Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla

El Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla es situa a la zona més septentrional d’aquesta província. Limita al nord amb Extremadura i amb una petita porció de terreny sevillà que no forma part d’aquest espai natural. A l’oest, el riu Cala serveix de frontera amb Huelva i a l’est es troba la província de Còrdova. La Sierra Norte de Sevilla serveix de nexe d’unió entre els Parcs Naturals de la Sierra de Hornachuelos (Còrdova) i la Sierra de Aracena y Picos de Aroche (Huelva), i els tres en conjunt constitueixen la Reserva de la Biosfera Dehesas de Sierra Morena. Així mateix, el Parc posseeix en el seu interior dos monuments naturals: les Cascades del Huéznar i el Cierro del Hierro. A més, posseeix un singular patrimoni geològic, jaciments de fòssils, roques àcides paleozoiques i roques volcàniques.

Actualment, aquest Parc, amb una mica més de 177.000 hectàrees, és el tercer en extensió d’Andalusia, per darrere de la Sierra de Cazorla, Segura y las Villas i el veí Parc de la Sierra de Aracena y Picos de Aroche.

El Parc va ser declarat el 28 de juliol de 1989 i pertany a la Xarxa Europea de Geoparcs des del 2011. La designació del Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla és un reconeixement internacional al seu excepcional patrimoni geològic i es tradueix en l’impuls del Geoturisme com una eina per reforçar l’economia del territori amb la implicació de la població local.

 

HÀBITATS

En el Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla podem trobar els següents tipus d’hàbitats:

  • Bruguerars secs europeus
  • Matolls arborescents amb Juniperus spp acompanyants
  • Matolls arborescents de Juniperus oxycedrus
  • Matolls de margalló
  • Ginestars termo mediterranis
  • Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea
  • Deveses perennifòlies de Quercus spp
  • Prats humits mediterranis d’herbes altes del Molinion-Holoschoenion
  • Vessants rocoses calcícoles eu-mediterranànies i oro-ibèriques occidentals amb vegetació casmofítica
  • Freixenedes termòfiles de Fraxinus angustifolia
  • Boscos al·luvials d’Alnus glutinosa i Fraxinus excelsior
  • Rouredes galaicoportugueses amb Quercus robur i Quercus faginea
  • Rouredes ibèriques de Quercus faginea i Quercus canariensis
  • Boscos galeria de Salix alba i Populus alba
  • Galeries i matolls riberencs termo mediterranis
  • Suredes de Quercus suber
  • Alzinars de Quercus ilex i Quercus rotundifolia

 

VEGETACIÓ, FLORA I FAUNA SINGULAR

Les zones més baixes de la Sierra Norte de Sevilla es troben a uns 90 metres sobre el nivell del mar; mentre que els pics arriben gairebé als 1.000 metres. Aquesta diversitat de paisatges, unida als diversos substrats geològics i un gradient altitudinal molt marcat, ha propiciat una gran riquesa d’hàbitats.

Serres de llomes suaus, on predominen deveses d’alzines i sureres, entremesclades amb bosc mediterrani i cultius d’olivera i vinya. En algunes zones ombries i humides, al costat dels únics rebolls de la província, es donen castanyers per a l’aprofitament de les seves vares.

A les parts més baixes de la serra trobem zones de margalló amb oliveres. En els rierols trobarem grans extensions de tamujo, acompanyat del baladre i el tamariu. A mesura que s’ascendeix en alçada, els rierols i els rius es van poblant d’espècies de fulla caduca, com freixes, salzes i àlbers, i boscos en galeria amb belles vernedes, a les quals no falten els cirerers silvestres i els avellaners. Entre les espècies singulars cal esmentar el margalló, una petita palmera ibèrica, i l’ullastre, una olivera silvestre.

Entre les espècies vegetals de menor port destaquen un tipus de narcís, una falguera i una bella flor rosada. No obstant això, la joia botànica del Parc és Gyrocaryum oppositifolium, una petita planta que va ser descoberta per la ciència al Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla, encara que posteriorment es va localitzar una població de la mateixa espècie a la província de Madrid i una altra a Lleó. Actualment aquesta espècie està molt amenaçada, doncs només sobreviu la població de Lleó i està catalogada com en perill d’extinció.

Aquest Parc destaca per l’enorme diversitat faunística que tanquen les seves muntanyes: només de vertebrats s’han comptabilitzat un total de 298 espècies.

Àguiles imperials ibèriques, daurades i marcenques solquen el cel del Parc. També són habituals aus carronyeres com el voltor negre i el comú. A més de les espècies sedentàries, la vall del riu Viar és utilitzat tots els anys per milers d’aus com a passadís migratori per desplaçar-se des de la vall del Guadalquivir a l’altiplà i viceversa.

