Muelas del Pan

Muelas del Pan pertany a la comarca de Tierras del Pan, a Zamora. Situat al nord-oest de la capital de província, està format per quatre localitats o nuclis: Muelas del Pan, Cerezal de Aliste, Ricobayo de Alba i Villaflor.

Destaca el seu entorn natural, molt ben conservat, amb serres d’alzina surera, alzines, roures i cirerers; i les roques escarpades dels Arribes del riu Esla, el qual travessa el municipi i les terres de labor i pasturatge.

A les serres hi ha importants poblacions de guineus, cabirols, senglars i fins i tot llops. Trobem també àguiles i cigonyes blanques i negres al llarg de la província, aquestes últimes més difícils d’albirar.

Es conserven alguns dels molins (muelas) que donen nom al municipi, juntament amb fonts i habitatges d’arquitectura tradicional que recorden el passat de les Tierras del Pan, i que avui dia podem visitar a través de les rutes senderistes que recorren el territori. D’aquestes, destaca la ruta de la sureda, que arriba fins al paratge del Sofreral, un bosc de 350 hectàrees de sureres, les més septentrionals del país.

municipio-muelas-del-pan-1
Cerezal de Aliste. Foto: col•laboració d’Ismael, www.tierradelpan.com

Muelas del Pan es troba a tan sols 22 quilòmetres de la ciutat de Zamora, la qual, amb els seus 23 temples en el terme municipal i 14 esglésies en el casc històric, s’ha convertit en la ciutat amb major nombre i qualitat de temples romànics d’Europa, en la seva majoria oberts i visitables. Tot això l’ha fet mereixedora de la denominació Perla del Romànic en el món de l’art.

D’altra banda, declarada d’interès turístic internacional el 1986, la Setmana Santa de Zamora és el més rellevant esdeveniment religiós, cultural i social de la ciutat. Durant els dies centrals de la passió, la ciutat quintuplica la seva població i es converteix en un formiguer d’emoció, austeritat i fervor.

 

EL SURO I MUELAS DEL PAN

La relació amb el suro de Muelas del Pan, Cerezal, Ricobayo i Villaflor es centra en la pela del mateix, no existint indústria manufacturera en el municipi. És de destacar el Centre d’Interpretació de la Naturalesa El Alcornocal.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

  • Població: 747 habitants (2013)
  • Extensió: 72,61 km²

 

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

  • Zona d’Especial Protecció per a les Aus dels Cañones del Duero

    Els Cañones del Duero és un espai natural protegit per la Xarxa Natura 2000 a la província de Zamora, Castella i Lleó. Les figures de protecció existents són les de Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i la de Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

    Aquest territori es troba situat a tots dos marges del riu Duero, una cop passada la ciutat de Zamora, i fins a la presa de Villalcampo. S’enclava a una altitud mitjana d’entre 700 i 800 metres i en ell destaquen els cantons dels espadats fluvials que han format tots dos rius, amb profundes escarpes de granit.

    Els marges del riu es troben envoltats de camps agrícoles amb cultius de secà tradicionals, pasturatges i àmplies superfícies de vegetació mediterrània, entre els quals destaquen els extensos alzinars alternats amb matoll baix. A més, l’existència de nombrosos rierols tributaris han creat petites valls en les quals proliferen els boscos de ribera. A la zona destaca l’embassament de Ricobayo.

municipio-muelas-del-pan-2
Platja de Ricobayo de Alba. Foto: Ajuntament de Muelas del Pan

  • Reserva Regional Sierra de la Culebra

    Al nord-oest de la província de Zamora i envoltada per les comarques de l’Aliste, la Carballeda, Sanabria, Tierra de Campos i Portugal, s’aixeca l’extens territori de Sierra de la Culebra. El seu suau, modest i arrodonit relleu –la seva major alçada són els 1.243 metres del pic de Peña Mira- és el resultat de l’erosió sobre els antics materials d’un plegat aflorament de pissarres, granits, quarsites i gneis del període ordovícic. Els primitius boscos de roures i alzines han estat substituïts per repoblacions artificials de coníferes i per extenses formacions de brucs i estepes. En el seu interior viu la major població de llops de tota Europa Occidental.

    Els rius que solquen la Reserva pertanyen a la conca del Duero. El més important és el Tera, en el qual s’han construït diversos embassaments com el de Cernadilla, Valparaíso i Nuestra Señora del Agavanzal. 

    La Sierra de la Culebra és un Espai Natural Protegit. Des de 1973 és una Reserva Nacional de Caça, i des de 1992 està inclòs en el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals. Compta amb una superfície aproximada de 65.891 ha.

