SANTA MARIA DA FEIRA

El territori de Santa Maria, situat a l’encreuament dels eixos nord-sud i litoral-interior, gaudeix d’una situació geogràfica que, des d’èpoques llunyanes, ha fet d’aquesta regió lloc de trobada i pas de molts pobles.

 

QUÈ VISITAR I FER?

Amb una oferta cultural molt variada durant l’any, Santa Maria da Feira es posiciona com una vertadera “Finestra a les Experiències”, on el visitant és desafiat a viure de ple l’esperit dels esdeveniments i convidat a tornar sempre.

Imaginarius – Festival Internacional de Teatre al carrer, el Viatge Medieval a Terra de Santa Maria i el parc temàtic Perlim – Una cinquena part dels Somnis, són els principals actes culturals, que potencien l’oferta turística de la Regió Nord.

A Santa Maria da Feira trobem un dels més bells castells de Portugal, centre de congressos per excel·lència – l’Europarc i el Cineteatre António Lamoso, llotja d’una àmplia i qualificada programació cultural anual.


Castell. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

 

Plens d’història, els espais museològics conviden a descobrir i experimentar. Així, podem destacar el Museu do Papel Terras de Santa Maria, el Museu Convento dos Lóios i el Museu de Santa Maria de Lamas. D’altra banda, no es poden perdre un autèntic museu en vida, el Zoo de Lourosa – Parc Ornitològic que proporciona un viatge pel salvatge món de les aus.

Tot i la seva proximitat a grans centres urbans, Santa Maria da Feira preserva una tranquil·litat única, que convida a una estada més prolongada. A les Termas de S. Jorge, el visitant troba el refugi ideal per la cura del cos i de la ment. Un ritual imperdible és la degustació de la tradicional Fogaça, ex-libris de la gastronomia regional i símbol de la Festa das Fogaceiras, una de les més emblemàtiques festivitats religioses del nord de Portugal.

 

 

Imaginarius. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

Imaginarius | Festival Internacional de Teatre a l’aire lliure
MAIG
Centre Històric

El més gran festival d’Arts a l’aire lliure realitzat a Portugal acull grans produccions internacionals amb creacions originals, afavorint l’experimentació i la imaginació d’artistes i públic, incloent l’infantil.

Imaginarius té lloc de manera anual el maig, encara que la programació no s’atura al finalitzar els dies del festival. Amb Imaginarius 365, Santa Maria da Feira respira Art a l’aire lliure al llarg de tot l’any, afirmant-se com a Ciutat Creativa.

Membre d’una àmplia xarxa de socis a nivell mundial, Imaginarius és una referència internacional dins del circuit de festivals d’aquest caràcter.

 

Viatge Medieval a Terra de Santa Maria
AGOST
Centre Històric

Passaport per un viatge únic per les vivències de l’Edat Mitjana, el Viatge Medieval proporciona una completa aula d’història viva, on els visitants també poder ser actors en els grans moments d’animació i recreació.

Unint història, patrimoni, animació i gastronomia, el Viatge Medieval ofereix productes turístics innovadors, com el Bitllet Experiència, que proporciona aventures exclusives a qui vol viure l’esdeveniment de manera més intensa i sensorial.

Realitzat en ple estiu, el major esdeveniment de recreació medieval d’Europa s’allarga 12 dies consecutius, en el centre històric de Santa Maria da Feira.

Viatge Medieval. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

 

Perlim. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

Perlim, Una cinquena part dels Somnis
DESEMBRE
Quinta do Castelo

La màgia, l’emoció i la fantasia es troben a Perlim, Una cinquena part dels Somnis. Amb personatges divertits i moltes coloraines, el més gran parc temàtic de Nadal del nord del país fa somniar a nens i nenes de totes les edats.

En un espai natural de bellesa única, on sobresurt l’encantat Castell da Feira, els bessons Perlim i Pimpim us esperen amb els braços oberts a nens i grans per celebrar el Nadal amb moltes activitats.

 

Museu de Santa Maria de Lamas

Popularment anomenat “Museu da Cortiça”, el Museu Santa Maria de Lamas (MSML) constitueix un cas particular en la historia de la museografia portuguesa del segle XX.

