Los Barrios

Los Barrios es troba situat a la comarca de Campo de Gibraltar, província de Cadis. El nucli principal de la ciutat és el que porta el seu nom, Los Barrios. A més d’aquest, hi ha quatre pedanies pertanyents al municipi: Palmones, Los Cortijos, Guadacorte i Puente Romano.

La seva ubicació estratègica al costat de l’Estret de Gibraltar fa que estigués poblat des de la prehistòria. Els àrabs també van ocupar aquest territori essent lloc de freqüents lluites frontereres. Durant els primers anys del cristianisme va pertànyer a la Casa Medina-Sidonia i, posteriorment (1502), va passar a ser propietat de la Corona. En aquesta època es va colonitzar la zona i es compaginaven activitats d’agricultura i pesca amb la construcció naval. En qualsevol cas, no va ser fins que els britànics ocupessin Gibraltar el 1704 quan va adquirir entitat pròpia ja que alguns refugiats del Peñón es van instal·lar allà. La seva màxima esplendor va coincidir amb el regnat de Carlos III d’Espanya. Avui dia el seu terme municipal és un dels més extensos d’Espanya.

municipio-los-barrios-1
Los Barrios. Foto: Ajuntament de Los Barrios

Los Barrios és un dels municipis que major superfície aporta al Parc Natural de Los Alcornocales, declarat com a tal pel Parlament d’Andalusia el 1989.

 

EL SURO I LOS BARRIOS

Més d’un 70% del terme municipal de Los Barrios és Parc Natural o Paratge Natural Protegit, la qual cosa situa a la vila amb el seu bosc com una de les zones de producció surera més importants d’Andalusia.

Cadis posseeix la tercera part de la superfície de sureda andalusa, a més de comptar amb les majors concentracions de bosc d’aquesta espècie i pel paper que juga el sector públic, a través de les muntanyes, que fa que el sector surer tingui una tradició històrica en gairebé tota la província. El Parc Natural de Los Alcornocales compta amb més de 17.000 hectàrees de superfície protegida d’aquest ecosistema.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

 • Població: 22.948 habitants (2013)
 • Extensió: 331,33 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

 • Parc Natural de Los Alcornocales

  El Parc Natural de Los Alcornocales està situat a l’extrem occidental de la Serralada Bètica. Està constituït per un conjunt de serres de relleu abrupte i acusades pendents, seguint una direcció general nord-sud a l’àrea septentrional i sud-est nord-oest en el terç meridional, presentant el punt més alt en el Pic de l’Aljibe (1.092 metres).

  És el tercer en extensió dels espais naturals protegits d’Andalusia. Pertany majoritàriament a la província de Cadis, excepte l’extrem nord oriental que forma part de Màlaga.

  Geogràficament limita al nord amb el Parc Natural de la Sierra de Grazalema;  la Campiña Gaditana a l’oest;  al sud oest la Depressió de la Janda i la Sierra de Fates; el Parc Natural de l’Estret al sud, i el Campo de Gibraltar i la vall del riu Guadiaro al sud-est i est, respectivament.

  El Parc Natural de Los Alcornocales es va declarar el 28 de juliol de 1989 i la superfície de l’àrea protegida és de 167.767 ha. Les seves masses de sureda figuren al V Programa d’Acció Comunitària, catalogades entre els principals boscos residuals comunitaris; així com la seva riquesa biològica associada. A més, està declarat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). La catalogació d’un àrea com ZEPA implica la seva consideració com a Zona Especial de Conservació (ZEC) i, per tant, la seva inclusió a la Xarxa Natura 2000.

  Més informació:
  www.alcornocales.org – pn.alcornocales.cma@juntadeandalucia.es

 • Paratge Natural de les Maresmes del riu Palmones

  El Paratge Natural de les Maresmes del riu Palmones és un àrea protegida entre els termes municipals d’Algeciras i Los Barrios, a la comarca andalusa del Campo de Gibraltar.

  L’extensió d’aquest Paratge Natural és de 113 hectàrees i correspon a l’estuari de les maresmes d’aigües salobres de la desembocadura del riu Palmones, al costat de la badia d’Algeciras. L’interès biològic d’aquest espai radica, d’una banda, en ser punt de parada de gran quantitat d’aus que realitzen els seus moviments migratoris a través de l’estret de Gibraltar i, per una altra, en les espècies animals i vegetals pròpies.

