OBSERVATÓRIO DO SOBREIRO E DA CORTIÇA

L’Observatório do Sobreiro e da Cortiça és un edifici provocatiu, dissenyat per l’arquitecte Manuel Couceiro, amb l’objectiu de crear una obra que ens evoqui cap a la metàfora de l’alzina surera com a element viu.

L’Observatório està revestit de suro natural i pretén convertir-se en una estructura per a la valorització del bosc de sureda, ressaltant el seu alt valor ecològic i funcionant, per això, en col·laboració amb associacions de productors i empresarials, univeristats i investigadors, a través d’una distribució de l’espai que busca apropar la sureda (charneca) i la indústria, completant el cicle pel visitant del nostre territori amb aquests tres eixos: sureda, indústria i innovació.


Exterior de l’Observatório do Sobreiro e da Cortiça. Foto: APCOR

 


Laboratoris. Foto: Município de Coruche

INSTAL·LACIONS DE L’OBSERVATÓRIO

Laboratoris

Entre les diferents instal·lacions que composen l’edifici destaquen els laboratoris i oficines destinats a l’estudi de les temàtiques del binomi alzina surera/suro, proporcionant als investigadors condicions de treball ben aprop del bosc de sureda.

 

Centre de Documentació i Sala de Formació

El centre de documentació pretén ser un espai dedicat a la compilació d’elements bibliogràfics relacionats amb el sector surer, però a més de l’espai físic, la bibliografia podrà ser consultada a través d’una plataforma online creada en col·laboració amb FILCORK – Associação Interprofissional da Fileira da Cortiça. L’existència d’una sala destinada a la formació professional permet desenvolupar accions formatives en l’àmbit del sector.

 

Auditori

L’auditori és un espai acollidor per a la realització de conferències i seminaris que rep, des de la seva inauguració el 2009, un nombre anual creixent de conferenciants i visites (grups escolars, universitats, persones grans, grups de caràcter professional del sector, visites de negocis i empresarials, associacions culturals, esportives i d’oci, i empreses del sector turístic).

Amb capacitat per a 150 persones, té les parets cobertes d’aglomerat negre i decorades amb pintures de tonalitats de la sureda, l’artista de les quals és Maria Ribeiro Telles.


Auditori. Foto: Município de Coruche

 

Àrea d’Exposicions

L’àrea d’exposicions acull regularment mostres temporals lligades a la temàtica de l’alzina surera i el suro, permetent donar a conèixer les noves aplicacions del suro vinculades al disseny, la moda i l’arquitectura, entre altres formes d’expressió.

 

ALTRES DADES

  • L’Observatório do Sobreiro e da Cortiça pertany a la Câmara Municipal de Coruche;
  • Premi Municipi de l’Any Portugal 2015, de la regió de l’Alentejo, atorgat per la Plataforma UM Cidades;
  • Menció Honorífica a la categoria de Millor Projecte Públic 2014, en els Premis de Turisme de l’Alentejo i Ribatejo 2014;
  • Programa Educatiu: “El Descobriment de la Sureda”;
  • Recolzament a projectes d’investigació i publicacions.

 

HORARI D’OBERTURA AL PÚBLIC

De dilluns a divendres:

Horari: 09.00h / 13.00h – 14.00h / 17.30h

Cap de setmana:

Segons cita prèvia

MÉS INFORMACIÓ

Observatório do Sobreiro e da Cortiça
Zona Industrial do Monte da Barca, lote 41
2100-151 Coruche
T. 243 611 210 / F. 243 678 063
www.cm-coruche.ptwww.ficor.com.pt
geral@cm-coruche.pt  –  observatorio@cm-coruche.pt

 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Coruche.