Parc Natural Tajo Internacional

El Parc Natural del Tajo Internacional es troba dividit entre dos països pel riu Tajo. La part que forma part d’Espanya, concretament a la província de Càceres, s’estén sobre una superfície de 25.088 hectàrees. La part portuguesa, en el districte de Castelo Branco, ocupa 26.484 hectàrees. Ambdues zones posseeixen característiques idèntiques i el riu Tajo serveix de nexe d’unió entre els dos països estenent-se al llarg de 60 quilòmetres.

Aquest Parc destaca per la seva gran riquesa botànica. El bosc mediterrani és la principal formació vegetal i pel que fa a la fauna, trobem espècies molt importants i variades que habiten en ell, algunes d’elles amenaçades, com per exemple la ratapinyada mitjana de ferradura, l’àguila imperial ibèrica, la cigonya negra o el cranc de riu autòcton, entre d’altres. 

Va ser declarat Parc Natural el 7 de juliol de 2006 i gran part de la seva superfície coincideix amb els espais declarats Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Importància Comunitària (LIC); formant part també del territori Xarxa Natura 2000.

espacio-tajo-internacional-1
Mirador de la Carrasquera, Cedillo. Foto: Javier Lemus

HÀBITATS

En el Parc Natural Tajo Internacional podem trobar els següents tipus d’hàbitats:

  • Suredes de Quercus Suber
  • Alzinars de Quercus ilex
  • Ginestars i matolls de ginesta
  • Zones d’arbustos termòfils
  • Bruguerars
  • Boscos galeria
  • Baladrars
  • Zones subestèpiques

 

VEGETACIÓ, FLORA I FAUNA SINGULAR

espacio-tajo-internacional-2
Cérvols creuant el riu Tajo, Parc Natural Tajo Internacional. Foto: José María Barrera

 

 FLORA
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
   Cornicia
 Antirrhinum majus  Conillets
 Cytisus striatus  Escobón
 Dianthus lusitanus  Clavelina lusitana
 Phlomis lychnitis  Salvió blener
 Centaurea solstitialis  Obrepuny
 Cytisus multiflorus  Escoba blanca
 Bufonia macropetala  
 Brassica barrelieri  
 Anthyllis lusitánica  
 Campanula transtagana  
 Iris lusitánica  Lliri groc
 Serapias perez-chinascoi  Serapi verd
 Salix eleagnos  Sarga
 Rucus aculeatus  Galzeran
 Narcissus bulbocodium  
 Narcissus triandus  
 Juncus valvatus  

La principal formació vegetal del Parc és el bosc mediterrani. Trobem principalment l’alzina, l’alzina surera, el garric, l’olivella i l’alabern, l’arboç i diverses espècies de brucs. També trobem l’estepa ladanífera, l’ullastre i l’arç negre, així com el llentiscle, la cornicabra, el romaní i el tomaní.

De forma puntual apareixen el càdec i l’auró negre. També de forma molt puntual trobem espècies d’influència atlàntica com serien el roure pènol, el freixe de muntanya o la flor de rocío, aquesta última amb escassos exemplars.

Algunes espècies característiques del Parc són la cornicina, les boquitas de dragón, la genista linifòlia, la clavellina lusitana, l’orella de llebre, el card estrellat o la Cytisus multiflorus.

S’ha de destacar l’Anthyllis lusitanica, la Campanula transtagana, el lliri groc (Iris lusitánica), la Serapias perez-chiscanoi, la sarga, el Ruscus aculeatus, el Narcissus bulbocodium, el Narcissus triandrus i el Juncus valvatus.

Pel que fa a fauna, espècies de gran importància conviuen en aquesta zona com són la cigonya negra, l’àguila imperial blanca i el cranc autòcton, tots elles en perill d’extinció. Destaquen també poblacions de llúdria, la sargantana Schreiber, àguila marcenca, àguila daurada, aufrany, voltor comú, voltor negre i àguila cuabarrada. 

Nombroses colònies de papallones habiten al Parc, com la donzella d’ones vermelles o la papallona d’arboç, el Calopterix haemorphoidalis o la Libellula quadrimaculata.

També trobem els peixos autòctons del Tajo com el barb comú, el Luciobarbus comizo, la pardilla, la boga del Tajo  (Pseudochondrostoma polylepis), el calandino (Squalius alburnoides), el cacho i la colmilleja (Cobitis paludica), i rèptils com la sargantana Schreiber i la tortuga d’estany.

