Parc Natural de los Montes de Málaga

El Parc Natural de Los Montes de Málaga té una superfície de 4.996 ha, de les quals, aproximadament, 4.829 corresponen a muntanya pública “Cuenca del Río Guadalmedina”, propietat de la Junta d’Andalusia; i les 167 restants són de propietat privada.

Aquest Parc es localitza al nord de la ciutat de Màlaga, en els termes municipals de Màlaga, Casabermeja i Colmenar, i en el marc físic de la Conca Sud d’Andalusia, que comprèn la totalitat de la província de Màlaga i la part més oriental de Cadis. Presenta una orografia abrupta, amb contrastos en altitud que varien entre els 1.301 metres en el Cerro de La Reina i els 90 metres en els Molinos de San Telmo. Això determina que les pendents siguin molt pronunciades a tota la zona, amb valors mitjans superiors al 30%.

És característic del relleu d’aquest Parc Natural l’aparició de vessants en lomos de elefante, que donen lloc a forts encaixaments de la xarxa fluvial. Els característics boscos de pi Carrasco fan la feina de protegir els sòls.

El Parc va ser declarat el 28 de juliol de 1989.

espacio-natural-montes-malaga-1
Embassament. Foto: Parc Natural de los Montes de Málaga

 

 

espacio-natural-montes-malaga-2
Muntanyes de Màlaga. Foto: Parc Natural de los Montes de Málaga

HÀBITATS

En el Parc Natural de Los Montes de Málaga podem trobar els següents tipus d’hàbitats:
 

  • Zones d’arbusts, ginestars i matolls mediterranis termòfils: arbusts termòfils
  • Zones d’arbusts, ginestars i matolls mediterranis termòfils: matolls i farigolars (Anthyllidetalia terniflorae, Saturejo-corydothymion)
  • Boscos de galeria de Salix i Populus alba
  • Zones d’arbusts, tamarigars i espinals de riberencs (Nerio-tamariceta, Securinegion tinctoriae)

 

VEGETACIÓ, FLORA I FAUNA SINGULAR

La vegetació actual d’aquest espai protegit està determinada pels treballs de repoblació duts a terme amb pi Carrasco, els objectius dels quals eren, d’una banda, controlar l’erosió deguda als cultius en pendent i intens pasturatge i, de l’altra, establir ràpidament una vegetació arbòria per regular l’important vessament que es produïa a l’interior del Parc Natural i en el conjunt de la conca del riu Guadalmedina.

Les reforestacions amb pi Carrasco han actuat com a coberta protectora tant del sòl com d’un bosc de Quercus en procés de regeneració, facilitant l’evolució cap a un bosc mediterrani mixt de frondoses, fonamentalment d’alzina i en menor mesura de surera, que està limitat a la meitat nord del Parc. És per tant característica en bona part d’aquest espai l’existència d’una vegetació paraclimàtica que no es correspon amb la vegetació potencial, que estaria representada per alzinars i caducifolis.

El lledoner, present al Parc i recollida com a espècie vulnerable, s’inclou al Catálogo Andaluz de Especies de Flora Silvestre Amenazada; no obstant això, possiblement siguin exemplars procedents d’alguna introducció efectuada temps enrere.

Les profundes modificacions sofertes per aquest ecosistema forestal en el passat, i el seu baix grau de maduresa, determinen que la importància del Parc Natural estigui, més que en la seva riquesa faunística, a ser zona de pas de les aus migratòries de la ruta de l’Estret, així com ser important refugi per a la fauna d’un entorn profundament antropitzat. L’inventari faunístic del Parc Natural recull 25 espècies d’invertebrats (papallones), 3 de peixos, 9 d’amfibis, 19 de rèptils, 93 d’aus i 25 de mamífers.

espacio-natural-montes-malaga-3
Camaleó. Foto: Parc Natural de los Montes de Málaga

 

 FLORA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Celtis australis  Lledoner

 

Pel que fa a l’avifauna destaca la presència de rapinyaires diürnes com l’àguila calçada i l’àguila marcenca. Quant als mamífers, és important la presència del turó. En l’herpetofauna, el representant més important és el camaleó, joia d’aquest espai. També destaquen l’Alytes dickhilleni  i el Discoglossus jeanneae (ambdós amfibis amenaçats d’extinció).

