Sant Celoni

Sant Celoni es troba situat a l’extrem de llevant del Vallès Oriental, en contacte amb La Selva i el Maresme. El municipi és un nucli estratègic en l’eix de comunicació més important de Catalunya amb Europa i és també portal privilegiat dels Parcs Naturals del Montseny i del Montnegre i el Corredor.

Els primers celonins habitaven en masies disperses agrupades al voltant de la parròquia de Sant Martí de Pertegàs. Al segle XI, els senyors del Montseny van fer construir una capella dedicada a Sant Celdoni al peu del camí ral de Barcelona a Girona. A principis del segle XIII ja hi havia 72 focs o cases i a mitjans de segle XIV la població ja s’apropava al miler d’habitants. 

L’economia de Sant Celoni es regia principalment per l’artesania i el mercat, on tots els pobles dels voltants trobaven les eines necessàries per conrear la terra.

La importància dels teixidors de llana i lli va propiciar el naixement de la indústria tèxtil a la fi del segle XIX i principis del XX, afavorida també per l’arribada del ferrocarril l’any 1860. El relleu a aquesta vitalitat ha estat pres per la considerable implantació industrial, erigida els últims anys com el principal motor de l’economia local.

municipio-sant-celoni-1
Església de Sant Celoni. Foto: Ajuntament de Sant Celoni

El municipi consta de dos nuclis urbans: Sant Celoni, el més poblat, i La Batllòria, a uns 5 quilòmetres al nord-est. El terme municipal també inclou Vilardell, Sant Martí de Montnegre, Olzinelles i Fuirosos.

 

EL SURO I SANT CELONI

L’arribada del ferrocarril l’any 1860 va afavorir la implantació de les primeres indústries de taps de suro i el 1915, Sant Celoni ja comptava amb 14 fàbriques. Can Sibina, Cal Menut i can Xarando van ser les principals indústries taperes del municipi fins a l’arribada de la primera guerra mundial.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 17.286 habitants (2013)
  • Extensió: 65,20 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • Parc Natural del Montseny

    El Parc Natural del Montseny està situat entre les comarques d’Osona, Vallès Oriental i La Selva. Destaquen els pronunciats relleus que presenta i la rica varietat ecològica. Per aquesta raó, el 1978, la UNESCO el va declarar Reserva de la Biosfera.

    Aquest Parc Natural és el més antic de Catalunya i també és un dels més importants, ja que en una zona relativament reduïda es troben comunitats vegetals típiques dels tres grans biomes europeus: el mediterrani, l’eurosiberià i el boreoalpí.

    El Parc Natural del Montseny es troba a uns 50 quilòmetres de Barcelona i ocupa una extensió de 30.120 ha distribuïdes entre divuit municipis.

    Tres grans conjunts muntanyencs configuren el massís: la carena del Turó de l’Home (1.706 m) i Les Agudes (1.703 m), El Matagalls (1.697 m) i El Pla de la Calma (El Puig Drau 1.344 m) que, units pels serrals de Sant Marçal i de Coll Formic, respectivament, envolten la conca alta del riu Tordera.

    En el Montseny es reprodueixen les formacions vegetals característiques del mediterrani a les parts baixes (alzinars, suredes i pinedes), de la muntanya mitjana plujosa més amunt (alzinar muntanyenc i rouredes), d’ambients centreeuropeus per sobre dels 1.000 metres (faigs i avets) i, fins i tot, d’ambients subalpins en els cims (matolls i prats).

    S’han citat al voltant de 270 espècies de vertebrats. A la sureda trobem el senglar, la guineu, la geneta o el liró comú, entre els mamífers més coneguts; l’astor, el gaig o el pit-roig, entre les aus més comunes, i diversos tipus d’amfibis, rèptils i peixos. El que li confereix un caràcter més singular a la fauna, no obstant això, són les espècies d’influència centreeuropea que, sovint, queden aïllades, com és la granota roja, el tritó del Montseny, única espècie de vertebrat endèmica de Catalunya, o la musaranya d’aigua. Altres espècies de distribució típicament centreeuropea són la llebre, el liró, el grasset de muntanya, el pinsà borroner, el llangardaix verd i l’escurçó.

  • Parc del Montnegre i el Corredor

    Els massissos del Montnegre i el Corredor són dues unitats de relleu ben definides que es disposen alineades en paral·lel a la costa, formant part de la Serralada Litoral, i constitueixen una barrera natural entre la plana litoral del Maresme i la depressió del Vallès i La Selva.

    Tots dos conjunts muntanyencs estan bàsicament formats per una massa granítica travessada per roques filonianes. No obstant això, a la part alta del Montnegre, més abrupta, destaca una taca de material metamòrfic més resistent a l’erosió: les pissarres. La situació geogràfica, el relleu i les variacions climàtiques entre les vessants interiors i les que miren al mar condicionen i donen diversitat d’ambients al Parc.