  L’ecosistema dunar i de maresma present es troba en gran regressió en la major part del litoral mediterrani, per la qual cosa la seva conservació és prioritària per a la legislació mediambiental actual.

 

municipio-los-barrios-2
L’arrieria a Los Barrios. Foto: Ajuntament de Los Barrios

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

 • El suro

  A la zona es poden adquirir diferents productes artesans realitzats en suro, com a estris per a la llar i moneders.

  Los Barrios compta amb el Parc Comercial Campo de Gibraltar, un dels més grans d’Andalusia, on es poden comprar diferents productes de la zona.

 

RECURSOS TURÍSTICS

 • Patrimoni històric construït:
  • Església de San Isidro Labrador

   Està considerada com una de les millors esglésies del Campo de Gibraltar per la seva sòlida construcció, elegant arquitectura i per la seva capacitat. Constitueix el centre del casc antic de la Vila. Abandonat el projecte inicial d’ampliació, es va començar la nova església el 1727. Després de diverses fases, van finalitzar les obres a mitjans del segle XIX.
    

  • Casa de los Urritia

   És un altre exemple de casa senyorial, del segle XVIII, a la qual a mitjans del segle XX se li va incorporar uns originals merlets en el seu terrat i torrassa, que li dóna atractiu a la seva façana exterior, en la qual destaca el portal de pedra amb columnes adossades, sota una balconada correguda. Actualment alberga el Museu d’Història Natural i la Pinacoteca Municipal.
    

  • El Pósito

   Considerat en un estudi promogut per la Junta d’Andalusia com a modèlic en el seu gènere és, sens dubte, un dels millors pósitos que es conserva de temps de Carles III a Andalusia. Va ser edificat el 1768 i després ampliat l’any 1779.

   Al segle XIX, a més de la seva funció com a magatzem de blat, es va usar com a saló de ball i teatre, després com a sala de cinema, allotjament de soldats i presoners, església provisional, etc. El 1932, l’Ajuntament ho va vendre en pública subhasta, encara que després el servei nacional de blat ho va llogar i ho va usar com a magatzem de gra.

   La seva recent restauració municipal per a ús com a saló d’exposicions permet contemplar la bellesa interior de la seva àmplia volta de mig canó amb llunetes que dosen la lluminositat.
    

  • Casa de la Cultura Isidro Gómez

   Interessant mostra dels antics habitatges senyorials que va haver-hi a finals del segle XVIII. Va pertànyer a la família Castillo i després va ser habitatge particular dels Parody. Durant algun temps va servir com Casa-Caserna de la Guàrdia Civil.

   En l’actualitat, després d’una esplèndida restauració, acull la Casa de la Cultura Isidro Gómez, en memòria del poeta autor del Pasdoble, considerat com a veritable himne local per tots els habitants de Los Barrios.
    

  • Jardí Botànic

   És el primer jardí botànic de caràcter públic del municipi. Està configurat com a mescla de molt variades espècies. És la major exposició de flora autòctona i forana de Los Barrios amb 17.500 m², entre les quals cal destacar palmeres i frondoses presents a tota la comarca.
    

  • Parc Botànic Betty Mollesworth

   Inaugurat el 3 de febrer de 1995, en reconeixement a la botànica neozelandesa del mateix nom, que va viure a los Barrios fins a la seva defunció l’11 d’octubre de 2002.
    

 • Patrimoni natural:
  • Parc Natural de Los Alcornocales

   El Parc Natural, esmentat anteriorment, compta amb jaciments arqueològics que demostren que es troba enclavat en un lloc estratègic. Del més de mig centenar de coves existents, destaquen pel seu valor artístic i per la seva singular temàtica la cova del Tajo de les Figures, considerada com la capella Sixtina de l’art rupestre; la Cova de la Laja Alta, que alberga un petit catàleg de les primeres embarcacions que van solcar el Mediterrani procedents d’orient; i la Cova de Bacinete, amb més d’un centenar de representacions pictogràfiques en magnífic estat de conservació.

   El visitant també disposa de zones recreatives i d’acampada així com de rutes per fer senderisme, cicloturisme o a cavall. Entre les nombroses rutes que es poden dur a terme, destaquen les senderes de pujada al Picacho i de l’Aljibe.

   Altres activitats que poden realitzar-se al Parc és un recorregut pel mateix per observar in situ la pela del suro, amb el propòsit d’apropar al participant cap al coneixement i el respecte dels recursos naturals d’aquest.
    

