Navahermosa

Navahermosa es troba al sud-oest de la província de Toledo. Es troba a menys d’una hora en cotxe de la capital de la comunitat autònoma, Toledo, ciutat que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1986 i considerada per molts com una Segona Roma. El municipi, situat a la part baixa de la Sierra de Galinda, divideix el seu paisatge entre les serres del sud i els terrenys plans del nord, recorreguts per multitud de rierols i amb zones entollades. Abunden les alzines i les sureres, així com les zones d’olivera i vinya, molt importants en l’economia de la població. Aus rapinyaires, cérvols i senglars formen part de la fauna de la zona.

Encara que existeix constància de població a les Muntanyes de Toledo des de la prehistòria i en època romana i visigòtica, aquesta es centra en els llogarets precursors de Dos Hermanas i Cedenillas. No és fins el segle XV quan, fruit de la tasca repobladora a la zona, es cita per primera vegada Navahermosa com a zona poblada per gent de Dos Hermanas. Així, el teixit urbà és relativament recent essent construïts els seus edificis singulars a partir del segle XVI.

Al segle XIX, gairebé la meitat de la població es dedicava a la fabricació del carbó i a la producció d’oli, essent aquesta una activitat en auge, que posteriorment comptarà amb almàsseres industrials i la denominació d’Origen Montes de Toledo.

Entrant ja el segle XX, cobren importància les fàbriques sureres i de fusteria i la producció de formatge manxec de qualitat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Església Parroquial de San Miguel Arcángel. Foto: Arxiu Municipal de Navahermosa

EL SURO I NAVAHERMOSA

Si bé l’abundància de suredes facilita la pela i aprofitament del suro, és l’aparició de fàbriques manufactureres al segle XX el que més influeix en l’economia del municipi, contribuint a la prosperitat de la població.

En l’actualitat segueix essent una important activitat econòmica amb quatre fàbriques assentades a Navahermosa, algunes de les quals tenen el certificat de qualitat Systecode.

A municipis de la província existeixen empreses dedicades a altres productes de suro diferents al tap: Antonio de María, S.A., dedicada a la preparació de suro; Arbeto, especialitzada en productes per a pessebres; Bioworldshoes, empresa dedicada a la fabricació artesanal de calçat ecològic on el suro cobra una gran importància; i Style Cork, empresa que prepara el suro i fabrica taps però que ha ampliat la seva gamma amb articles de moda i marroquineria.

 

ALGUNES DADES MUNICIPALS

 • Població: 4.338 habitants (2011)
 • Extensió: 129,79 km²

municipio-navahermosa-2
Cascada Hoz de Carboneros. Foto: Arxiu Municipal de Navahermosa

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

 • Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA)
  • Rius de la Margen Izquierda i Berrocales del Tajo
  • Complex Lagunar de la Jara
  • Montes de Toledo
 • Parc Nacional de Cabañeros

  El Parc Nacional de Cabañeros, situat a les Muntanyes de Toledo, està íntimament lligat a la història de la ciutat que, des del segle XIII al XIX va ser de la seva propietat. El manteniment d’unes estrictes Ordenances d’Ús va ser un factor decisiu en la conservació del medi natural fins a mitjans del segle passat.

  El juny de 1987, el Ministeri de Defensa va comprar una finca d’unes 16.000 hectàrees, amb la intenció d’instal·lar a la zona un camp de tir, la qual cosa va desencadenar nombroses protestes.

  L’11 de juliol de 1988 Cabañeros va ser declarat Parc Natural, passant a ser Parc Nacional el 28 d’abril de 1995, amb una extensió superior a les 40.000 ha i el 2005, es va aprovar l’ampliació dels seus límits, amb la incorporació de 1.836 ha.

  Les serres d’aquest Parc estan molt erosionades i presenten un aspecte ondat. Estan generalment disposades en alineacions est-oest. L’altitud oscil·la des dels 620 metres en el nivell basal, fins els 1.500 en els cims del Rocigalgo.

  El Parc ocupa part de les províncies de Ciudad Real i Toledo, i és Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC).

 

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

Com a producte local a Navahermosa ressalta el suro, els brodats i els productes gastronòmics destacant l’oli amb Denominació d’Origen Montes de Toledo i el formatge manxec.

 

RECURSOS TURÍSTICS

 • Patrimoni històric construït:
  • Casa Consistorial

   La primera Casa del Consell de Navahermosa va estar situada sobre la cantera de granit que va servir per construir l’església, on la tradició apunta que van estar les primeres cases dels abellaires que van fundar la població. 
    

  • Castell de Dos Hermanas

   Diu la llegenda que entre les velles muralles es troben encantades dues belles mores, que la matinada del dia de Sant Joan perden l’encantament i baixen a rentar-se al rierol, després tornen al seu interior.

   Situat a dos quilòmetres a l’est de la població, es va aixecar sobre un dels dos penyals de quarsita o dues roques germanes, d’on li ve el nom, entre els quals discorre el rierol Merlín, tot en un sorprenent paratge. 
    