Aquest museu és el resultat de l’esperit col·leccionista del seu fundador, el meritori i industrial “surer”, Henrique Alves de Amorim (1902 – 1977). El MSML destaca per la quantitat, qualitat i varietat (tipològica i temporal), de la seva col·lecció. Un veritable patrimoni plural, recuperat i reorganitzat des de la perspectiva museològica i museogràfica a partir de 2004, que presenta col·leccions d’art religiós, etnografia, ciències naturals, escultura en suro/aglomerat de suro i arqueologia industrial. És necessari destacar aquesta última col·lecció, ja que evidencia la potencialitat d’aquesta matèria primera, reflectint la identitat de la ciutat i constituint una veritable herència cultural que el MSML conserva, estudia, difon i valoritza de manera integral.

Nucli temàtic del Suro. Foto: Museu de Santa Maria de Lamas

 

El Servei Educatiu del Museu promou i dinamitza activitats dirigides a tots els públics buscant la sensibilització en relació a la importància de protegir el patrimoni cultural i industrial, donant un especial èmfasi a les temàtiques relacionades amb el suro.

 

Diorama Cork Factory. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

CURIOSITATS…

¿Sabeu que l’escultura en suro, de nom “Diorama Cork Factory”, fou elaborada per l’artista plàstic Vhils, considerat la Personalitat de l’Any 2015 per l’Associació de Premsa Estrangera a Portugal? Us recordem que Vhils, en el Festival Imaginarius de l’edició 2013, presentà aquesta escultura, amb prop de 7 metres d’alçada, 3,5 metres de llarg i 80 centímetres de profunditat.

L’obra representa el vincle del municipi, que allotja el major pols mundial de transformació de suro. És un homenatge al sector d’activitat econòmica surera, retratant un treballador sobre un fons que fa referència a les fronteres de Santa Maria da Feira. Aquesta peça es troba exposada a una de les parets exteriors de l’Ajuntament del municipi.

 

TOUR – L’EXPERIÈNCIA DEL SURO

El tour L’experiència del Suro es reafirma com a un producte turístic de gran valor econòmic, cultural i lúdic, a través del qual els visitants coneixen de prop el sector surer.

Aquest projecte té per objectiu principal la projecció nacional i internacional del sector surer, ubicat al municipi de Santa Maria da Feira, així com la consolidació i promoció de la seva dimensió turística lligada a la indústria, potenciant el seu desenvolupament econòmic i social.

Donar visibilitat al suro com a material noble i genuïnament portuguès a diferents públics, buscant que cada visitant que conegui el sector esdevingui en un veritable ambaixador d’aquest material, no només al nostre país, sinó ampliant fronteres, és una altra de les fites a aconseguir amb aquesta iniciativa.

Tour – L’experiència del Suro. Foto: Associação Portuguesa de Cortiça

 

L’experiència del Suro és única. A través del tour s’aniran desentranyant tots els secrets del procés productiu del tap de suro o altres productes, permetent compartir amb la resta de Portugal i el món sencer, el patrimoni material i intangible que aquesta indústria atresora. Perquè el suro és: cultura, naturalesa i futur.

Contactes
APCOR – Associação Portuguesa da Cortiça
Av. Comendador Henrique Amorim, 850
Apartado 100
4535-904 Santa Maria de Lamas
T. + 351 227 474 040

realcork@apcor.ptinfo@apcor.pt
www.realcork.orgwww.apcor.pt

 

Fogaça. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

OFERTA TURÍSTICA

Visita Santa Maria da Feira i gaudeix amb la degustació dels nostres menús tradicionals, disponibles als restaurants de la regió.

La diversitat i qualitat de les unitats hostaleres existents, i l’ambient acollidor i hospitalari que proporcionen, fan de Santa Maria da Feira un destí ideal per les vacances, oci, negoci o un cap de setmana en família.

 

 

MÉS INFORMACIÓ

Câmara Municipal de Santa Maria da Feira
Praça da República
4520-174 Santa Maria da Feira
T. 256 370 800
santamariadafeira@cm-feira.pt
www.cm-feira.pt

Oficina Interactiva de Turisme de Santa Maria da Feira
Rua Dr. Roberto Alves 52
4520-909 Santa Maria da Feira
T. 256 370 802
www.visitfeira.travel
gab.turismo@cm-feira.pt

Museu de Santa Maria de Lamas
Largo da Igreja 90. Parque de Santa Maria de Lamas
4535-412 Santa Maria de Lamas
T. 22 744 74 68 – 91 664 76 85
geral@museudelamas.pt
www.museudelamas.pt

Casa do Engenho. Foto: Câmara Municipal de Santa Maria da Feira

 

Fonts: Informació facilitada pel Gabinet de Turisme de la Câmara Municipal de Santa Maria da Feira.