Malgrat els escassos recursos hídrics i el fort estiatge, els cursos d’aigua permanents es constitueixen com a nuclis importants de fauna, doncs alberguen l’anguila, la voga de riu i el Cobitis Paludica, espècie de peix de la família Cobitidae.

 

 FAUNA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Pseudochondostroma wilkommii  
 Cobitis palúdica  
 Chamaeleo chamaeleon  Camaleó
 Alytes dickhilleri  
 Discoglossus jeannae  
 Columba oenas  Xixella
 Cercotrichas galactotes  Cuaenlairat
 Streptotelia turtur  Tórtora europea
 Alcedo atthis  Blauet
 Phoenicurus phoenicurus  Cotxa cua-roja
 Coracias garrulus  Gaig blau
 Lulula arborea  Cotoliu
 Melanocorypha calandra  Calàndria
 Calandrella brachydactyla  Terrerola vulgar
 Sylvia undata  Tallareta cuallarga
 Sciurus vulgaris  Esquirol

espacio-natural-montes-malaga-4
Blauet. Foto: Parc Natural de los Montes de Málaga

 

PATRIMONI

El patrimoni arquitectònic del Parc Natural presenta com elements clau els lagares i els jaciments arqueològics.

Aquest últims són el Despoblado Mozárabe de Jotrón, declarat Bé d’Interès Cultural, situat en el límit oest del Parc Natural i format per les restes d’un castell medieval i un despoblat, i el Despoblado y Necrópolis de Reyna, constituït per un despoblat medieval i una necròpolis. En ambdós casos es detecten estructures i material ceràmic i constructiu en superfície.

També s’ha que destacar la necròpolis megalítica de Las Chaperas o el conjunt de pintures rupestres esquemàtiques de Peñas Cabreras, ambdós a Casabermeja, i l’Aqüeducte de San Telmo (segle XVIII), una de les majors obres d’enginyeria de la seva època, del que encara podem observar el pont sobre el rierol Quintana i el pont sobre el cabal del rierol Humaina.

La casa lagar constitueix actualment una de las manifestacions arquitectòniques relacionades amb les activitats quotidianes i amb les vivendes col·lectives de la població que va habitar tradicionalment les muntanyes. Aquestes cases lagares es troben perfectament integrades en el   paisatge per la utilització de materials de construcció de l’entorn pròxim i per la utilització d’elements i estructures arquitectòniques adaptades a les pròpies característiques orogràfiques i climatològiques del territori.

Per conèixer-les millor, s’ha de visitar l’Ecomuseu Lagar de Torrijos, únic lagar en funcionament, on compten amb una premsa original de vi de l’any 1843, gerres de fermentació, bodega pròpia, una almàssera i útils de conreu.

Una altra visita per conèixer millor l’arquitectura tradicional andalusa és el Cementeri de Casabermeja, declarat monument històric artístic el 1980 i Bé d’Interès Cultural el 2006, format per un conjunt d’originals panteons i pinacles.

Així mateix, formen part del patrimoni etnològic del Parc Natural, un altre tipus de costums populars de caràcter festiu i religiós com són els Verdiales, un espectacle de cant i ball en el que intervenen diversos instruments i en el que els participants van abillats amb vestimenta tradicional de la zona.

Més informació: Casa Bermeja (història), Casa Bermeja (cementiri), Andalucia.org, Junta d’Andalusia i Ecomuseu Lagar de Torrijos.

 

MUNICIPIS A L’ÀREA PROTEGIDA

Els municipis dins l’àrea protegida, tots a la província de Màlaga, són: CasabermejaColmenar i Málaga.