D’altra banda, la comunitat d’invertebrats cavernícoles és també molt diversa, amb un total de 65 taxons. El més singular, per ser endèmic, és un petit crustaci que habita en un llac subterrani de la Cueva de Cazalla de la Sierra. Va ser descrit per primera vegada l’any 2005 i fins avui no s’ha trobat en cap altra localitat del món.

A les coves també es poden observar unes nodrides poblacions de ratapinyades, amb diverses espècies incloses al Catàleg Andalús d’Espècies Amenaçades.

espacio-natural-norte-sevilla-1
Peònies. Foto: Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla

 

espacio-natural-norte-sevilla-2
Narcisos. Foto: Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla

 FLORA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Gyrocaryum oppositifolium  
 Narcissus fernandesii  
 Asplenium billotii  Falguera
 Silene mariana  
 Loeflingia baetica var. Micrantha  
 Prunus avium  Cirerer
 Prunus insititia  
 Acer monspessulanum  Auró negre
 Celtis australis  Lledoner
 Corylus avellana  Avellaner
 Quercus pyrenaica  Reboll
 Ceratonia siliqua  Garrofer
 Cistus laurifolius  Estepa de muntanya
 Juniperus oxycedrus subsp badia  Càdec
 Ononis varelae  
 Prunus spinosa  Aranyoner
 Sambucus nigra  Saüc

 FAUNA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Cobitis palúdica  
 Chondrostoma lemmingii  
 Squalius alburnoides  
 Chondrostoma willkommii  
 Triturus boscai  Tritó ibèric
 Bufo calamita  Tòtil ibèric
 Bufo bufo  Gripau comú
 Salamandra salamandra  Salamandra
 Malpolon monspessulanum  Serp verda
 Elaphe scalaris  Serp blanca
 Vipera latasti  Escurçó ibèric
 Emys orbicularis  Tortuga d’estany
 Mauremys leprosa  Tortuga de rierol
 Ciconia nigra  Cigonya negra
 Ciconia ciconia  Cigonya comú
 Elanus caeruleus  Esparver d’espatlles negres
 Milvus milvus  Milà reial
 Milvus migrans  Milà negre
 Aegypius monachus  Voltor negre
 Gyps fulvus  Voltor comú
 Circaetus gallicus  Àguila marcenca
 Aquila chrysaetos  Àguila daurada
 Aquila adalberti  Àguila imperial ibèrica
 Hieraaetus pennatus  Àguila calçada
 FAUNA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Hieraaetus fasciatus  Àguila cuabarrada
 Falco naumanii  Xoriguer petit
 Falco peregrinus  Falcó pelegrí
 Bubo bubo  Mussol reial
 Apus caffer  Falciot cuablanc africà
 Alcedo athis  Blauet
 Coracias garrulus  Gaig blau
 Lullula arbórea  Cotoliu
 Oenanthe leucura  Còlit negre
 Sylvia undata  Tallareta cuallarga
 Cyanopica cyana  Garsa blava
 Cercotrichas galactotes  Cuaenlairat
 Phoenicurus phoenicurus  Cotxa cua-roja
 Rhinolophus ferrumequinum  Ratpenat de ferradura gran
 Rhinolophus mehelyi  Ratpenat de ferradura mitjà
 Rhinolophus hipposideros  Ratpenat de ferradura petit
 Rhinolophus euryale  Ratpenat de ferradura  mediterrani
 Myotis myotis  Ratpenat de musell gran
 Myotis blythii  Ratpenat de musell agut
 Miniopterus schreibersii  Ratpenat de Schreiber
 Myotis emarginatus  Ratpenat d’orelles dentades
 Canis lupus  Llop ibèric
 Lutra lutra  Llúdria
 Lynx pardinus  Linx ibèric

 

PATRIMONI

espacio-natural-norte-sevilla-3
Barranc Cezaillas-Piedras. Foto: Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla

Els valuosos recursos naturals del Parc han atret des d’antany a nombroses civilitzacions. El paisatge ha estat transformat pels diferents pobladors els quals van aprofitar la riquesa que l’espai els brindava. Un exemple d’aquest canvi és el Cerro del Hierro, declarat monument natural, on l’extracció de mineral i l’acció de la pluja han deixat al descobert un paisatge càrstic.

Contribueixen al seu patrimoni cultural els deu municipis que formen part del Parc, aportant interessants monuments com castells àrabs, esglésies i ermites de tradició cristiana, alguns d’ells declarats Bé d’Interès Cultural, com el Castillo del Real de la Jara, el Castillo de Almadén de la Plata o part del nucli tradicional de Constantina i el seu entorn, declarat el 2004 amb la categoria de Conjunt d’Interès Historicoartístic, entre d’altres.

Destaca el Monestir de la Cartuja de la Inmaculada Concepción a Cazalla de la Sierra, fundat el 1483 i que actualment alberga un hotel, així com les esglésies i ermites dels pobles que formen part del Parc, sense oblidar els seus preciosos carrers estrets.

