Hornachuelos està situat a la part occidental de la província de Còrdova, a la comarca de la Vega del Guadalquivir. Una part del territori pertany al Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos, que forma part del Massís de Sierra Morena. Protegit el 1989, la vegetació principal del Parc consta d’alzines i d’alzines sureres, l’abundància de les quals ha fet de l’extracció del suro una activitat tradicional en el municipi.
Existeix constància d’ocupació en el neolític i en època romana, però és en temps de l’ocupació àrab quan Hornachuelos es configura en la seva forma actual. Així, el nucli urbà conserva l’estructura del poblat àrab, amb costeruts i estrets carrers i edificis d’aquell període, com la fortalesa.
El sector primari és el més important del municipi, tant per la producció agrícola o ramadera, com per les activitats cinegètiques. Aquestes últimes, s’han convertit en una activitat turística que comença a imposar-se com un dels principals atractius d’Hornachuelos. El flux de visitants que generen tant el Parc Natural com l’activitat cinegètica ha propiciat l’aparició d’un sector terciari basat en els serveis turístics, especialment allotjaments rurals.
EL SURO I HORNACHUELOS
L’extracció del suro és una de les activitats tradicionals del municipi. Amb gran extensió de sureda, la pela del suro ha estat una font d’ingressos complementària per als seus habitants.
L’any 2004, una empresa certificada amb la distinció de qualitat Systecode va anunciar l’adquisició d’una planta a Hornachuelos, en la qual es realitzaria el procés de selecció i assecat de les planxes de suro. És la primera empresa de manipulació del suro que s’estableix en el municipi.
ALGUNES DADES MUNICIPALS
- Población: 5.010 habitantes (2011)
- Extensión: 909,22 km²
Poblat de San Calixto. Foto: Oficina de Turisme d’Hornachuelos
ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES
- Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA):
- Barrancs del riu Retortillo
- Guadiato-Bembézar
- Riu Guadalquivir
- Sierra Norte
- Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos
El Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos es troba situat en el sector occidental de la província de Còrdova. Limita a l’oest amb el Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla, essent la frontera natural entre tots dos espais protegits el riu Retortillo. Al nord limita amb la conca del Bembézar; a l’est, amb el riu Guadiato i, finalment, al sud, amb la vall del Guadalquivir.
Forma part del massís de Sierra Morena, denominat així pel color fosc de les roques de pissarra que ho componen de manera fonamental. La serra presenta un relleu suau i els seus cims aconsegueixen una alçada màxima de 725 metres sobre el nivell del mar. Són terres no aptes per al cultiu i colonitzades per bosc mediterrani, principalment alzines i alzines sureres.
Aquest Parc Natural, amb gairebé 60.000 ha i cinc nuclis de població, es caracteritza per la seva homogeneïtat i la seva escassa fragmentació, fruit de l’aplicació de mètodes tradicionals en l’aprofitament dels seus recursos naturals.El Parc va ser declarat el 28 de juliol de 1989 i alberga una de les zones de bosc mediterrani i de ribera millor conservades de Sierra Morena. Junt amb la Sierra Norte de Sevilla i la Sierra de Aracena y Picos de Aroche, conforma la Reserva de la Biosfera Dehesas de Sierra Morena.
PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA
- Les taronges i la mel
En tot el paisatge el taronger cobra protagonisme. Es presumeix que aquestes taronges han madurat a l’arbre i el gust és més intens sense perdre cap de les seves propietats saludables.
A més, juntament amb la tradició cinegètica, aquest espai natural conserva una altra activitat ancestral, l’apicultura. La seva riquesa florística ha possibilitat el desenvolupament d’aquesta pràctica tradicional que està aconseguint un gran auge, convertint la zona en una de les principals zones apícoles d’Andalusia.
RECURSOS TURÍSTICS
- Patrimoni històric construït:
- Castell i recinte emmurallat d’Hornachuelos
No es pot separar l’estudi de tots dos elements ja que constitueixen una unitat d’índole estratègic-defensiva sobre el lloc idoni que s’escollís per a la població. Les restes de muralla del recinte ens donen la data del Califat en la seva construcció i, naturalment, el castell més o menys modificat o reconstruït en temps posteriors, va haver de tenir el seu origen també al segle VIII o IX.
- Coves i cases penjants
Situades a l’entrada sud-est que dóna accés al cas antic del poble. En aquest lloc s’observa l’acció dels agents naturals en la roca calcària, provocant un paisatge espectacular de coves podent contemplar des d’elles les anomenades cases penjants.