 

RUTES I CAMINS

En el Parc Natural trobem diferents rutes i senderes tant per realitzar a peu com en bicicleta.

espacio-natural-montes-malaga-5
Casabermeja. Foto: Parc Natural de los Montes de Málaga

  • Rutes a peu
    • Sendera El Cerrado
      Ruta circular de 2,9 km en la que destaca l’espectacular vista des del mirador del Cochino. 
    • Sendera Picapedreros-Boticario
      Ruta lineal de 6,9 km. Aquesta ruta els portarà a les ruïnes de l’antic lagar de Picapedreros i el salt d’aigua del mateix nom.
    • Sendera Pocopán
      Sendera de dificultat mitjana de 2,7 km que discorre entre pinedes, alzinars i suredes en la que podrem gaudir del vol i cant de les aus.
    • Sendera Torrijos
      Sendera lineal de dificultat baixa de 0,7 km que s’inicia a l’Ecomuseu de Torrijos i continua per la sendera on trobarem cabals d’aigua, vegetació de bosc de ribera i restes de lagares i masos.

Existeixen vàries empreses de turisme actiu que ofereixen diverses activitats per tots els gustos: des de tallers de fabricació de pa a l’anellatge d’aus, rutes segway, paintball

Un altre interessant activitat és la visita a la Casa-Museo de la Miel, a Colmenar, on podran apropar-se al món de les abelles i l’apicultura, a més de realitzar tallers i poder comprar els seus deliciosos productes.

 

SERVEIS I EQUIPAMIENTS

  • Activitats d’educació ambiental
  • Aparcament
  • Àrea de pícnic
  • Àrea infantil
  • Centre d’educació ambiental
  • Centre de visitants
  • Itineraris adaptats
  • Itineraris senyalitzats
  • Material divulgatiu
  • Observatori de fauna
  • Plafons informatius
  • Visites guiades

Delegació Territorial de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient i Direcció-Conservació del Parc
C. Mauricio Moro Pareto 2, 3-4
Edificio EUROCOM – Bloque Sur
29071 Màlaga
T. 951 040 058
pn.montesdemalaga.capma@juntadeandalucia.es

Ecomuseu Lagar de Torrijos
Ctra. C-345 Màlaga-Colmenar, Màlaga
T. 951 042 100

 

ACTIVITAT ECONÒMICA

Les activitats econòmiques principals que es desenvolupen en l’espai protegit són:

  • Activitat cinegètica i piscícola: caça menor
  • Agricultura: olivera, ametller i vinya
  • Aprofitament forestal de la fusta: pi
  • Aprofitament forestal diferent de la fusta: suro i recol·lecció de producte
  • Ramaderia: bovina i caprina
  • Indústria alimentaria: activitat artesanal
  • Turisme: activitats de naturalesa, senderisme, espeleologia, hostaleria i restauració

 

PUBLICACIONS

  • Publicacions puntuals destacades
    • Conociendo la Naturaleza – Mapas guías de senderos e hitos de interés
    • Cuadernos de Senderos de los Parques Naturales de Andalucía
    • Guía Oficial del Parque Natural de los Montes de Málaga
    • Horario del Ecomuseo Lagar de Torrijos
    • Mapa-Guía del Parque Natural de los Montes de Málaga
    • Mapa Uso Público del Parque Natural de la Sierra de las Nieves

 

Fonts: Informació facilitada per ACER. Associació per a la Conservació de l’Entorn i la Recerca; i extreta de www.ayto-casabermeja.com/historia.html, www.ayto-casabermeja.com/cementerio.html, www.andalucia.org/es/espacios-naturales/parque-natural/montes-de-malaga/, www.juntadeandalucia.es, http://es-es.facebook.com/pages/Ecomuseo-Lagar-de-Torrijos/510432192378116?sk=info, www.casabermeja.es, www.colmenar.es, www.malaga.eu, www.montesdemalaga.org, https://sites.google.com/site/montesdemalagaenbici/inicio/rutas/rutas, www.malagaturismo.com/es/paginas/empresas-de-turismo-activo/398, www.museodelamiel.com/Museo.html i Viquipèdia.