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

  • La terrisseria

    La terrisseria suposa la principal activitat industrial realitzada en el municipi de forma tradicional. Associada a ella sorgeix de forma complementària l’arrieria, amb importància suficient perquè, entre les dues, portessin en ocasions gairebé a l’abandonament de l’agricultura, que tampoc és suficientment productiva en els terrenys, en general poc propicis, del municipi. Les primeres notícies sobre la seva existència es produeixen a l’Edat Mitjana ja que figura, en 1547, que a Muelas del Pan s’estan fent els gibrells per a la reina Juana la Loca.

    Al segle XIX encara es manté la terrisseria com a activitat principal. El fang de Muelas va ser treballat per homes i dones, encara que gairebé sempre s’ha adscrit a la tradició femenina pels estudiosos del tema. El tipus de forn en 
    el que es llauren les formes és un torn baix, en el que cal treballar de genolls, i que no posseeix cap sistema mecànic de tracció, sinó que és la pròpia persona que està treballant la que ha de donar-li tornades amb la mà. Alguns d’ells tenen un petit forat per donar a la roda més impuls amb un dit.

  • Desapareix la terrissa a la dècada dels trenta del passat segle, com a conseqüència de la construcció del Salto del Esla. Als terrissaires els resultava més productiu treballar a les obres del Salt, o arrendar les habitacions sobrants dels seus habitatges a altres obrers, que exercir el dur ofici del fang. L’abandonament es va produir en massa doncs es tractava d’un ofici molt humil. Es deia que totes les pobres eren cacharreras.

  • Fa aproximadament 4 anys, el Museu de Terrisseria va programar uns cursos vinculats a aquesta disciplina en els quals va destacar un alumne, nét de l’última terrissera.

    Aquest jove terrissaire està, actualment, recuperant formes i textures del fang, per la qual cosa la terrisseria es torna a considerar una tradició viva que mai es va haver de perdre.

municipio-muelas-del-pan-3
Peces de terrisseria. Fotos: Museu de la Terrisseria i Arqueologia de Muelas del Pan

 

RECURSOS TURÍSTICS 

municipio-muelas-del-pan-4
Ermita del Crist de San Esteban. Foto: col•laboració de David Bartolomé, www.tierradelpan.com

 

municipio-muelas-del-pan-5
Vista de l’embassament de Ricobayo. Foto: col•laboració David Bartolomé, www.tierradelpan.com

  • Patrimoni històric construït:
    • Vivendes i arquitectura popular

      Senzilla, funcional. L’home va aprofitar els elements que la naturalesa li ha ofert per edificar les seves cases: el granit, la pissarra, el fang. Mai va importar el luxe, aliè a aquests llocs. Sempre ha dominat la maçoneria a les autèntiques construccions populars. Enormes parets, amb quasi sense buits al carrer. El seu costat principal, protegit per la paret que delimita el corral, dóna pas 
      a les portes carreteres, anar i venir constant de vaques, ovelles, rucs, carros i persones.
       

    • Ermita de San Esteban

      És, sens dubte, un dels llocs de més interès de Muelas. Les restes daten de la Primera Edat de Ferro, essent ocupat i abandonat segons els avatars de la història, fins a època romana, en què es reconstrueix la seva muralla amb finalitats defensives. D’allà procedeixen els verracos (escultures zoomorfes) que s’exhibeixen al Museu de Zamora, així com el que es pot veure, de major grandària, al costat de l’Ajuntament. Des de la seva part més alta, es té una magnífica vista de l’Esla embassat, així com del pont que fa pocs anys es va construir per salvar l’embassament.
       

    • Barca de Villaflor

      És Villaflor el millor mirador a la immensitat de l’embassament. Pobles inundats, com La Pueblica o Sant Pedro de la Nave, vénen a la memòria quan contemplem les quietes aigües cap a l’horitzó. A l’altre costat, Villanueva de los Corchos, on s’anava i venia en la barca fins a no fa molts anys.
       

    • Pont sobre l’embassament de Ricobayo, any 1195

      L’embassament, la central i la presa de Ricobayo (també conegut com a salt de Ricobayo o embassament de l’Esla) són una obra d’enginyeria hidroelèctrica construïda en el curs inferior del riu Esla. El tram en el qual es situa es coneix com los Arribes de l’Esla, una profunda depressió geogràfica originada per l’erosió mil·lenària del riu.

Més informació: Arquitectura tradicional i punts d’interès.

 

  • Patrimoni natural:
    • Arribes de l’Esla

      L’Esla presenta les seves pendents escarpades visibles en el tram comprès entre la presa de Ricobayo i la seva desembocadura al Duero. Part del paisatge d’Arribes es troba inundat després de la construcció de l’embassament d’aquesta presa. No obstant això, encara existeixen paratges elevats des dels quals s’obtenen bones panoràmiques de les aigües embassades, com és el cas del mirador del Cueto Víboras.
       

