Mancomunitat Sierra de San Pedro

La Mancomunitat Sierra de San Pedro inclou els municipis de Valencia de Alcántara, Membrío, Salorino, Santiago de Alcántara, Cedillo, Herreruela, Herrera de Alcántara i Carbajo, de la província de Càceres, i San Vicente de Alcántara, de la província de Badajoz. La Mancomunitat es situa a l’oest de la franja central d’Extremadura i el seu territori es distribueix entre les dues províncies extremenyes.

Les vessants de les muntanyes estan cobertes d’alzines sureres, així com densos hàbitats d’estepes, farigola, romaní o arboç, mentre que a les valls predominen les alzines i algunes zones de cultiu. La zona disposa d’un clima mediterrani, amb precipitacions escasses o abundants segons els anys, amb unes temperatures suaus a la primavera que afavoreixen una explosió de vida en aquesta època. Hi ha una gran riquesa pel que fa a fauna, albergant espècies en greu perill d’extinció, com l’àguila imperial ibèrica, que en aquesta zona té la major població mundial (unes 15 o 20 parelles reproductores), el voltor negre, el linx ibèric, el gat salvatge, el llop ibèric, l’àguila daurada, la marcenca i el milà. La serra està considerada Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) des de 1989 i Zona d’Especial Conservació (ZEC) des de 1998.

municipio-mancomunidad-sierra-san-pedro-1
Els dòlmens, Valencia de Alcántara. Foto: Mancomunitat Sierra de San Pedro

 

EL SURO I LA MANCOMUNITAT

La devesa és amb rotunditat l’hàbitat més present a la Mancomunitat, un model de paisatge transformat per la mà de l’home durant mil·lennis, que avui és una garantia per al desenvolupament sostenible i refugi de biodiversitat. A Mancomunitat destaca la producció de suro, amb més de seixanta indústries del sector, de les quals més de la meitat tenen el certificat de qualitat Systecode.

El municipi de San Vicente de Alcántara és el centre neuràlgic de la indústria transformadora del suro a Extremadura i un referent en el sector a nivell mundial per la seva qualitat.

A més de totes les empreses dedicades al tap de suro, podem trobar La Casita de Corcho, empresa artesanal de producció d’objectes de suro per a la decoració i regals d’empresa. A més, existeix una gran afició artesanal a la zona que es trasllada a una àmplia dedicació d’artistes i artesans que realitzen maquetes, escuts, gerros, reproduccions de diferents figures, etc., com Alfonso Segura Santano, Casimiro Rosado Corchado i Manuel de Mato Ramilo. No dubtin a consultar el catàleg Més enllà del tap, publicat a www.retecork.org per més informació.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 15.752 habitants
  • Extensió: 1.659,60 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • La Mancomunidad compta amb 11 zones declarades Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC).
     

  • Vuit municipis de la Mancomunitat es troben dins del Parc Natural del Tajo Internacional.

municipio-mancomunidad-sierra-san-pedro-3
Parc Natural del Tajo Internacional. Foto: Mancomunitat Sierra de San Pedro

 

RECURSOS TURÍSTICS

municipio-mancomunidad-sierra-san-pedro-4
Sierra de San Pedro, Salorino. Foto: Mancomunitat Sierra de San Pedro

  • Patrimoni històric construït:

    Al territori de la Mancomunitat es troba el major i millor conservat conjunt de dòlmens de l’Europa Occidental, declarats Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Recinte Megalític. A més, compta també amb diversos monuments històrics nacionals com l’Església de Rocamador, edificis i conjunts històrics com el Barri Gòtic, tots dos a Valencia de Alcántara, i un nombrós conjunt d’esglésies i ermites de curiosa arquitectura popular.

  • Patrimoni natural:
    • Parc Natural del Tajo Internacional

      El Parc Natural del Tajo Internacional és el nom utilitzat per designar a dos espais naturals protegits d’idèntiques característiques però amb diferent gestió. Un a la província de Càceres, Espanya, i un altre en el districte de Castelo Branco, Portugal.

      El curs fluvial del riu Tajo, que serveix de frontera natural entre Espanya i Portugal, divideix la zona entre tots dos països. El Tajo és, alhora, l’element comú i nexe d’unió de tot el territori que s’estén linealment al llarg de més de 60 km. La part espanyola, declarada Parc Natural del Tajo Internacional, s’estén sobre una superfície de 25.088 ha, mentre que la part portuguesa, declarada Parc Natural do Tejo Internacional, s’estén sobre una superfície de 26.484 ha. El Parc comprèn, total o parcialment, 11 municipis extremenys i 2 portuguesos.