    La proximitat al mar, que proporciona un grau suplementari d’humitat ambiental, especialment a l’estiu, afavoreix el desenvolupament d’una vegetació exuberant enriquida amb nombroses espècies de caràcter centreeuropeu i, fins i tot, atlàntic.

    La superfície de l’àrea protegida és de 15.010 ha; d’ella, 2.241 ha són de sureda pura i 5.876 ha de sureda amb pi.

    A la zona del Montnegre, on les comunicacions han estat sempre més difícils, es troben parròquies aïllades, com Fuirosos, Sant Martí de Montnegre, Ramió, Vallmanya i Hortsavinyà. En els llocs elevats es troben ermites com Santa Maria o l’Erola, i les ruïnes del monestir de Roca-Rossa.

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

  • Mongeta del Ganxet

    La mongeta del Ganxet es pot trobar en molts restaurants del municipi, ja que és el producte estrella de Sant Celoni. Amb Denominació d’Origen Protegida, té un sabor suau i gran cremositat.

Més informació

  • Celonins

    Dolç propi del Montseny fet amb una base de pasta de galeta, diferents xocolates i ametlla. Representen les dues muntanyes que rodegen Sant Celoni, el Montseny, amb xocolata blanca, i el Montnegre, amb xocolata negre.

 

RECURSOS TURÍSTICS

  • Patrimoni històric construït:
    • Església Parroquial de Sant Martí

      Edifici barroc inaugurat el 1703. Té la planta rectangular, amb capelles laterals entre els contraforts. La portada, treballada en marbre, és del 1753. El més destacat és la decoració esgrafiada en forma de retaule a la façana (1762), la més important del barroc català.
       

    • Hospital de Sant Antoni o Hospital Vell

      L’Hospital de Sant Antoni o de Pobres i Malalts consta de l’hospital i la capella. Sobre el portal de l’hospital hi ha un relleu de pedra amb la crucifixió. La capella es va construir el 1752 i conserva un retaule barroc popular. A la planta baixa de l’hospital es troba actualment l’Oficina de Turisme de Sant Celoni.

    • Cases del Carrer Major i arcades de la Plaça

      El poble va anar creixent al llarg del Carrer Major, seguint el traçat del camí medieval. El Carrer Major i la Plaça de la Vila constitueixen el centre comercial d’aquesta i reuneixen botigues i establiments de tradició centenària, que donen servei a la comarca natural del Baix Montseny.

      La Casa Soler de Vilardell va ser edificada entre els segles XVII i XVIII, té la façana ordenada simètricament amb obertures de pedra. Destaca la balconada, de ferro forjat i rajoles decorades. Era el casal dels barons de Vilardell, descendents de Soler, que va matar un drac llegendari amb la seva espasa de virtut.

      La Plaça és el centre de la vida celonina. Acull el mercat, les festes i els actes destacats, i és l’espai de trobada per excel·lència. Nucli representatiu del municipi, la plaça reuneix alguns dels edificis més emblemàtics de Sant Celoni. Les voltes o cases porticades, de tradició medieval, es van construir entre els segles XV i XVI per recollir el mercat setmanal, documentat ja el 1157.

municipio-sant-celoni-2
Ajuntament de Sant Celoni. Foto: Ajuntament de Sant Celoni

    • Barri de la Força

      La Força o muralla protegia el nucli primitiu, format al voltant de la capella de Sant Celdoni i el camí ral. La primera notícia de la muralla és de 1154, però es van fer obres importants el segle XIV. A la cantonada de can Mai Tanquis encara es poden observar restes del portal Major o de Barcelona.

      El barri de la Força conserva cases del segle XVI amb portals i finestres de pedra. Algunes tenen inscripcions, com la del carrer Major, 161, on hi ha l’enclusa del ferrer dibuixada i la data 1589.

      El recinte emmurallat tenia aproximadament uns 37 metres d’ample i 135 de llarg, i estava envoltat per un fossat. La torre de la Força, rehabilitada el 2009, té la base atalussada i s’hi pot accedir tant a d’alt com a l’interior.

       

    • Can Ramis

      La casa, dels segles XVII-XVIII, es va reformar cap a 1950. Bona part dels elements originaris es van mantenir, com el portal amb l’escut familiar dels Ramis, però se’n van afegir nous, com la galeria d’arcs del segon pis, recuperada d’una casa de Barcelona.

    • Sant Martí de Pertegàs

      Església d’origen romànic, documentada el segle XI i tornada a consagrar el 1106. Fou la primitiva parròquia. Al segle XIV es va ampliar amb dues naus i capelles laterals. Actualment conserva la nau central romànica, coberta amb una volta de canó apuntat, i un finestral gòtic sobre el portal.
       

    • Rectoria Vella

      Bona mostra de casal gòtic civil del segle XV. Té la planta rectangular, gairebé quadrada, estructurada al voltant d’un pati central on hi ha un bell finestral d’esveltes columnes gòtiques. Fou la residència del rector i els sacerdots encarregats del culte a Sant Martí de Pertegàs.
       

