Sestrica

El primer esment documentat del nucli de Sestrica és un escrit atribuït al rei García Sánchez I que data de febrer de l’any 944. Aquest esment tracta d’una confirmació de donació realitzada pel bisbe Galindo d’una part de les desenes de tots els fruits que es recollien en diverses poblacions cristianes del seu domini al monestir de Leyre, i entre aquestes poblacions es nomena Sestrica.

El 1436, només 3 de 33 habitatges de la localitat estaven habitats per famílies cristianes; el 90% de la població era mudèjar. Quan el 1610 els moriscs van ser expulsats d’Aragó, el poble va quedar gairebé buit, essent necessari la repoblació amb persones vingudes de poblacions properes, a les quals s’arrendaven les terres. Després de la Guerra Civil i en els anys 60, van ser nombrosos els veïns que van emigrar a Saragossa, Catalunya i el País Basc. L’economia de la zona es basava fonamentalment en l’agricultura i la ramaderia, així com en els ingressos que portaven no pocs veïns que es desplaçaven fins a dues i tres vegades a l’any a les diferents campanyes agrícoles de França.

municipio-sestrica-1
Sureda de Sestrica. Foto: Lluís Català 

El 1966 Sestrica es va fusionar amb el municipi de Viver de la Sierra. Actualment, les condicions climàtiques de Sestrica i Viver afavoreixen que existeixi una producció de gran qualitat de productes com l’olivera, la cirera o l’ametlla, la majoria conreada sense reg.

Sestrica es troba a poc menys d’una hora de la capital de la comunitat autònoma d’Aragó, Saragossa.

 

EL SURO I SESTRICA

La sureda de Sestrica és un enclavament botànic extraordinàriament singular i de gran interès natural ja que és l’únic bosc d’aquest tipus a Aragó i, a més, es troba fora de l’àrea de distribució actual de l’alzina surera a la Península Ibèrica, la qual es distribueix per la meitat sud occidental de la Península i a la zona nord de Catalunya.

Si bé la sureda més coneguda és la més homogènia i accessible, situada a finques de propietat privada que en total sumen unes 320 ha, a les muntanyes properes existeixen també grups compactes de sureres situades en muntanya de titularitat pública, totalitzant una superfície d’unes 500 hectàrees. L’Ajuntament de Sestrica està duent a terme actuacions per fer més accessible aquesta part pública de sureda.

En aquest municipi es coneix l’aprofitament del suro però no ha estat una gestió planificada fins al moment. Per això, a la zona no s’han implantat indústries del suro, encara que podem destacar l’empresa ARKISOI, situada a Terol, la qual dedica la seva activitat a la bioconstrucció, trobant en el suro el material idoni.

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • Sierra de la Virgen

    Sestrica es troba en una vessant al peu de la Sierra de la Virgen. És una alineació muntanyenca de gran entitat, que es disposa immediatament al sud de les serres del Moncayo i de Tablado, i que es perllonga seguint una adreça principal nord-oest sud-est, amb la Sierra de Vicort. 

    Aquesta serra presenta una diversitat paral·lela d’ambients que acaben determinant una gamma important d’associacions de vegetació i de comunitats faunístiques. A la Sierra de la Virgen, encara que ha tingut al llarg dels anys una clara vocació fustera amb la instauració d’àmplies repoblacions de pins, es troba representat un ampli elenc de formacions vegetals de boscos de quercines, potser un dels aspectes del medi natural més rellevant d’aquestes muntanyes.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 400 habitants (2013)
  • Extensió: 40,88 km²

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

Les condicions climàtiques de Sestrica i Viver afavoreixen que existeixi una producció de gran qualitat en productes com l’olivera, la cirera o l’ametlla, la majoria conreada sense reg.

El desenvolupament de la indústria del calçat a la comarca de l’Aranda també va arribar a Sestrica, on encara es manté aquesta activitat.

Cal destacar la tradició terrissera del municipi. Compta amb una terrisseria que es caracteritza per no utilitzar l’habitual torn, sinó que les peces es realitzen ajuntant diverses tires de fang sobre una base inicial. La majoria d’aquests objectes no tenien decoració i s’utilitzaven per a ús domèstic i religiós.