      Diverses i importants són les espècies que habiten al Parc, algunes d’elles en perill d’extinció, com per exemple la cigonya negra, l’àguila imperial ibèrica i el cranc de riu autòcton.

      Són també sensibles a l’alteració del seu hàbitat la llúdria, la sargantana Schreiber, l’àguila marcenca, l’àguila daurada, l’aufrany, el voltor comú, el voltor negre i l’àguila cuabarrada.

      Quant a la flora destacable, són els endemismes les espècies de major valor que es poden trobar al Parc, ressaltant l’impressionant lliri groc i la serapia verda, un tipus d’orquídia en perill d’extinció.

      El 2011 es va inaugurar a Herrera de Alcántara el Barco Balcón del Tajo, que realitza rutes fluvials pel Parc Natural, constituint una de les grans atraccions turístiques de la comarca.

       

    • Zona d’Interès Regional Sierra de San Pedro

      A la frontera entre les províncies de Càceres i Badajoz es troba la Zona d’Interès Regional Sierra de San Pedro, a la meseta sud de la Península Ibèrica. La Sierra de San Pedro posseeix una orientació general nord-est, amb una distància en diagonal de 90 km. L’àrea presenta diferents alineacions muntanyenques amb la mateixa orientació, així com grans planes que les envolten pels seus flancs.

      Al nord trobem els rius Tajo i Salor, mentre que proper al límit nord-est discorre el riu Ayuela, tots ells a la província de Càceres. Cap al sud el relleu es suavitza cada vegada més, fins a connectar amb les planes del nord de Badajoz i les Vegas del Guadiana.

      Aquesta serra, d’elevacions més modestes que altres de la província, acaba al sud, en els voltants d’Alcuésar, d’una manera brusca, doncs és interrompuda la seva trajectòria per una falla.

      La superfície protegida és de 115.032 ha.

       

  • Patrimoni cultural:

    Al llarg del territori de la Mancomunitat trobem diversos equipaments culturals que ens ajuden a conèixer millor la realitat del seu paisatge i els seus habitants:
     

    • Alas, Centre d’Interpretació de la Naturalesa
    • Aula de la Naturalesa del Parc Natural del Tajo Internacional
    • Aula de la Naturalesa Sierra del Naranjal
    • Centre Cultural i Etnogràfic Conventual Santa Clara
    • Centre d’Interpretació i Museu Etnogràfic El Casón
    • Centre d’Interpretació de la Naturalesa El Péndere
    • Centre d’Interpretació de Valencia de Alcántara
    • Centre d’Interpretació del Megalitisme
    • Museu de la Identitat del Suro
       
  • Festes, tradicions i cultura:

    Cada municipi que forma part de la Mancomunitat té les seves pròpies festes i tradicions, com els carnestoltes, els romiatges, les processons de Setmana Santa, etc.

    Destaquen entre elles, el Corpus Christi de San Vicente de Alcántara i la Romeria de San Isidro a Valencia de Alcántara, ambdues declarades Festes d’Interès Turístic Regional, el Festival Medieval Boda Regia també de Valencia o la Mascarrá, que es celebra a diferents municipis de la Mancomunitat.

     

  • Gastronomia:

    Molts són els productes i plats típics que es poden trobar a la zona. Cada municipi que integra la Mancomunitat té el seu. Destaquem l’oli, els formatges, la mel, la rosca de piñonate, els embotits, el buche, las torrijas, els pestiños, les mondongas, els bollos de Pasqua, les perrunillas, etc.

 

OFERTA TURÍSTICA

A causa del territori tan ampli que ocupa la Mancomunitat, es poden trobar moltes tipologies d’allotjaments així com establiments de restauració. A través de la pàgina web de cada municipi podrà localitzar-los:

D’altra banda, al Parc Natural Tajo Internacional existeixen multitud de rutes senyalitzades per poder practicar el senderisme, BTT, etc., sense oblidar les rutes fluvials del Barco Balcón del Tajo.

Més informació

municipio-mancomunidad-sierra-san-pedro-5
Vaixell turístic del Parc Natural Tajo Internacional. Foto: Mancomunitat Sierra de San Pedro

 

MÉS INFORMACIÓ

Mancomunitat Sierra de San Pedro
C. Pizarro 16
10500 Valencia de Alcántara, Cáceres
T. 927 668 147
info@mancomunidadsierrasanpedro.com
www.mancomunidadsierrasanpedro.com

Taejo Internacional
http://taejo.eu/

Oficines del Vaixell del Tajo
C. Oaxaca 17
Local 1º 1º
10005 Cáceres
T. 927 231 897
www.barcodeltajo.com

 

Fonts: Informació extreta de www.mancomunidadsierrasanpedro.com, http://taejo.eu, www.barcodeltajo.com i Viquipèdia.