  • Església de San Miguel Arcángel

   Es va construir sobre una església anterior del segle XV de la qual no queden vestigis. Destaquen les cinc cúpules, la major de forma oval en el creuer, altres dues barroques amb relleus a les capelles petites posteriors i les més senzilles a les capelles laterals. Del convent de les Comendadoras de Santiago de Toledo procedeix el magnífic òrgan barroc datat de 1775, recentment restaurat per la Junta de Castella-la Manxa i l’Ajuntament de Navahermosa. 
    

  • Ermita la Milagra

   A la serra que envolta el poble entre les valls de Valtravieso i Valtravesillo s’aixeca l’ermita de la nostra senyora del Miracle, la Milagra, en la qual es celebra un romiatge, de gran tradició, el tercer diumenge del mes de maig. L’ermita que avui poden contemplar no és l’original, sinó que va ser reconstruïda el 1944 després de la seva destrucció en la Guerra Civil.

municipio-navahermosa-4
Castell de Dos Hermanas. Foto: Arxiu Municipal de Navahermosa

  • Ermita de San Sebastián

   Es localitza a l’entrada del municipi pel vell camí de Toledo. Aquesta antiga ermita que apareix per primera vegada documentada el 1576 va ser reedificada el 1671 tal com la coneixem avui. El més destacable de l’edifici és el seu sostre. 
    

  • Cases de los Soportales

   La Plaza de la Constitución devia estar porticada almenys en tot el tram de l’angle sud. Queda d’això un magnífic exemplar de casa popular del segle XIX, sobre portals del segle anterior. 

 • Patrimoni natural:

  • Olivar de Navahermosa

   L’olivar de Navahermosa, amb les seves 3.915 ha, té la Denominació d’Origen Montes de Toledo. La seva superfície ascendeix al 30% del terme municipal, tenint majors extensions a les zones de muntanya més baixa, com és el cas de la Mascura. 
    

  • Monte Telegrajo

   És el pic més alt del municipi, amb 1.401 metres, des del que, en els dies clars es permet una bonica visió de la província de Toledo. 
    

  • Collado de la Madroña

   Singular formació rocosa, formada per dos parets de roca formada per quars. 
    

  • Deu de les Nacientes

   Deu d’exquisida aigua que abasteix el poble durant els mesos de tardor, hivern i primavera. 
    

  • Monte Valcavero

   És una muntanya pública on s’ha conservat un meravellós bosc de reboll. 
    

  • Rierol de Jimena

   Lloc de petits horts que són regats pel rierol originat per nombroses deus que surten de la Serrada. 
    

  • Cascada de la Hoz del Carbonero

   Es tracta d’una cascada d’aigua en una profunda escletxa formada pel rierol Jimena. 
    

  • El Risco

   Es una formació rocosa de quars sobre la que s’assenta el castell de Dos Hermanas, separades pel rierol Merlín. Té una cavitat orientada al migdia amb òxids ferruginosos en el seu interior, possiblement utilitzada en el Neolític. 

 • Festes, tradicions i cultura:

  Navahermosa conserva antigues tradicions i festes típiques que permeten al visitant endinsar-se en la cultura castellana.

  Destaquem, per exemple, el Romiatge de la Milagra, que es celebra el tercer diumenge de maig. Consisteix en una desfilada de carrosses i processó fins a l’ermita al matí; a la tarda es baixa fins a la parròquia on es celebren uns premis a les millors carrosses, un concurs de poda d’olivera amb destral, revetlles, teatre, competicions esportives i coronació de Romera Mayor i Dames.

 

OFERTA TURÍSTICA

Navahermosa disposa de bars i restaurants així com varis tipus d’allotjaments: hotels, cases rurals i càmpings.

Més informació

Cal destacar que a la província existeix una àmplia oferta dirigida al turisme cultural, de naturalesa i gastronòmic, destacant en aquest últim cas la Ruta de l’Oli.

El Parc Nacional de Cabañeros, situat tan sols a 12 km de Navahermosa, també ofereix una gran oferta d’activitats de turisme actiu.

 

MÉS INFORMACIÓ

Ajuntament de Navahermosa
Plaza de la Constitución 1
45150 Navahermosa, Toledo
T. 925 410 111
info@navahermosa.es
www.navahermosa.es

 

Diputació de Toledo
Oficina d’Informació Turística
Subida de la Granja s/n
45002 Toledo
T. 925 248 232 Ext 551 – 552
infoturismo@diputoledo.es
www.diputoledo.es

 

Parc Nacional de Cabañeros
Visites guiades senderistes
T. 926 783 297
Visites guiades 4×4
T. 926 775 385
Paquets turístics i d’activitats
T. 926 850 371
info@visitacabaneros.es
www.visitacabaneros.es

 

 

Fonts: Informació extreta de www.navahermosa.es, www.diputoledo.es i Viquipèdia.