Pel que fa als mamífers, observem el cérvol, el senglar, el teixó, la fagina, la mostela, el turó, la geneta, la mangosta i el gat salvatges. Destaquen també 14 espècies de ratapinyades entre les quals ressalta la ratapinyada mitjana de ferradura i el talp de Cabrera.

 FAUNA 
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Parus major  Mallerenga carbonera
 Merops apiaster  Abellerol
 Aquila chrysaetos  Àguila real
 Pterocles alchata  Ganga
 Aquila fasciata  Àguila cuabarrada
 Hieraaetus pennatus  Àguila calçada
 Burhinus oedicnemus  Torlit
 Aegypius monachus  Voltor negre
 Circaetus gallicus  Colobra europea
 Elanus caeruleus  Esparver d’espatlles negres
 Milvus milvus  Milà real
 Milvus migrans  Milà negre
 Discoglossus galganoi  
 Microtus cabrerae  Talpó de Cabrera
 Lissotriton boscai  Tritó ibèric
 Athene noctua  Mussol comú
 Otus scops  Xot
 Lanius senator  Capsigrany
 Ghyps fulvus  Voltor comú
 Lanius excubitor  Botxí septentrional
 Buteo buteo  Aligot comú
 Falco tinnunculus  Xoriguer comú
 Falco naumanni  Xoriguer petit
 Falco peregrinus  Falcó pelegrí
 Natrix natrix  Serp de collaret
 Hemorrhois hippocrepis  Colobra de ferradura
 Bubo bubo  Mussol reial
 Coracias garrulus  Gaig blau
 Ciconia nigra  Cigonya negra
 Ciconia ciconia  Cigonya blanca
 Oriolus oriolus  Oriol
 Erithacus rubecula  Pit-roig
 Dendrocopos minor  Picot garser petit
 Tetrax tetrax  Sisó
 Sitta europea  Pica-soques blau
 Sylvia melanocaphala  Tallarol capnegre
 Sylvia hortensis  Tallarol emmascarat
 Sylvia conspicillata  Tallarol trencamates
 Fringilla coelebs  Pinsà
 Cyanopica cyanus  Garsa blava
 FAUNA 
 ESPÈCIE  NOM COMÚ
 Chalcides bedriagai  Bívia ibèrica
 Lacerta schreiberi  Sargantana Schreiber
 Emys orbicularis  Tortuga de rierol
 Felis silvestris  Gato montés
 Pterocles orientalis  Xurra
 Pandion haliaetus  Àguila peixatera
 Circus pygargus  Esparver cendrós
 Neophron percnopterus  Aufrany
 Oenanthe leucura  Còlit negre
 Egretta garzetta  Martinet blanc
 Grus grus  Grua
 Bubulcus ibis  Esplugabous
 Ardea cinerea  Bernat pescaire
 Cyanistes caeruleus  Mallerenga blava
 Upupa epops  Puput
 Lophophanes cristatus  Mallerenga emplomallada
 Alcedo atthis  Blauet
 Monticola solitarius  Merla blava
 Podiceps cristatus  Cabussó emplomallat
 Lutrinae  Llúdria
 Rhinopolus ferrumequinum  Ratpenat de ferradura gran
 Rhinopolus mehelyi  Ratpenat de ferradura mitjà
 Miniopterus schreibersii  Ratpenat de Schreiber
 Rana iberica  Granota ibèrica
 Hyla arborea  Reineta arbòria
 Cervus elaphus  Cérvol
 Sus scrofa  Porc senglar
 Meles meles  Teixó
 Martes foina  Fagina
 Mustela nivalis  Mostela
 Mustela putorius  Turó
 Genetta genetta  Geneta
 Herpestes ichneumon  Mangosta
 Microtus cabrerae  Talp de Cabrera
 Luciobarbus comizo  
 Chondrostoma polylepis  
 Cobitis taenia  
 Rutilus lemmingii  
 Squalius alburnoides  
 Cerambyx cerdo  Banyarriquer

 

PATRIMONI

Es té constància de presència humana a les terres del Tajo Internacional des de la prehistòria. Així ho demostren les pintures rupestres, dòlmens i menhirs que es troben dispersos per la zona.

Les pintures rupestres esquemàtiques, unes de les més importants de la Península Ibèrica, junt amb els jaciments megalítics, conformen un patrimoni artístic i cultural de gran importància.

Els conjunts de dòlmens i menhirs del Tajo Internacional són de gran rellevància i a més destaquen pel seu bon estat de conservació, destacant el que podem trobar a Valencia de Alcántara, declarat Bé d’Interès Cultural, el de Santiago de Alcántara, el de Herrera, el de Cedillo i el d’Alcántara. Són tants i tan importants, que es va creure imprescindible divulgar i interpretar aquest patrimoni mitjançant la creació del Centre d’Interpretació de la Cultura Dolmènica, situat als afores de Santiago de Alcántara. 