- Ermita El Salvador
És una petita església d’una sola nau. La capella major és quadrada i a més de l’arc total té tres arcs en els tercers restants que formen com un creuer de braços molt curts. Aquesta capella està coberta per una cúpula semiesfèrica sobre petxines.
- Castell i recinte emmurallat d’Hornachuelos
-
- Església de Santa María de las Flores
Sembla que al principi es van crear a la vila dues parròquies, una dedicada a San Salvador i una altra a Santa María, i al segle XIV les presenta la documentació com a parròquies unides. L’església actual és, dominantment en la seva arquitectura, de principis del segle XVI. És aquesta obra de gran interès per a la història de l’arquitectura religiosa de la província ja que resulta una conjunció de dos estils diferents.
- Jardí de Moratalla, de l’època musulmana
Palau envoltat d’una vegetació que fins als temps moderns era un frondós bosc que, des del sud del poble d’Hornachuelos s’estenia fins al Guadalquivir, amb alzines d’antiguitat secular i de proporcions enormes. Avui dia, el palau està envoltat de vegetació i jardins dissenyats per l’enginyer francès J. N. Forestier, que parteix del patró de Versalles, amb senderes i pistes d’aigua, una naturalesa domesticada que enquadra fonts i estàtues, miradors cap al Bembézar i adorns sobre una extensió de vuit hectàrees enjardinades, encara que el recinte total actual sigui de vint hectàrees, reserva que l’última Marquesa de Viana va separar de la venda total de la finca.
- Monestir de Santa María de las Escalonias
Aquesta finca de camp, en els seus dies una de les més grans del terme d’Hornachuelos, es troba en l’actualitat fragmentada en petites possessions, essent la més destacada d’elles aquella en la qual es conserva l’antic caseriu dels senyors, convertit en el Monestir Cistercenc de Santa María de las Escalonias. A més d’aquest immoble, els monjos conserven al seu voltant una petita horta de tarongers que conreen com a part de la feina quotidiana.
- Església de Santa María de las Flores
- Rutes, camins i altres:
- Rutes
Les possibilitats que ofereix el municipi en aquest sentit són molt completes. Pels enamorats del senderisme, disposa de rutes perfectament senyalitzades i marcades dins del Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos:
- Sendera Botànica Huerta del Rey
- Sendera de l’Àguila
- Sendera del Bembézar
- Sendera del Guadalora
- Sendera de les Herrerías
- Sendera de la Rabilarga
- Centre de Visitants Huerta del Rey
Situat a la finca Huerta del Rey, propietat de la Conselleria de Medi ambient, a 1,3 km d’Hornachuelos, direcció cap a San Calixto. Compta amb un Centre d’Interpretació i Informació, en el qual es mostra el Parc Natural (fauna, flora, relleu, etc.), a través de mitjans audiovisuals. Amb exposicions permanents sobre les activitats desenvolupades a l’espai: caça major, apicultura, extracció del suro, etc. Disposa de restaurant i àrea recreativa i tenen a la venda variats productes de la zona.
Des del Centre de Visitants parteixen la majoria de les senderes del Parc Natural.
- Museu apícola Moramiel Oro
Moramiel Oro, S.L. és una empresa que sorgeix en el sí d’una família vinculada des de fa generacions a l’activitat apícola i que es dedica a l’envasat i comercialització de productes derivats del rusc, així com de la difusió de la importància econòmica, social i mediambiental que té aquesta activitat a l’entorn d’Hornachuelos.
Actualment reben visites concertades a través de les quals es mostra l’ofici des de l’antiguitat fins els nostres dies.
- Rutes
- Patrimoni natural:
- Parque Natural Sierra de Hornachuelos
El ric patrimoni arquitectònic, històric i artístic dels pobles de la Sierra de Hornachuelos inclou jaciments prehistòrics, restes de viles preromanes i romanes, castells, torrasses i llenços de muralles medievals, antics monestirs, esglésies renaixentistes i cases senyorials o construïdes sota els patrons de l’arquitectura popular de la serra.
A més, i malgrat ser un dels pocs parcs que no alberguen en el seu interior cap municipi, en el cor d’aquest espai protegit ens trobem amb dos nuclis històric-artístics de gran renom a la Sierra Morena cordovesa: San Calixto i el Seminari de Nuestra Señora de los Ángeles.
El llogaret de San Calixto alberga actualment el Convent de Carmelites Descalces de Nostra Senyora de la Serra i fou fundat el 1502 pels monjos basilians.