    • Embassament de Ricobayo

      L’embassament disposa d’una platja artificial, de recent construcció. És el lloc ideal per passar els calorosos dies d’estiu. Té fines sorres, parc infantil i netes i cristal·lines aigües.
       

    • Sierra Gorda

      Paratge natural que ostenta la cota més alta del municipi, arribant als 844 metres d’altitud, talaia entre alzines sureres.
       

  • Patrimoni cultural i rutes:
    • Rutes

      Les possibilitats que ofereix el municipi en aquest sentit són vàries. Pels enamorats del senderisme, disposa de rutes a cadascun dels nuclis, perfectament senyalitzades i marcades:

      • Ruta de los Arribanzos (Muelas del Pan)
      • Ruta del Cristo de San Esteban (Muelas del Pan)
      • Ruta del Alcornocal (Cerezal de Aliste)
      • Ruta de los molinos de Arroyo del Lugar (Cerezal de Aliste)
      • Ruta de los Perones (Ricobayo)
      • Ruta de Villaflor (Villaflor)
         
    • Centre d’Interpretació de la Naturalesa El Alcornocal

      És una de les últimes apostes pel turisme en el municipi, conjuminant, en un mateix concepte, cultura i naturalesa, les dues, de la mà, es presenten en aquest centre essent el perfecte aparador de la seva riquesa com a poble. Assentat sobre la vella casa del capellà, enfront de l’església parroquial, ens apropa, amb l’ajuda de les més modernes tècniques, a la contemplació del que, amb freqüència, passem per alt: el món natural.
       

    • Museu de la Terrisseria i Arqueologia

      Aprofitant el solar d’una antiga edificació, s’ha construït un edifici de nova planta, actual i innovador, que trenca amb la tradició per albergar els vestigis de la cultura que el temps ha anat acumulant al llarg dels segles. El museu ofereix una visita guiada, la possibilitat de consultar fons bibliogràfic i un taller didàctic

      Horaris:

      - Dijous, divendres i dissabte, d’11h a 14h i de 16.30h a 19.30h.
      - Diumenges i festius, concertar cita.

  • Festes, tradicions i cultura:

    El temps de festa permetia als nostres avantpassats abandonar la rutina, el treball diari. Menjar, ballar i glorificar als sants, a Crist, a la Verge, demanar-li pels seus béns o donar-los gràcies pels ja rebuts. En l’actualitat, la despoblació, l’envelliment dels pobles, juntament amb un concepte diferent del temps de festa, ha provocat la desaparició de bona part de les seves festes tradicionals. No obstant això, perviuen algunes, havent-ne alterat bona part de les seves característiques, per l’implacable influx dels temps.
     

  • Gastronomia:

    La cuina d’aquestes terres està encaminada, no podia ser d’altra manera, cap a les carns: exquisides preses de vedella, emparades per la Denominació de Qualitat Ternera de Aliste, i animals criats en els pasturatges i prats dels seus pobles.

    Acompanyament d’aquestes saboroses carns és un bon vi de Toro, o de la zona dels Arribes, que a poc a poc va fent-se lloc a les taules.

    Productes estacionals, com els bolets, poden degustar-se en el temps de tardor, així com els productes de la matança: xoriço, llom, llonganissa, pernil, botifarres… Fleques que elaboren el pa amb forn de llenya proveeixen als veïns d’autèntic pa de poble.

    La rebosteria és senzilla: oliats, bollos nevados, magdalenes, rebojos i l’exquisit bollo coscarón.

 

OFERTA TURÍSTICA

Muelas del Pan disposa de varies cases de turisme rural, hostals, així com bars, restaurants i una fonda on degustar la gastronomia de la zona.

Tot i així, cal recordar que a menys de 30 quilòmetres del municipi es troba la capital de la província, Zamora, on poden trobar una oferta molt més àmplia d’allotjament i restauració.

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Muelas del Pan
Plaza Mayor 1
49167 Muelas del Pan, Zamora
T. 980 553 005
info@ayto-muelasdelpan.com
www.ayto-muelasdelpan.com

Centre d’Interpretació El Alcornocal
C. Juan Mateos 1
49167 Cerezal de Aliste-Muelas del Pan, Zamora
T. 980 553 005
info@alcornocal.es
www.alcornocal.com

MAAM, Museu de la Terrisseria i Arqueologia
C. Sillada 8
49167 Muelas del Pan, Zamora
citamuseos@ayto-muelasdelpan.com
www.ma-am.es

 

 

Fonts: Informació extreta de www.ayto-muelasdelpan.com, www.alcornocal.com, www.tierradelpan.com, www.ayto-zamora.org i Viquipèdia.