  • Paratge Natural de las Maresmes del riu Palmones

   En el Paratge Natural es troba l’Observatori Ornitològic en el qual es poden albirar nombroses espècies d’aus, així com realitzar diferents activitats nàutiques com el descens en caiac pel riu, descansar a la platja de Palmones o gaudir de les vistes panoràmiques del passeig marítim que s’estén al llarg del riu.
    

  • Monument natural Montera del Torero

   Aquest monument natural es troba en el marge dret de la A-381 direcció cap a Jerez, a uns 2 km de la zona recreativa que té el mateix nom. Es tracta d’un massís rocós que té una semblança sorprenent amb la montera d’un torero. Principalment està constituït per sorrenques i envoltat de roques de semblant composició erosionades totes per la pluja i el vent.

 

 • Patrimoni cultural:

  A Los Barrios es troba l’edifici El Pósito, construït el 1768 com a dipòsit de blat per realitzar préstecs de cereal als veïns. Actualment és el Museu d’Història Natural, fundat el 1999. En ell es troba la millor col·lecció de fòssils, minerals, petxines marines, corals i insectes d’Andalusia.
   

 • Festes i tradicions:

  En el municipi es pot gaudir d’una gran quantitat d’esdeveniments i festes populars, des de les tradicionals festes de Nadal, carnestoltes o romiatges, a les fires de mostres com la de la Ruta del Toro (abril) o la Fira Internacional de caça, pesca i turisme rural (octubre).

  També en Setmana Santa es pot gaudir de la revetlla i la solta del toro embolao.

 • Gastronomia:

  Les milhojas, la merenga o els piononos d’ametlla són només una mostra de la rebosteria artesanal que es pot degustar a Los Barrios. Típic del municipi és la sopa de tomàquet a l’estil de Los Barrios, la Moruna i els chicharrones barreños.

  El llogaret de Palmones es va proclamar el 2004 com a Centre Gastronòmic del Campo de Gibraltar, ja que en ser zona de maresmes posseeix espècies marines per a una selecta i fresca cuina on s’elaboren plats de reconegut prestigi. Truites de gambetes, ortiguitas, fritada de peix variat, sardines al espeto, crancs, navalles, tellerines i cloïsses de rastre del riu Palmones preparades a la marinera, amb allada o amb fideus grossos, són alguns d’aquests plats.

 

 

OFERTA TURÍSTICA

El municipi compta amb 5 hotels de diversa categoria, dos d’ells en el nucli de Palmones i un altre al nucli de Guadacorte; 3 hostals i 1 casa de turisme rural.

A més, en el terme municipal es realitzen activitats com el senderisme, paddel surf, kite surf, bicicleta de muntanya, travessies en caiac pel riu Palmones, passejos nocturns, visites a la pela del suro, albirament d’aus, visites a la brama del cérvol, passejos micològics, etc.

Més informació

D’altra banda, els amants de la BTT i el turisme actiu, no poden deixar d’apropar-se al recentment inaugurat Centre BTT Alcornocales, equipament on els indicaran multitud de rutes, serveis i tot sobre l’entorn natural on es troben.

municipio-los-barrios-3
Los Barrios. Foto: Ajuntament de Los Barrios

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Los Barrios
Plaza de la Iglesia 1
11370 Los Barrios, Cadis
T. 958 582 500
www.losbarrios.es

Turisme Villa de Los Barrios
Paseo de la Constitución 15
11370 Los Barrios, Cadis
T. 956 582 504
delegaciondeturismo@ayto-losbarrios.es
informacionturistica@ayto-losbarrios.es
http://turismo.ayto-losbarrios.es

Centre BTT Alcornocales
Av. Carlos Cano s/n
11370 Los Barrios, Cadis
T. 856 220 220
centro@centrobttalcornocales.com
www.centrobttalcornocales.com

Oficina del Parc Natural de Los Alcornocales
Ctra. Alcalá-Benalup-Casas Viejas. Km 1, CEDEFO
11180 Alcalá de los Gazules, Cadis
T. 956 418 901
pn.alcornocales.cma@juntadeandalucia.es
www.alcornocales.org

 

Fonts: Informació extreta de www.losbarrios.es, www.turismocampodegibraltar.com, Viquipèdia i les publicacions Al sur de Los Alcornocales i Alcornocaleños. Paisajes y Paisanajes.