    • Capella de Sant Ponç

      Capella romànica construïda tardanament, cap al segle XIII. Formava part de l’hospital de leprosos anomenat de Sant Nicolau i situat fora de la muralla. Té una sola nau, absis semicircular, contraforts a l’exterior i en els murs hi ha pedres disposades en forma d’espina: opus spicatum.

municipio-sant-celoni-3
Capella de Sant Ponç. Foto: Ajuntament de Sant Celoni

  • Patrimoni natural i rutes:

    Els boscos del Montseny i del Montnegre i el Corredor ofereixen als visitants una àmplia xarxa interconnectada de rutes per fer a peu o BTT, així com itineraris d’abast local com trams de senderes de Gran Recorregut (GR). També existeixen rutes més curtes i properes al casc urbà, amb les quals el visitant pot descobrir l’encant de Sant Celoni.

    Més informació: Rutes i passejos de naturalesa.

  • Patrimoni cultural:

    Sant Celoni compta amb una gran quantitat d’edificacions de gran riquesa arquitectònica que mostra la llarga trajectòria del municipi des de l’època medieval. Un passeig pel nucli urbà ens permetrà descobrir com la història ha anat canviant el municipi.

  • Festes i tradicions:

    A Sant Celoni es celebren festes i fires al llarg de tot l’any, però cal destacar les següents:

municipio-sant-celoni-4
Ball de Gitanes. Foto: Ajuntament de Sant Celoni

    • Carnaval i Ball de Gitanes

      El dissabte de Carnaval, els habitants del municipi surten per celebrar aquesta festivitat. Per la nit circulen pels carrers de la vila nombroses comparses amb les respectives disfresses. Aquest mateix dia té lloc el sopar popular on es premia a les millors carrosses. A continuació, grups musicals animen la vetllada.

      Al dia següent, el diumenge de Carnaval, es celebra el Ball de Gitanes a la Plaça de la Vila. Aquest ball típic del Vallès prové de rituals agraris ancestrals per afavorir la fertilitat de la terra i l’inici del cicle primaveral.

       

    • Sant Jordi i el Drac de Vilardell 

      El dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi, a Sant Celoni s’omplen els carrers amb multitud de parades de llibres i roses, i engalanen les balconades amb la bandera catalana. En aquesta data és tradició recordar una llegenda pròpia de la vila: la llegenda d’en Soler de Vilardell, un personatge mític que, gràcies a una espasa de virtut, va salvar el poble de Sant Celoni d’un drac feroç que l’amenaçava.

Més informació

  • Gastronomia:

    La gastronomia de Sant Celoni gaudeix d’una cuina tradicional de productes que es troben en el massís. Destaca la carn de caça, com el senglar o les aus, i també carns com el porc, sense oblidar la fabricació d’embotits. També trobem productes de l’hort com la mongeta del Ganxet. El bosc també proporciona a la cuina del municipi plats preparats amb bolets, castanyes, caragols…

    Destaquen tres activitats relacionades amb la gastronomia:
     

    • Tastets d’estiu

      Esdeveniment que es celebra al juliol i és organitzat per l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny i l’Ajuntament de Sant Celoni. Diversos restaurants de la zona mostren les seves creacions a preus populars.
       

    • Tardor gastronòmica

      Té lloc a l’octubre i els actes s’allarguen durant tot el mes. Inclou, entre altres activitats, degustacions de tapes, vins i platets de tardor, sopars amb menús especials amb productes de la terra i diferents tallers, concursos, xerrades, mostres i degustacions.
       

    • Mostra de Torrons Artesans

      Es celebra en el marc de la programació de la Fira de Nadal, amb la participació de varis obradors del municipi.

 

OFERTA TURÍSTICA

L’entorn natural de Sant Celoni i la seva proximitat a la ciutat de Barcelona han fet del municipi una destinació habitual per amants de la naturalesa però que volen gaudir també d’un variat patrimoni cultural i arquitectònic. Per això, el municipi disposa d’una àmplia oferta d’establiments hotelers i de turisme rural, així com de restauració.

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Sant Celoni
Plaça de la Vila 1
08470 Sant Celoni, Barcelona
T. 938 641 200
santceloni@santceloni.cat
www.santceloni.cat

Oficina de Turisme de Sant Celoni
C. Major 56
08470 Sant Celoni, Barcelona
T. 938 670 171
turisme@santceloni.cat
www.santceloni.cat/turisme

Oficina del Parc Natural del Montseny
Masia Mariona
08479 Fogars de Montclús, Barcelona
T. 938 475 102
p.montseny@diba.cat

Oficina del Parc Natural del Montnegre i el Corredor
C. Església 13, 2º
08471 Vallgorguina, Barcelona
T. 938 679 452
p.montnegre@diba.cat

 

Fonts: Informació extreta de www.santceloni.cat i Viquipèdia.