PONTE DE SOR

Situat a l’Alto Alentejo, el municipi de Ponte de Sor es troba en una regió de transició entre l nord i sud de Portugal, així com entre el litoral i l’interior del país.

Aquesta centralitat geogràfica permet una gran proximitat amb les ciutats de Lisboa, Badajoz, Évora i Portalegre. De fet, Ponte de Sor es va desenvolupar precisament com a lloc de pas, essent l’obertura del ferrocarril, l’any 1863, el que va permetre el creixement industrial de la comarca, destacant la transformació del suro. D’aquesta manera, al llarg dels últims 150 anys, algunes de les més importants multinacionals van establir en el municipi unitats de producció, ressaltant Henry Bucknall & Sons, Sociedade Nacional de Cortiças, Mundet & C.ª i, actualment, el Grup Amorim i JPSCorkGroup, entre altres empreses de menor dimensió.


Municipi de Ponte de Sor

 

Amb un territori dominat pel bosc de sureda i marcat per l’Albufeira de Montargil, el sector surer, al qual es suma l’explotació dels altres productes forestals, és la principal activitat econòmica de Ponte de Sor. Així, tots els dies, milers dels seus habitants treballen en la gestió forestal i l’extracció del suro, en la seva transformació industrial, producció agroalimentària i, més recentment, en el sector aeronàutic i les activitats turístiques al voltant del patrimoni natural únic que és la sureda.

 

Municipi de Ponte de Sor

QUÈ VISITAR I FER?

És entorn al Turisme de Natura, en els seus diferents aspectes, que es desenvolupen les principals activitats turístiques del municipi. En aquest sentit, i degut a la importància que l’aigua assumeix al territori, el visitant podrà practicar diversos esports nàutics, amb motor o sense, a l’Albufeira de Montargil, podent dirigir-se al Club Nàutic, al Parque de Campismo de Montargil o a algunes unitats de turisme rural de la regió. L’Albufeira segueix essent un lloc privilegiat pels amants del birdwatching, que troben en aquest enclavament tota la varietat de fauna i flora típica del bosc de sureda.

 

Ja a Ponte de sor, a la vora del riu, que té com a teló de fons el propi riu Sor, acull un conjunt d’equipaments i serveis esportius i oci, incloent una pista de tennis, piscines municipals, gimnàs, una pista de pesca esportiva i la possibilitat de llogar canoes. D’altra banda, aquí es troba el començament d’una senda per als vianants amb pas pels molins d’aigua del segle XIX, travessant també paisatge surer en diferents fases d’evolució.

En el centre històric, que es situa prop de la zona del riu, trobem la Fonte da Vila (segle XVIII), la Igreja de São Pedro (segle XVIII) i, del segle XIX, el Pont sobre la Ribeira de Sor i l’edifici dels Paços do Concelho, a la planta baixa del qual s’allotjà la presó de la regió. Ja a principis del segle XX, el Centro de Artes e Cultura de Ponte de Sor, instal·lat a una antiga fàbrica de blat i arròs, reuneix diferents equipaments culturals com la Biblioteca Municipal, l’Arxiu Històric Municipal, espais expositius vinculats a la Fundació das Casas de Fronteira e Alorna i l’Associació Cultural Sete Sóis Sete Luas; el Teatro da Terra, el Fablab Alentejo, i tres Nuclis d’Arqueologia Industrial relacionats amb el passat de l’edifici i que actualment, encara que es troben en fase de remodelació, estan oberts als visitants.

Durant les nits d’estiu, l’Amfiteatre de la Zona Ribeirinha acull innombrables espectacles musicals, destacant especialment els que es realitzen durant la festa major de Ponte de Sor que, durant 5 dies al voltant del 8 de juliol, celebren la data en que el municipi fou anomenat ciutat.

Per últim, cal senyalar la riquesa gastronòmica de Ponte de Sor, que inclou productes típicament mediterranis com la mel, l’oli, el vi, els bolets o els espàrrecs, sense oblidar els peixos de riu. D’aquesta varietat resulten plats com l’estofat de xai,  especialitats de porc, etc… i respecte a la rebosteria, la coca de mel, la típica boleima de Ponte de Sor, o dolços elaborats a partir de la gla.

 

CURIOSITATS…

  • El 1952, encara estaven en funcionament a Ponte de sor 45 molins d’aigua. El primer registre d’aquest tipus d’estructures data del segle XIV.
  • En el Centro de Artes e Cultura podem trobar el major mosaic del món fet amb taps de suro, amb aproximadament 400.000 taps.
  • L’obra Aquilégio Medicinal, publicada el 1726, descriu la Fonte da Vila, l’aigua de la qual «ha conegut virtut pels atacs de pedra i sorra, com s’ha experimentat moltes vegades».
  • Abans de l’actual Aeròdrom Municipal, ja havia existit, entre 1919 i 1935, un Camp d’Aviació a Ponte de Sor.

El més gran mosaic del món fet amb taps de suro. Foto: Municipi de Ponte de Sor

 

OFERTA TURÍSTICA

Per conèixer millor el que Ponte de Sor pot oferir, visita:

MÉS INFORMACIÓ

Município de Ponte de Sor
Campo da Restauração
7400-223 Ponte de Sor
T. 242 291 580
geral@cm-pontedesor.pt
turismo@cm-pontedesor.pt

www.cm-pontedesor.pt
turismo.cm-pontedesor.pt 

Fonts: Informació facilitada pel Município de Ponte de Sor.