El municipi de Silves és un dels més grans de l’Algarve i de Portugal, presentant una gran riquesa natural i paisatgística, que permet apreciar diferents ambients i ecosistemes. El territori que integra l’àrea del municipi té tres grans zones naturals: la Serra, el Roquissar i el Litoral.
La Serra es situa a la part més interior, en la zona que integra, sobretot, el nucli de São Marcos da Serra. Té un relleu clarament muntanyós, cobert essencialment per bosc de sureda i matollars, acollint la menor densitat de població.
La zona del Roquissar es situa entre la Serra i el Litoral y té un relleu sinuós, amb turons que s’aixequen paral·lels a la costa i, al mateix temps, entre ells existeixen valls explotades a nivell agrícola. És la zona on el paisatge millor evidencia les característiques mediterrànies, allotjant gran riquesa d’espècies aromàtiques i mel·líferes, així com grans extensions de garrofers i ametllers, sense oblidar altres arbres fruiters, entre ells l’olivera i els cítrics.
Municipi de Silves
Pont Vell. Foto: Municipi de Silves
El Litoral és la zona de terreny que es troba junt al mar. Intensament transformat per la presència humana i densament poblat, té una agricultura poc expressiva, encara que és una zona tradicionalment ocupada per hortes i pomerars, així com cítrics i també figueres i algunes vinyes.
Aquí trobem les majors explotacions turístiques del municipi, tenint la pesca també, gran rellevància en les activitats econòmiques que s’hi realitzen. En aquesta zona podem trobar varis ambients: mar, dunes, ribera – ribeira de Alcantarilha – llacunes i costa.
QUÈ VISITAR I FER?
A Silves, el riu Arade és un element natural que marca incontrolablement la història de la ciutat. La seva llarga existència i importància és visible a través de la presència del Pont Vell, d’arcs perfectes i separats per imponents tallats d’estil romà, i d’altra banda, l’estructura del pont és ogival i d’estil medieval. Aquest bonic poble compta amb un dels millors conservats castells de l’Algarve, que corona serpentejants carrerons i muralles medievals de tons vermellosos, el Grés de Silves.
El Castell de Silves és el monument més emblemàtic de la ciutat, de planta irregular i defensat per torres rectangulars des de les quals es poden contemplar estupendes vistes panoràmiques.
Junt al Castell, es situa la Catedral de Silves, que presenta un estil gòtic, modificat per les successives restauracions i reconstruccions que ha conegut al llarg dels temps. D’ella destaca la seva portada ogival, la seva façana barroca i el seu interior. Just enfront trobem l’Església da Misericórdia i el seu bell portal manuelí.
A la Rua das Portas de Loulé es troba allotjat el Museu Municipal d’Arqueologia, que compta amb un botí que testifica prop de vuit mil anys de presència humana al territori de Silves, des del paleolític fins el segle XVII, que no es poden perdre. Una de les seves façanes es contigua a la Muralla da Almedina, recentment considerada Monument Nacional.
Finalment, a la sortida cap a São Bartolomeu de Messines, també poden visitar la Creu de Portugal, un dels cinc monuments nacionals que podran trobar a la ciutat. Una bona època per visitar Silves és durant l’agost, quan té lloc la Fira Medieval. En aquesta recreació històrica es reprodueixen esdeveniments i personatges importants dins la història del municipi, de l’Algarve i de Portugal. Tot això animat amb balls, banquets, menjars tradicionals i artesania ambientada entre els segles VIII i XIII.
En els voltants de Silves es troba São Bartolomeu de Messines, on es pot visitar la seva interessant Església Matriz, que s’ubica entre els estils manuelí i renaixentista. En les immediateses trobaran la Casa-Museu João de Deus, espai lúdic, educatiu i cultural que es proposa preservar la memòria de l’il·lustre poeta; i el Museu de la Vestimenta i les Tradicions on descobriran les costums, vivències i identitat de les gents de Silves.
Fira Medieval de Silves. Foto: Municipi de Silves
A l’àrea més rural, poden visitar el Circuit Arqueològic da Vilarinha, a Vale Fuzeiros, que ens porta a conèixer temps llunyans, des de la Prehistòria a l’Edat Mitja. Inclús ja aquí, prop de l’indret, els sorprendrà el lloc d’observació del Centre de Reproducció del Linx Ibèric i la Presa do Arade i la Presa do Funcho.
Durant la visita a São Marcos da Serra no poden deixar d’admirar l’emblemàtica casa amb Xemeneia Algarvia, del segle XVII, o la seva Església Matriz.
Centre de Reproducció del Linx Ibèric. Foto: Municipi de Silves
CURIOSITATS…
Dins la gastronomia pròpia del municipi són abundants els sabors i les delícies d’un preciós llegat. D’entre una gran varietat de plats, mereixen ser destacats la sopa de blat, especialitats amb pollastre o els pèsols amb ous i xoriç.
A la costa, essent el peix i el marisc els aliments més cuinats, prenen protagonisme els calamars farcits, els estofats de peix i la cataplana.
A l’interior de la Serra la cuina té un altre sabor. Aquí podem degustar plats de caça com el porc senglar, la llebre, el conill o la perdiu, així com el xai. Finalitzant els àpats, és també costum la degustació d’un aiguardent d’arboç, beguda típica i molt apreciada a la regió.
MÉS INFORMACIÓ
Câmara Municipal de Silves
Largo do Município
8300 Silves
T. 282 440 800 (ext. 2744)
turismo@cm-silves.pt
www.cm-silves.pt
Fonts: Informació facilitada pel Município de Silves.