MUSEU DE SANTA MARIA DE LAMAS

Popularment conegut com “Museu del Suro”, el Museu de Santa Maria de Lamas (MSML) constitueix un cas particular a la història de la museografia portuguesa del segle XX. Resultat de l’esperit col·leccionista del seu fundador, el benemèrit i industrial “surer”, Henrique Amorim (1902 – 1977), el MSML destaca per la quantitat, qualitat i varietat (tipològica i temporal), de les seves obres. Una veritable col·lecció plural, recuperada i reorganitzada des del punt de vista museològic i museogràfic a partir de 2004, que presenta obres d’art religiós, escultures, etnografia, ciències naturals, obres en suro/aglomerat i arqueologia industrial. Destacar que aquesta última col·lecció, a més d’evidenciar les potencialitats d’aquesta matèria primera, reflexa la identitat de la comunitat local i constitueix una veritable herència cultural que el MSML pretén conservar, estudiar, difondre i valoritzar de manera integral. Donat el vincle del fundador del Museu amb la indústria transformadora del suro i la ubicació de l’equipament en territori surer, es compleix amb el seu desig d’homenatjar aquest material i al llarg de l’exposició permanent estan incloses rèpliques en suro i derivats, de les obres més emblemàtiques de la col·lecció, com és el cas del nucli d’escultura medieval.


El suro en el Museu com a “matèria primera per excel·lència”, aplicada a l’art i al tribut del patrimoni, història i identitat portuguesa. Foto: Arxiu MSML

 


Servei Educatiu – Visita teatralitzada “On ha anat la roba de l’alzina surera” i taller d’expressió plàstica. Fotos: Arxiu MSML

SERVEI EDUCATIU

El MSML ofereix al públic un conjunt d’opcions dinàmiques que permeten el contacte directe amb les col·leccions que l’integren. De manera individual, en família o en grup, el públic pot gaudir de les habituals visites generals/temàtiques orientades, amb l’objectiu de conèixer la història, així com l’exposició permanent. El Museu té el seu propi servei educatiu, de gran qualitat teòrica i lúdica, sensibilitzant al participant sobre el propi art, patrimoni cultural/industrial i la seva conservació.

 

Al llarg del curs lectiu, a més del programa educatiu permanent, el Museu promou vàries activitats educatives complementades amb tallers d’expressió plàstica. És clar, el recurs sempre present és el suro, contribuint a la difusió de la importància de la sostenibilitat ambiental que proporciona aquest material i el bosc de sureda.

 

BOTIGA

La botiga del MSML ofereix als seus visitants una àmplia varietat de productes elaborats amb suro i els seus derivats, bé inspirats en motius presents en la seva col·lecció o que fan referència a esdeveniments i festivitats, realitzats íntegrament pels tècnics del Museu. Cal destacar la línia d’objectes associats al “Viatge Medieval en Terres de Santa Maria”, així com les escenes de Nadal. El MSML accepta encàrrecs de tot tipus d’objectes en suro. Posa’t en contacte amb nosaltres i demana el teu pressupost!


Basar de Nadal del MSML (conjunt de pessebres elaborats amb suro en el MSML). Foto: Arxiu MSML

 


Exposició tàctil itinerant “Art Medieval” integrada dins l’àrea temàtica “Petits Artistes” dinamitzada pel MSML en el Viatge Medieval en Terres de Santa Maria. Foto: Arxiu MSML

ALTRES DADES

  • Recolzament a projectes educatius i culturals; investigació i publicacions vinculades a la temàtica surera.
  • Disposició de peces/espais per activitats lligadas al sector surer (presentació de llibres, exposicions temporals, desfilades de moda, treballs escolars i acadèmics, etc.).
  • Cessió de l’exposició tàctil itinerant “Art Medieval” – Un nucli expositiu que integra repliques de gran escala en aglomerat de suro i que consta de tres escultures medievals que formen part de la col·lecció d’art religiós del MSML. De manera visual o a través del tacte, ens conviden a descobrir el volum i les línies d’aquests exemples que van marcar l’art i el culte medieval a la Península Ibèrica i Europa.

Informació útil – Entrades
Adult: 3€
Persones grans, estudiants i amb carnet jove: 2€
Entrada gratuïta: nens menors de 5 anys (només visites generals)
Totes les VISITES AMB TALLER tenen entrada de 3€

 

HORARI D’OBERTURA

9:30h – 12:30h
14h – 17h*
Tancat: Diumenge de Pasqua, 1 de maig, 1 de novembre, del 24 al 26 de desembre, 31 de desembre i 1 de gener. 
*De maig a setembre fins les 17:30h.

MÉS INFORMACIÓ

Museu de Santa Maria de Lamas
Largo da Igreja, 90 – Parque de Santa Maria de Lamas
4535-412 Santa Maria de Lamas
Santa Maria da Feira
T. 22 744 74 68 | 91 664 76 85
geral@museudelamas.ptwww.museudelamas.pt

 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Santa Maria da Feira.