Més informació

 

RECURSOS TURÍSTICS

  • Patrimoni històric construït:
    • Torre dels Urrea

      L’esvelta torre dels Urrea destaca en alçada i volumetria de la resta del caseriu, essent l’única pervivència de l’antic castell dels Urrea que va haver-hi a la localitat.
       

    • Església de San Miguel

      Església aixecada amb una única nau amb creuer, coberta amb una cúpula recolzada sobre petxines. Una torre campanar de maçoneria, igual que la resta de l’església, completa l’edifici. Aquesta torre és de planta quadrada però compta amb una rematada octogonal de maó, que es corona amb un capitell metàl·lic. La portada s’obre amb un arc de mig punt i l’exterior presenta moviment de volums i joc de cobertes, amb un aspecte sobri. El retaule major, dedicat a San Miguel Arcàngel, és del segle XVIII i d’estil plateresc-barroc.
       

    • Peirons

      Els peirons, també denominats pairones, són pilars o monòlits construïts en pedra o maó que assenyalen, a la sortida d’una gran part dels pobles d’Aragó, un inici o confluència de camins. Solen acabar, a la seva part superior, amb una fornícula decorada per les imatges d’un sant o verge. Sestrica compta amb dos: el peiró de San Bartolomé i el peiró de San Miguel.
       

    • Molí, font, neveres…

      El molí de Sestrica, conegut com el palomar, es troba a la Carta Arqueològica d’Aragó i ha estat estudiat per experts que han fet referència a l’existència d’un molí fariner de vent a Sestrica, similar als famosos molins manxecs.

      La font, situada a un parell de quilòmetres del poble, és una construcció quadrangular que cobreix la deu de la qual s’ha proveït sempre el poble de Sestrica fins que en els anys 90 es va construir el proveïment des de l’embassament de Maidevera. Encara avui segueix arribant aigua fins a la font situada en el centre del poble i no existeixen notícies que s’hagi assecat mai.

      Les zones més altes de Sestrica i Viver de la Sierra tenen entre 1.200 i 1.400 metres d’altitud, rebent habitualment abundants nevades a l’hivern de les quals s’emmagatzemaven importants quantitats per al consum al llarg de l’any. Per a això es construïen dipòsits circulars, coberts amb cúpules de pedra. Actualment, es poden visitar quatre d’aquestes neveres: una a la muntanya de San Cristóbal, altres dues properes al Collado de Aniñón i una altra a la Peña Guzmán, l’única que encara conserva la major part de la coberta.
       

    • Santuari de la Virgen del Prado

      Emplaçat a 0,5 km de Viver, aquest Santuari d’origen romànic és també un edifici barroc construït entre 1720 i 1783. A l’interior, la planta és de creu llatina, amb testera recta, coberta per una cúpula sobre petxines decorades amb pintures tetramorfes. Són destacables la reixeria amb els monogrames de Jesús i Maria que separa la Santa Capella de la nau de l’església, les restes de rajols originals del segle XVII que s’observen en un costat de l’altar, les escultures de San Francisco i San Antonio que hi ha a banda i banda de l’arc d’accés al presbiteri, diversos llenços, etc. L’altar major és d’estil barroc, amb una fornícula a la seva part central que alberga la imatge de la Virgen del Prado.
       

    • Arc miner

      A la carretera que porta de Sestrica a Viver de la Sierra es troba una construcció que genera irremeiablement la curiositat d’els qui circulen per aquí per primera vegada. Conegut com a arc de Viver o pont penjant, aquest arc constitueix una de les poques restes conservades del telefèric construït a inicis del segle XX per transportar el mineral del ferro extret del pou Santa Rosa fins a l’estació de ferrocarril de Calatayud. Ha estat declarat Monument d’Interès Local el 2012.
       

    • Aqüeducte
  • Patrimoni natural:

    Existeixen en el municipi varis elements naturals de gran interès que mereixen la pena ser visitats. Si bé el paisatge convida a mirar cap amunt, amb punts emblemàtics com Peña Guzmán (1.349 metres) o la muntanya de San Cristóbal, amb la seva creu, situada a 1.265 metres, més a baix hi ha racons tan peculiars com la cascada de La Huerta.