Una altra visita imprescindible és el conjunt monumental d’Alcántara, declarat conjunt Historicoartístic des de 1998, que gràcies a la ubicació de la seu de la Orden de Alcántara, va convertir al municipi en un centre cultural, econòmic, religiós i administratiu. La Orden de Alcántara va ser creada per lluitar contra els musulmans durant la Reconquesta i aconseguir l’estabilitat dels territoris recuperats

espacio-tajo-internacional-3
Pont d’Alcántara. Foto: Javier Lemus

Destaca la Sinagoga, el Convent de Sant Benito, l’església de Santa María de Almodóvar, la de la Encarnación, la de San Pedro de Alcántara i la capella de Nuestra Señora de los Remedios, l’alcassaba àrab i el recinte emmurallat, així com nombroses cases pairals. 

Les edificacions del municipi de Valencia de Alcántara, les del municipi de Brozas o les de Zarza la Mayor, mostren al costat de les d’Alcántara, el poder que va tenir la Orden durant segles.

Tot aquest patrimoni històric, junt amb l’entorn natural, els dòlmens i menhirs de la zona i el patrimoni etnogràfic i cultural dels municipis, fa que la visita al Parc Natural Tajo Internacional es converteixi en una experiència única.

 

MUNICIPIS A L’ÀREA PROTEGIDA

Els municipis que trobem dins l’àrea protegida, tots ells a la província de Càceres, són: Alcántara, Brozas, Carbajo, Cedillo, Herrera de Alcántara, Membrío, Salorino, Herreruela, Santiago de Alcántara, Valencia de Alcántara i Zarza la Mayor.

 

RUTES, CAMINS I ALTRES

Existeix una infinitat de rutes per conèixer la zona, des d’aquelles que recorren els municipis i el seu patrimoni cultural, a les senderes on es pot contemplar la bellesa del Parc i la seva flora i fauna. Miradors, dòlmens i menhirs, deveses, rius… una oferta per a tots els gustos i edats així com diferents nivells de dificultat i durada.

Més informació: Camins i experiències.

També existeixen rutes per BTT i fins i tot per realitzar en vespa.

Més informació

No es poden perdre el recorregut fluvial que ofereix el vaixell “Balcón del Tajo, una manera diferent de conèixer el Parc des de l’aigua i observar algunes espècies d’aus de la zona o de gaudir de la seva vegetació. Ofereixen diversos recorreguts.

Una altra opció al nostre abast és la ruta en 4×4 per descobrir la brama del cérvol, la ruta contrabandista del cafè o la nocturna pels camins que utilitzaven els bandolers, així com les rutes a cavall.

D’altra banda, el senderisme és una excel·lent opció per descobrir tota la bellesa del territori, però existeixen a més moltes altres activitats per conèixer les tradicions i el folklore de les seves gents.

Activitats com la pesca en aigua dolça, rutes gastronòmiques, una visita a la devesa i assecadors de pernils, gaudir del dia de la Mormentera (dolç d’Alcántara), realitzar un taller d’observació d’estrelles, etc., són algunes de les propostes del Parc.

I pels més atrevits, una gimcana que alterna trekking, escalada, BTT, ràpel, tir amb arc

Més informació

 

SERVEIS I EQUIPAMENTS

  • Activitats d’educació ambiental
  • Aparcament
  • Àrea de pícnic
  • Centre d’educació ambiental
  • Centre de visitants
  • Itineraris senyalitzats
  • Material divulgatiu
  • Observatori de fauna
  • Plafons informatius
  • Visites guiades

Oficina del Parc Natural Tajo Internacional
C. Arroyo Valhondo, 2 1ª planta
10071 Càceres
T. 927 006 158 – 927 006 281
www.extremambiente.es

Centre d’Interpretació del Parc Natural Tajo Internacional
C. Cuatro Calles, 2
10980 Alcántara, Càceres
T. 927 390 132
ci.tajointernacional@juntaextremadura.net

 

espacio-tajo-internacional-4
Dolmen El Mellizo, Valencia de Alcántara. Foto: Javier Lemus

ACTIVITAT ECONÒMICA

Les activitats econòmiques principals que es desenvolupen en el Parc Natural són:

  • Silvicultura y aprofitament forestal
  • Ramaderia
  • Agricultura
  • Cinegètica
  • Turisme

Fonts: Informació extreta de www.turismotajointernacional.com, www.extremaambiente.gobex.es i Viquipèdia.