents vins.
A la part final del Museu, ens trobem amb una de les peces més antigues i singulars del mateix, es tracta de la Màquina garlopa, que fou del primer tipus de màquines que va existir per fabricar taps. El seu origen es remunta al 1850, encara que aquesta en concret data de principis del segle XX. Avui dia ja no s’utilitza, existeix maquinària molt moderna i efectiva per aquesta tasca.
ALTRES DADES
- Institució a la que pertany el Museu: Conselleria d’Educació i Cultura del Govern d’Extremadura; gestionat segons conveni de col•laboració amb l’Ajuntament de San Vicente de Alcántara.
- Any de fundació: 2008
- Directora i persona de contacte: Laura Brixedo Rabazo
- Activitats didàctiques que realitza:
- Visites guiades
- Visites específiques per escolars
- Cursos de tast de vins i artesania
- Tallers infantils utilitzant materials de suro
- Concerts
- Jornades micològiques
- Cinema
- Sortides per visitar la pela del suro
- Visites a fàbriques sureres
HORARI D’OBERTURA AL PÚBLIC
El Museu roman obert:
- De dimarts a divendres, de 10h a 14h i de 16h a 20h.
- Dissabtes, diumenges i festius, de 10h a 14h.
Els dilluns el Museu roman tancat.
La indústria preparadora. Foto: Lluís Català
La cultura associada al suro. Foto: Lluís Català
ACCÉS
L’accés al Museu és gratuït.
MÉS INFORMACIÓ
Museu de la Identitat del Suro
Av. Juan Carlos I, 33
06500 San Vicente de Alcántara, Badajoz
T. 924 410 945
laurabrixedo@hotmail.com
Font: Informació facilitada pel Museu de la Identitat del Suro.