El Seminario de Nuestra Señora de los Ángeles va ser fundat com a monestir franciscà, cap a 1489, i avui dia es troba abandonat.
- Parque Natural Sierra de Hornachuelos
- Festes, tradicions i cultura:
Hornachuelos manté festes tradicionals com la cavalcada dels Reis Mags, el carnestoltes o la Setmana Santa, però també ofereix festivitats típiques i singulars com les Cruces de Mayo, el Corpus Christi, el Romiatge de Sant Abundio, etc., les quals solen combinar la decoració dels carrers i balconades del municipi, així com balls i cants tradicionals de la zona.
- Gastronomia:
Donada la riquesa cinegètica d’Hornachuelos, tota la seva cuina es centra i es recrea en ella. En els seus vedats de caça major es cobren al voltant de 2.000 peces per temporada. Són, doncs, els habitants del poble, experts en la preparació del senglar i del cérvol.
L’exquisit xoriço de cérvol porta, a més de la carn de l’animal, pimentó dolç i picant, sal, pebre, all, comí i orenga. Després de deixar-lo en aquest adob dos dies, ho emboteixen en budells i ho deixen assecar a l’aire. També és especial la preparació de la pota del cérvol. Per llevar-li el ferum, aquest sabor tan peculiar d’algunes carns de caça, la deixen diversos dies marinada en oli, pastanaga, ceba, all, farigola, llorer, pebre, clau, estragó, vinagre, vi blanc i sal. La guisen en llard i, per menjar-la, l’acompanyen de salsa picant.
És també exquisit el conill en pebre, no en pobre, com per error diuen alguns. Pebre és una salsa feta amb oli, alls, pebre, julivert, aigua i vinagre.
Romiatge San Abundio. Foto: Oficina de Turisme d’Hornachuelos
-
A les preses del Bembézar i Retortillo abunda l’ànec silvestre. El guisen a Hornachuelos amb llard de porc, vi, sal, pebre i nou moscada. En aquestes preses hi ha paratges visitats assíduament per excursionistes que poden delectar-se, de pas, amb la pesca de barbs, vogues i anguiles, peixos molt apropiats per acabar a la cassola.
Podrem endolcir el paladar amb l’excel·lent mel del municipi i productes confiters, com són les coques, llesques amb ou, pestiños, roscos, bescuits i hojuelas. Aquestes últimes es fan amb ou, farina, aigua i oli i, finalment, es banyen en mel.
OFERTA TURÍSTICA
Els allotjaments d’Hornachuelos són, fonamentalment, de tipus rural. Compta amb 19 cases rurals, així com 2 hostals, 1 pensió i 1 hostatge. Disposa també d’un restaurant i nombrosos bars que fan dels productes locals un bon menjar.
A més, a Hornachuelos podem trobar l’empresa Grazulema-Ocio, que organitza activitats de turisme actiu en el marc del Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos. Per més informació, no dubtin en trucar als telèfons: 686 526 893 o 697 783 693.
D’altra banda, existeix una gran varietat de rutes de senderisme a més de les ja anomenades a l’apartat anterior:
- Ruta de los Ángeles
- Ruta de las Erillas
- Ruta de las Escalonias
- Sendera GR-48: Hornachuelos-Posadas
- Sendera GR-48: Hornachuelos – La Puebla de los Infantes
MÉS INFORMACIÓ
Ajuntament d’Hornachuelos
Plaza Constitución 1
14740 Hornachuelos, Còrdova
T. 957 641 051
ayuntamiento@hornachuelos.es
www.hornachuelos.es
Oficina de Turisme d’Hornachuelos
C. Antonio Machado 6
14740 Hornachuelos, Còrdova
T. 957 640 786
turismo@hornachuelosrural.com
www.hornachuelosrural.com
Oficina del Parc Natural de la Sierra de Hornachuelos
Santo Tomás de Aquino s/n, 7ª planta
14071 Còrdova
T. 957 001 300
pn.hornachuelos.cma@juntadeandalucia.es
Centre de Visitants Huerta del Rey
Ctra. Hornachuelos – San Calixto (A-3151), km 1,5
14740 Hornachuelos, Còrdova
T. 957 579 656
huertadelrey@hotmail.es
Fonts: Informació extreta de www.hornachuelos.es, www.hornachuelosrural.com, www.juntadeandalucia.es, www.corchodelpais.com i Viquipèdia.