    Pels camps de Viver i Sestrica poden observar-se també nombroses espècies endèmiques i pròpies de la zona. La fauna de Sestrica és l’habitual de la Sierra de la Virgen, amb diverses espècies cinegètiques (cabirol, perdiu, conill…) i unes altres especialment estimades pels veïns, com la xivitona.

    Els aficionats a l’espeleologia tenen un punt d’atracció a l’avenc conegut com a cova de Trampaspeñas.

    D’altra banda, en una corba de l’antiga carretera a Viver, es troba un interessant jaciment geològic del precambrià.
     

municipio-sestrica-2
Alzina surera del Prado, Sierra de la Virgen. Foto: Lluís Català

    • Sureda

      Com hem esmentat anteriorment, la sureda de Sestrica és un enclavament botànic extraordinàriament singular, ja que és l’únic bosc d’aquest tipus a Aragó.

      La ruta més habitual per visitar-la actualment parteix de Sestrica pel Camí de San Bartolomé, seguint les indicacions fins al recentment inaugurat refugi de caçadors i senderistes (a uns 4 km) i a partir d’aquí, en direcció oest, endinsar-se primer per la pineda i després efectuar una ruta circular per la sureda per tornar al refugi i a Sestrica.

      També és molt habitual i està molt documentada la ruta que surt de Viver de la Sierra fins al refugi, entra a la sureda i segueix fins a Sestrica.

    • Els cirerers

      A la primavera, els cirerers destaquen durant la seva floració, oferint un grandiós espectacle en prendre la carretera des de El Frasno i a zones com El Campillo, a Viver. El fet de ser conreat sense reg, confereix a les vint varietats de cireres de Sestrica i Viver un sabor espectacular.
       

    • Arbres singulars

      Essent l’alzina surera l’element natural més conegut de Sestrica, es poden observar exemplars únics de diverses espècies d’arbres. Entre ells, els més destacats són l’Alzina surera del Prado, a Sestrica, i l’Arbre Solitari de Viver, paratge natural que ostenta la cota més alta del municipi, arribant als 844 metres d’altitud, talaia entre alzines sureres.
       

  • Festes, tradicions i cultura:

    A Sestrica es celebren una gran quantitat d’esdeveniments i festes populars. A Setmana Santa es celebra el diumenge de Quasimodo, diumenge següent al Diumenge de Resurrecció, moment en el que Sestrica celebra la tradició d’anar en processó fins a l’ermita de San Bartolomé i, un cop celebrada l’eucaristia, apropar-se al paratge de La Hiedra i degustar la culeca, coca que té dins seu ou dur.
     

  • Gastronomia:

    La gastronomia de Sestrica es la típica de la zona de la comarca de l’Aranda. Els principals ingredients són les verdures i llegums de l’horta, les fruites (cireres, peres, préssecs i pomes), el xai, el porc i la caça.

 


Sureda de Sestrica. Foto: Lluís Català

OFERTA TURÍSTICA

En els voltants de Sestrica, tot això a la Comarca de l’Aranda, podem trobar multitud d’allotjaments, majoritàriament de caràcter rural: albergs, apartaments, cases rurals, etc., així  com diversa oferta de restauració.

Sestrica i la Comarca de l’Aranda ofereixen una àmplia varietat de paisatges que permeten la pràctica d’un gran nombre d’activitats relacionades amb la naturalesa. Entre elles destaquen el senderisme, esports aquàtics, l’espeleologia, el parapent, l’escalada i les rutes en bicicleta.

Més informació

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Sestrica
Plaza del Ayuntamiento 1
50248 Sestrica, Saragossa
T. 976 825 285
sestrica@dpz.es
www.sestrica.es

Comarca de l’Aranda
Castillo Palacio del Papa Luna
Plaza del Castillo s/n
50250 Illueca, Saragossa
T. 976 548 090
www.comarcadelaranda.com

Telèfon d’Informació Turística
de la Comarca de l’Aranda

626 345 202

 

Fonts: Informació extreta de www.sestrica.es, www.viverdelasierra.com, www.turismodezaragoza.es, www.comarcadelaranda.com i Viquipèdia.