Vestigis d’un passat més llunyà es troben a Almadén de la Plata, on s’ha trobat l’única necròpoli de l’Edat del Bronze excavada a Andalusia Occidental, La Traviesa, composta d’una necròpoli i un poblat, situats en el cim del turó del mateix nom.

També a Almadén de la Plata es troba la Cueva de Los Covachos, on existeixen pintures rupestres al costat de dues necròpolis dolmèniques anomenades Cañalazarza i els Castillejos.

A més, existeixen altres elements no catalogats però d’igual interès, com nombroses mines i pedreres antigues, poblats i necròpolis prehistòriques, dòlmens, pintures rupestres i viles romanes.

 

MUNICIPIS A L’ÀREA PROTEGIDA

Els municipis que trobem dins l’àrea protegida, tots ells a la província de Sevilla, són: AlanísAlmadén de la PlataCazalla de la SierraConstantinaEl PedrosoEl Real de la JaraGuadalcanalLa Puebla de Los InfantesLas Navas de la Concepción i San Nicolás del Puerto.

 

RUTES I CAMINS

Existeixen més de 20 senderes senyalitzades en el Parc Natural Sierra Norte de Sevilla. Són senderes de dificultat mitja o mitja-baixa i alguns amb accessibilitat per persones amb discapacitat física. Aquestes rutes discorren entre rierols, cascades, deveses, boscos de castanyers… tot un munt de possibilitats on descobrir el Parc, la seva vegetació i naturalesa, així com el patrimoni cultural del mateix entre castells i restes arqueològiques.

Més informació

També poden trobar més rutes, tant per realitzar a peu com en BTT, així com informació d’activitats de barranquisme, escalada, esquí i molt més.

Més informació

A Constantina podran gaudir del Jardí Botànic El Robledo, on es representen les plantes pròpies de la muntanya mediterrània.

Més informació

espacio-natural-norte-sevilla-4
Castell d’Alburquerque. Foto: Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla

 

SERVEIS I EQUIPAMENTS

  • Activitats d’educació ambiental
  • Aparcament
  • Àrea de pícnic
  • Àrea infantil
  • Centre d’educació ambiental
  • Centre de visitants
  • Itineraris adaptats
  • Itineraris senyalitzats
  • Material divulgatiu
  • Observatori de fauna
  • Plafons informatius
  • Visites guiades

Centre de Visitants Cortijo El Berrocal
Ctra. Constantina, km 10
41360 El Pedroso, Sevilla
T. 902 105 570 / 678 436 728
sierrahueznar@telefonica.net

Centre de Visitants El Robledo
Ctra. Constantina-El Pedroso, km 1
41450 Constantina, Sevilla
T. 610 663 214
jtornay@hotmail.com

Oficina administrativa del Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla
Ctra. Constantina-El Pedroso, km 1
41450 Constantina, Sevilla
T. 955 881 226
pn.sierranorte.cma@juntadeandalucia.es

També poden dirigir-se a:

Punt d’Informació Cerro del Hierro
Casa de los Ingleses, junto al aparcamiento Cerro del Hierro
T. 902 525 100

 

ACTIVITAT ECONÒMICA

Les activitats econòmiques principals que es desenvolupen en l’espai protegit són:
 

  • Activitat cinegètica: caça major i menor
  • Activitat piscícola: pesca esportiva en embassaments i rius
  • Agricultura: olivera, cultius herbacis, hortes i fruitals, i vinya
  • Apicultura: venta de mel
  • Aprofitament forestal de la fusta: pi, eucaliptus i castany
  • Aprofitament forestal diferent de la fusta: suro i recol·lecció de bolets
  • Ramaderia: porcina, ovina, bovina i caprina
  • Indústria agroalimentària: transformació de productes agrícoles, carnis i de licors.

PUBLICACIONS

  • Publicacions puntuals destacades
    • Conociendo la Naturaleza – Mapas guías de senderos e hitos de interés
    • Cuaderno guía de la visita al Centro de Visitantes El Robledo
    • Cuadernos de Senderos de los Parques Naturales de Andalucía
    • Folleto jardín botánico El Robledo
    • Guía Oficial del Parque Natural de la Sierra Norte de Sevilla
    • Horario del Centro de Visitantes Cortijo El Berrocal
    • Horario del Centro de Visitantes El Robledo
    • Horario del Punto de Información Cerro del Hierro
    • Mapa Uso Público del Parque Natural de la Sierra Norte de Sevilla
       
  • Fonts on obtenir les publicacions

 

Fonts: Informació facilitada per ACER. Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca; i extreta de www.sannicolasdelpuerto.es, www.juntadeandalucia.es, http://globalmountain.es/actividades, www.informacion.alanis.es, www.almadendelaplata.es, www.cazalladelasierra.es, www.constantina.org, www.elpedroso.es, www.elrealdelajara.es, www.guadalcanalsierranorte.com, www.lapuebladelosinfantes.es, www.lasnavasdelaconcepcion.es i Viquipèdia.